Hobby zoeken

Hobby zoeken

Is het hebben van een hobby belangrijk? Een hoop mensen komen er, nu ze verplicht thuis zitten, achter dat er weinig is dat hen bezighoudt behalve dan hun werk en/of de kinderen. Door de jaren heen zijn ze steeds minder dingen gaan doen die ze écht leuk vinden en hebben ze zich geconfirmeerd aan zaken die moeten. Hoewel het hen natuurlijk te prijzen valt dat ze voldoen aan al die verplichtingen die het leven hen biedt is het natuurlijk ook stom dat je als het ware in een soort sleur terecht bent gekomen. In dit artikel leg ik je uit wat een hobby is, hoe je op zoek gaat naar een hobby en geef ik je 15 voorbeelden van hobby’s die je zo kunt oppakken.

Waarom heb je geen hobby?

Veel mensen hebben geen hobby, omdat ze vast zitten in de ratrace van werken, eten, slapen. Het weekend gebruiken ze vaak om uitgeblust  op de bank te hangen en met een zak chips op de bank Netflix te kijken. Van een hobby is in dit geval natuurlijk geen spraken. Waarom dat geen hobby is zal ik straks uitleggen. Ook hele weekenden in de kroeg hangen kan moeilijk een hobby genoemd worden. Beide voorbeelden zijn wel dingen waarmee je je hoofd leeg kan maken en waarmee je kunt ontspannen, dus het is niet erg als je hier een gewoonte van maakt. Dat neemt echter niet weg dat je niet trots kunt zeggen dat je elk weekend op de bank zit of in de kroeg staat.

Een hobby vergt tijd, aandacht en verdieping. Dit is ook de reden dat veel mensen niet echt een hobby hebben. Ze hebben naast hun dagelijkse beslommeringen geen tijd, zin of gelegenheid om zich ook nog eens met een hobby bezig te houden. Ook hebben veel mensen geen zin in het proces van trial and error om weer goed te worden in iets anders. De angst voor het onbekende is echter ook voor veel mensen juist een reden om een hobby te starten. Ze zoeken hun angsten op om deze op die manier het hoofd te bieden.

Wanneer is een bezigheid een hobby?

De eerder genoemde voorbeelden van Netflixen op de bank en drinken in de kroeg kunnen moeilijk als hobby’s gekenmerkt worden. Wanneer is een bezigheid een hobby? Feitelijk is een hobby een bezigheid die een bepaalde mate van vaardigheid bevat. De vaardigheid moet binnen de hobby ook meestal een bepaalde ontwikkeling doormaken. Je kan niet beter worden in Netflix kijken, maar als je de vaardigheden van een beginnend judoka naast die van een expert neerlegt, dan zul je zien dat de expert ook zichtbaar beter is geworden in de loop der jaren.

Een veel gemaakte fout is dat veel mensen er vanuit gaan dat hobby’s altijd leuk moeten zijn. Dit is echter niet het geval. Er zijn honderden turners die liever zouden stoppen met hun hobby en ook ken ik tientallen mensen met LEGO als hobby die liever niet deze hobby hadden gehad. Er zijn echter altijd factoren die ervoor zorgen dat mensen hun hobby vasthouden. Zo hebben veel turners jaren getraind om zo goed te worden en in één keer stoppen zou iets doen met hun zingeving en hen het gevoel geven dat al het harde werk voor niets is geweest. De mensen met LEGO als hobby kunnen vaak extreem ontspannen met hun hobby, ook al kost deze handen vol geld en soms zelfs hun huwelijk.

Hobby zoeken

Al je nu een keer op de bank voor de derde keer seizoen 4 van La Casa de Papel zit te kijken en denkt: “Ik heb echt een hobby nodig.” dan ben je misschien al verder dan je denkt met het vinden van die hobby. Je hebt jezelf in ieder geval al voorgenomen dat je een bepaalde vorm van bezigheid zoekt die een ontwikkeling doormaakt. De volgende stap is eigenlijk om heel dicht bij jezelf te kijken wat je leuk vindt, wat je al kan en waar je je verder in zou willen ontwikkelen. Maak van die dingen een lijstje en ga aan de slag. Ga met vrienden mee die een hobby hebben om deze te proberen. Neem eens een workshop om te kijken of een bepaalde hobby iets voor je is of duik eens de zolder op om een oude hobby weer eens op te pakken.

