Mommy Wars Tag

Mommy Wars Tag

Mommy Wars! Dat klinkt spannend toch? Dat vond ik ook, dus toen druk klussende, werkende moeder Natascha van mamatassel.nl mij vroeg of ik de Mommy Wars tag wilde invullen was mijn interesse meteen gewekt. Aangezien ik al aardig wat artikelen heb geschreven over onderwerpen waar je als vader of moeder een mening over kunt hebben, zag ik mijn kans schoon om deze mening nog even onder de aandacht te brengen.

Mommy Wars Tag

Allereerst wil ik duidelijk aangeven dat iedere ouder op zijn of haar eigen manier opvoedt en dat het me werkelijk waar een worst zal zijn wat experts, andere ouders of de mama maffia zal vinden van hoe ik mijn zoon opvoedt. Dit artikel is er juist om jou als ouder te laten weten dat het goed is zoals jij het doet. Misschien voelt het opvoeden soms raar of ongemakkelijk, kom je om van de slaap en wil je het liefst een babyvakantie, lees dan de Mommy Wars Tag, want iedere ouder vecht met dezelfde demonen.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Aangezien het voor mij onmogelijk is om borstvoeding te geven blijft het voor mij bij flesvoeding. Ook voor Fleur was borstvoeding geen optie. Het is haar bewuste keuze geweest om niet te beginnen met borstvoedingen en gelijk vanaf de geboorte flesvoeding aan te bieden. Ik begrijp uit de vele discussies die ik tegenkom dat er mensen zijn die hier iets van vinden. Voor hen heb ik maar één boodschap. We hebben alle voor- en nadelen afgewogen en daar een besluit mee genomen.

Dit is onze beslissing en daar hebben andere ouders geen tiet mee te maken. We zijn ook niet geïnteresseerd in je mening, maar zijn altijd in voor een discussie over voedingsstoffen, slaap, hangborsten, kloven, ontstoken tepels, stuwing, lekplekken en van die inlegkruisjes voor in je bh.  Nee echt, ik snap dat je vindt dat borstvoeding de enige mogelijke voeding voor je kindje is, maar jouw commentaar en het opdringen van borstvoeding bij jonge onervaren ouders zorgt voor onzekerheid, depressie, lage eigenwaarde en zelfs pogingen tot zelfmoord, omdat sommige jonge moeders voelen dat ze niet goed genoeg zijn. STOP DAARMEE! Uit alle Mommy Wars Tag artikelen blijkt dat we niet zitten te wachten op jouw mening.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Morris heeft al sinds zijn geboorte een eigen bed. Zijn eerste bed was een Mozeswiegje van Babypark. Na 4 maanden was dit alweer einde verhaal en mocht hij in het ledikant. Dit ziet er minder schattig uit, maar ook vaders moeten eraan wennen dat baby’s niet altijd klein blijven. Morris mag van ons ook niet slapen in bed. Beide zijn we hele vaste slapers en zijn we ons ervan bewust dat zelfs wakker worden van een huilende baby soms moeilijk is. Ook geef je, hoe raar dat ook klinkt, je privacy als man en vrouw een beetje op. Voor je het weet zit je om 1 uur ’s nachts een Mommy Wars Tag te schrijven..

Er zijn mensen die hun kinderen tot hun zesde of langer in bed hebben. Ik waardeer deze keuze, maar het is toch wel een beetje raar. Er schijnen ook een groot aantal voordelen te kleven aan samen slapen. Na net geen jaar vader zijn heb ik echter niet kunnen waarnemen dat Morris deze voordelen heeft gemist. Hij slaapt als een roos, eet alsof het gratis is en loopt wat ontwikkeling betreft veelal voor op leeftijdsgenoten. Ik ben dus blij dat Fleur en ik deze mening delen. Eigen bed eerst! Morris slaapt overigens wel bij ons op de kamer, maar dit is vanwege ruimtegebrek.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Pampers Babybroekjes zonder twijfel! Al het andere lekt, schuift, scheurt of blijft niet plakken. Wij halen onze luiers dus fijn iedere maand bij Bol.com. Ik heb weleens nagedacht over wasbare luiers, maar uiteindelijk heeft gemak het gewonnen van de wasmachine. Wel vind ik de designs die ze tegenwoordig voor deze broekjes hebben geweldig! Het zijn mij alleen te veel handelingen met inlegvellen, binnenbroekjes, buitenbroekjes enz. enz. Mocht jij wel wasbare luiers gebruiken, ik vind je echt geweldig! Ik denk alleen dat het gewoon niet zo in onze levensstijl past.

Uitsluitend houten speelgoed of V-Tech?

Als ik echt moest kiezen, dan ging ik voor enkel houten speelgoed. Ik doe namelijk niks liever dan de splinters uit het verhemelte van Morris trekken! Nee hoor grapje. Het hele huis staat hier vol met houten speelgoed van Little Dutch, maar Morris vermaakt zich ook prima met V-Tech, zoals bijvoorbeeld de Toet toet Mickey Mouse. Er zijn wel dagen dat ik denk dat de makers van V-tech ergens uit één van de zeven poorten van de hel zijn gekropen. Een paar nachten geleden nog liep ik door een volledig donkere huiskamer toen ineens het rode lampje van Randy het rendier ging branden en het beest zei: “Ik kan heel hard rennen!” Dan heb je aan mij een verkeerde en dan gaat je batterijtje eruit!

