Opvoeden op de manier die jou het best bevalt

Opvoeden op de manier die jou het best bevalt

Bijna alle Nederlanders hebben een internetaansluiting, daarnaast hebben ook alle Nederlanders een mening. Daar ben ik achtergekomen toen ik een artikel over Max Verstappen publiceerde op de columnpagina van B4men.nl. Oké het artikel was misschien wat ongenuanceerd en warrig geschreven, maar ik stond er wel achter. Ook toen ik een artikel publiceerde over borstvoeding geven in het openbaar vielen mensen over elkaar heen met een mening. Ik kan je vertellen dat ik altijd achter mijn standpunten ben blijven staan. Ik ben nog steeds geen fan van Max en van mij mag je ook gewoon je baby voeden in een restaurant of speeltuin. Wat mij verbaasd heeft is wel dat mensen heel vaak een mening presenteren als feit. Vaak zijn deze gepresenteerde meningen negatief en komen voort uit de angsten die de persoon met deze mening heeft. Naar mijn mening moet je bijvoorbeeld opvoeden op de manier die jou het best bevalt. Er zijn echter moeders en een paar vaders die vinden dat hun manier van opvoeden de enige is. Als je daar anders over denkt komen er tachtig andere moeders om jou op de brandstapel te plaatsen.

Samen slapen

Een voorbeeld daarvan is samen slapen. Voorstanders van het samen slapen zijn redelijk extremistisch als het gaat om het “welzijn” van jouw kind. Als je met iemand spreekt die het hele samen slapen onder de knie heeft en vervolgens aangeeft dat jouw kind gewoon op de eigen kamer slaapt vanaf de geboorte, dan volgt er doorgaans een hele donderpreek met verwijzingen naar boeken en websites. Als deze ouder in je vriendenkring zit, dan kun je er vanuit gaan dat dit vanaf dat moment niet meer zo is. Jij bent de duivel!

Samen slapers zijn van mening dat je in het zelfde bed slaapt met je kind, in een bed op jouw kamer slaapt of door middel van een co-sleeper. Zelf ben ik van mening dat hierdoor mijn eigen nachtrust wordt overgenomen door (het gebrek aan) nachtrust van mijn kind. Toevalligerwijs staat vanwege ruimtegebrek het ledikant van Morris bij ons op de kamer, maar hadden we ruimte, dan had hij zeker zijn eigen kamer gekregen. Op deze manier leert hij om zelfstandig te zijn en dat niet bij iedere kik zijn ouders naast zijn bed staan. Papa en mama blij, Morris blij (want hij slaap als een os) en alledrie uitgeslapen.

Help mijn baby slaapt op zijn buik!

Nog meer meningen die als feiten worden afgevuurd gaan over buikslapen. Morris slaapt vanaf week acht ongeveer op zijn buik. In een Facebookgroep kwam het onderwerp ter sprake en al snel bleek dat heel veel mama’s mij met veel krachttermen duidelijk probeerde te maken dat ik mijn zoon mishandelde. Hoe ik ook beargumenteerde dat je naar je kind moet luisteren en door middel van trial and error moet bepalen wat het beste is voor jouw kind, ze raakten niet overtuigd. Behalve dan van hun eigen gelijk! Uiteindelijk heb ik maar opgegeven en de dames bedankt voor hun adviezen. Overigens waren het dezelfde dames die eerder en later aangaven weer een hele nacht wakker gehouden te worden door hun spruit! Ik slaap nog lekker een uurtje door en maak Morris de volgende ochtend wakker in plaats van hij mij.

Advies voor als jouw kind op zijn buik slaapt kan ik niet geven. Wij doen hier thuis ook maar wat. Noem het de Jan Boerenfluitjes opvoedmethode. Luisteren naar je baby, trial and error en leren van je fouten zijn in dit geval mijn advies. Morris slaapt heerlijk op z’n buik en als we hem op z’n rug leggen draait hij zelf weer terug. Hij heeft een (door de mamamafia verfoeide) Aerosleepmatras waardoor hij lekker kan ademen als hij per ongeluk met z’n hoofd naar beneden slaapt. Gelukkig is hij sterk genoeg om zijn hoofd op te tillen en zelf te draaien.

Dring mij jouw manier van opvoeden niet op

Nogmaals, iedereen moet lekker zelf weten hoe hij of zij de kinderen opvoedt, maar dring mij jouw manier van opvoeden niet op. Als iets werkt voor mij hoeft het niet voor jou te werken. Er zijn 7 miljard mensen op deze wereld en die zijn allemaal groot geworden. De één met samen slapen, de ander helemaal alleen. Er zijn miljoenen kinderen die op hun buik slapen en een aantal Nederlandse kinderen met slapeloze ouders. Ik ben blij met je advies, maar verkoop het mij niet als feit. Ik kan dat nog wel onderscheiden, maar de onzekere new born mama kan dit niet! Hou hier ook een beetje rekening mee.

Opvoeden op de manier die jou het best bevalt
Opvoeden op de manier die jou het best bevalt
Opvoeden,slapende baby,
Opvoeden op de manier die jou het best bevalt
Geen reactie's

Geef een reactie