Het belangrijkste aan het zoeken van een hobby is eigenlijk dat je gewoon begint. Wees niet bang voor falen, afwijzing of lachsalvo’s van anderen. Iedereen is ergens begonnen aan zijn of haar hobby en heeft in die ontwikkeling ook fouten gemaakt. Van fouten kun je als het goed is heel veel leren en dat heet dan weer ontwikkeling. Wees trots op jezelf dat het de volgende keer niet meer fout gaat en als het dan toch eens de mist inloopt, blijf proberen, proberen, proberen.

Doorzettingsvermogen is erg belangrijk bij het het hebben van een hobby, aangezien het belang voor het grootste gedeelte bij jezelf ligt. Er gaat niemand dood of failliet als jij een dagje niks aan je hobby doet. Wel raak jijzelf in de stress als je lang genoeg je hobby verwaarloosd.

15 toffe hobby’s waar je iets aan hebt

 1. Disk Jockey

  Alle grote DJ’s begonnen ooit op hun slaapkamer met een DJ mixer en de oude boxen van hun ouders. Hoewel Disk Jockey niet echt een hobby lijkt zijn er duizenden mensen die deze hobby ieder jaar oppakken. Het begint met plaatjes in elkaar over laten lopen en een beetje spelen met de snelheid van nummers die je leuk vindt, maar al gauw herken je de nummers die je gebruikt voor jouw muziek niet meer terug en heb je ze vermaakt tot jouw eigen remix. Een hobby met een hele stijle leercurve, maar wel één die potentieel miljoenen op kan leveren.

 2. LEGO

  Een andere hobby die je vooral bij volwassenen weinig hoort is LEGO. Dit Deense steentje kent een steeds groter wordende volwassen groep aanhangers die zichzelf AFOL’s noemen. Als je met een volwassen fan van LEGO spreekt dan zal hij zeggen dat het fijn is om tijdens het bouwen met niks anders dan dat bezig te zijn. Het ontwerpen, bouwen en verbeteren van de bouwwerken is allang niet meer het rood, geel, groen, blauwe steentje wat je kent uit de speelgoedwinkel.

  Zoals je kunt zien in programma’s zoals Brick Masters worden er hele kunstwerken uit de grond gestampt. LEGO is echter geen goedkope hobby. Met een bedrag van gemiddeld 0,9 cent per steentje is een gemiddeld bouwwerk van een AFOL al snel boven de 100 Euro. Investeer je echter tegelijk in een aantal zeldzame LEGO-sets, dan kun je dit bedrag later altijd nog terugverdienen. Daarnaast komen ook nog de reiskosten naar een LEGO beurs en soms ook andere bouwspullen, zoals Hubelino of speciale vitrinekasten.

 3. Beleggen

  Daar waar er op de beurs miljarden Euro’s omgaan en de verliezen vaak hoog zijn, maar de winsten soms nog vele malen hoger, daar steekt de hobbybelegger zijn spaargeld in fondsen en aandelen die hij nauwkeurig heeft uitgezocht om daar aan het einde van het jaar een aardig rendement uit te halen. Hobbybeleggers beginnen vaak klein met een paar honderd Euro en hebben de neiging om hun winsten weer in nieuwe beleggingen te stoppen. Vaak zijn ze lid van beleggingsclubs en groepen op Facebook om daar meer te leren over beleggen en het verdienen van geld met hun hobby.