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Hier moet ik met het schaamrood op mijn kaken iets toegeven. Toen Morris nog niet was geboren nam ik mij voor om alles altijd vers te koken. Doordat Morris in het begin weleens moeite had met vers eten of met eten in het algemeen, zijn we daar een klein beetje vanaf gestapt. Voor nu drinkt hij nog uit de fles en eet hij als ons diner dat toestaat, met de pot mee.

Nu proberen we al maanden gezond te eten en dat lukt ook vaak, maar soms ook niet. Als we ongezond eten doen we dat veelal als Morris op bed ligt. Monkey see, monkey do? Nou mooi niet dus! Ons kind zal tot zijn zestiende geen flauw idee hebben wat een kipnugget is. Pizza is een plaats in Italië en een frikandel speciaal is speciaal omdat het een komkommer met uitjes is. Zo, nu jij weer..

Dragen of wagen?

Ik wilde heel graag dragen. Het leek me geweldig om met mijn kind op de borst te stofzuigen of boodschappen te doen. Af en toe twijfel ik nog wel of ik niet gewoon zo’n zak moet kopen. Ik wil alleen geen rubber stoeptegel papa worden. Inmiddels zie ik Arie Boomsma en James Bond er ook mee lopen, dus langzaam begin ik overtuigd te raken. Ik ben alleen bang dat Morris het dragen niet meer gaat pikken Daarom, vooralsnog lopen we lange stukken met de Joolz Geo2.

Ga jij al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Nog voordat Morris twee is krijgt hij geen luiers meer. Klaar.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Ik snap niet dat sommige moeders daar zo’n ding van maken. Morris draagt alles, van bamboe toe rekbare soorten plastic. Echt waar, als jonge ouder ben ik blij dat er überhaupt nog een romper of broekje in de kast ligt. Het kan me echt niet schelen of z’n rompertje is gewassen in ongebleekte zoutbaden in de Himalaya. Als ik voor vijf Euro vijf rompertjes zie, dan gaan ze in het winkelmandje. Fuck you spuitluier, ik ga net eens opzoeken hoe je die shitstain uit dat ding krijgt In het grote roze ronde archief ermee en klaar voor de volgende.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?

In a hostage situation de United States of Van Laere does not negotiate with toddlerists! Onder geen beding wordt er onderhandeld. Misschien ben ik daar heel streng in en zal de kleine naar zijn mams gaan om het toch gedaan te krijgen, maar ik loop liever zonder kar een supermarkt uit met een huilend kind, dan dat ik uiteindelijk toegeef aan een meter hoog kleutertje zonder volledig ontwikkelde frontaalcortex. Jouw kind weet niet wat hij wil. Dat is aan jou om te bepalen In ieder geval tot aan het achttiende levensjaar en vaak nog daarna. toddlerists doe not make decisions well. Daarnaast zijn ze ook nog eens snel afgeleid dus hup, in dat ANWB-wagentje bij de kassa. Kun je gelijk luisteren naar hoe papa ooit werkte bij hun grootste concurrent.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Oke, dit is echt een mooie afsluiter. Ik heb hier namelijk best een uitgesproken mening over. Laten we voorop stellen dat of je je baby laat huilen afhankelijk is van de leeftijd van het kind en van de situatie. Vooral bij jonge kinderen is het zo dat ze niet huilen zonder reden. In mijn hoofd loop ik dan ook eerst de zes stappen af voor ik reageer.

 1. Luier
 2. Au
 3. Slaap
 4. Temperatuur
 5. Eten
 6. Gemoedstoestand

Voldoet Morris niet aan de LASTEG eisen, dan laat ik hem lekker huilen. Meestal is het punt 6 en pak ik het mannetje wel even op, vooral nu hij nog zo jong is. Toch zijn er ook momenten dat ik stiekem weet waarom hij huilt en ik het een aanvaardbaar risico vindt om hem nog even tien minuutjes te laten wenen.

Zo zie je maar weer, waar je als ouder ook voor kiest, het is geen probleem. De manier die jij uiteindelijk kiest om je kind op te voeden is meestal de beste. Zie al het commentaar als advies en neem het vooral niet te persoonlijk. De meeste hardcore mama maffiabazen handelen zelf uit overmatige onzekerheid en roepen harder om hun standpunt kracht bij te zetten. Ik zeg dan altijd; raise your argument, not your voice. Ik hoop dat ik deze mening een beetje deel met andere ouders en wil dan ook Stephanie van Thuisblijfmama Maarten van Papa’s Wereld en Irma ten Napel taggen. Ik ben benieuwd! Succes met de Mommy Wars Tag!

Mommy Wars Tag
Mommy wars tag
Mommy wars tag
Mommy wars tag
Mommy wars tag
2 Reactie's
 • MamaTassel
  Geplaatst op 23:07h, 17 januari

  Heerlijk om jouw nuchtere kijk op het ouderschap te lezen! Onze opvoedstijlen staan behoorlijk ver uit elkaar maar Hey, Who cares? We doen beide wat wij denken dat goed is voor ons kind en dat ook nog eens met alle liefde van de wereld! Fantastisch toch?

Geef een reactie