 4. Koken

  Eén van de fijnste hobby’s als je er goed in bent is koken. Het maakt namelijk niet uit wat voor weer het is of hoeveel geld je hebt, koken moet altijd gebeuren. Er worden honderden kookworkshops voor beginners aangeboden en ook YouTube staat vol met video’s die je kunnen leren hoe je een ei bakt. Door gewoon bij de simpelste dingen te beginnen leer je jezelf skills aan die je later kan gebruiken bij ingewikkeldere recepten. Laat je niet afschrikken door moeilijke technieken en ingewikkelde terminologie. Als je een jaar lang bezig bent met je kookhobby dan sluipt dit er vanzelf in. Kook in het begin alleen voor jezelf of gebruik je partner als proefkonijn en neem kritiek ter harte. Dit zorgt er alleen maar voor dat je volgende keer nog beter kunt koken.

 5. Sterrenrestaurants bezoeken

  Kook je liever niet zelf, maar geniet je wel van lekker eten, dan kun je ook een hobby maken van het bezoeken van sterrenrestaurants. Hoewel op het eerste gezicht lijkt dat aan het bezoeken van restaurants geen ontwikkeling gekoppeld zit is dit in de realiteit echter anders. Door het ontwikkelen van smaak en het uitzoeken van jouw eigen stijl ontwikkel je een smaakpalet. Veel restaurantbezoekers sparen wekenlang om weer eens een bezoek te brengen aan weer een ander sterrenrestaurant. Veel bezoekers ontwikkelen ook een mening over het eten dat zij geserveerd krijgen en delen deze met anderen op blogs en recensiewebsites.

 6. Van gamen je hobby maken

  Als je liever niet van de bank afkomt, maar wel een bepaalde mate van ontwikkeling wil doormaken, dan is gamen misschien iets voor jou. Zul je in het begin met de laptop op de bank of achter de PlayStation of X-Box plaatsnemen, binnen de kortste keren is jullie studeerkamer omgebouwd tot een echte gameroom met racestuur, speciale verlichting en professioneel toetsenbord.

  Veel mensen die zich focussen op het spelen van computerspellen ontwikkelen vrij snel een bovengemiddeld reactievermogen en zijn in staat complexe puzzels op te lossen die zij eerder niet begrepen. Je opent door het spelen van games als het ware hokjes in je hersenen waarvan je niet wist dat die er waren. Daarnaast is het soms ook gewoon lekker om na een dag hard werken een paar zombies neer te knallen.

 7. Bloggen

  Papablogger is voor mij ontstaan uit hobby en een bepaalde mate van frustratie. Bij bijna alle bloggers die ik spreek is dit ook het geval. Bloggers vinden het leuk om te schrijven en delen dit graag met anderen. Maak je echter geen illusies. Het eerste jaar zul je nog geen vaste fanbase hebben en schrijf je je blogs eigenlijk alleen voor je moeder en de buurvrouw. Tot je gaat leren over schrijftechnieken, social media en zoekmachines. Wil je het gelijk goed aanpakken, begin dan niet een blog op WordPress.com of Blogger, maar investeer een paar Euro in hosting en een leuke domeinnaam. Als je snel een publiek te pakken hebt scheelt dit je later weer een domeinverhuizing.

 8. Lezen

  In mijn ogen is lezen de meest tijds consumerende hobby die er bestaat. Toch is het een hobby die je perfect kan helpen in jouw ontwikkeling. Je hoeft echt geen boeken over psychologie of rechten te lezen om slimmer te worden. Door het lezen van één boek per week breid je je eigen vocabulaire al enorm uit. De taal die je gebruikt wordt rijker en je zal steeds sneller gaan lezen. Hierdoor zal je als lezer ook stees meer honger krijgen naar boeken die jou uitdagen. Uit eigen ervaring kan ik jullie vertellen dat je binnen de kortste tijd een enorme boekenkast hebt opgebouwd. Zorg dus wel dat je ruimte hebt om al die boeken kwijt te kunnen.

 9. Reizen

  “Een reis is het enige wat je koopt waar je rijker van wordt.” Hoewel de reiswereld momenteel op zijn gat ligt door de coronacrisis is dit citaat van Mark Twain nog steeds relevant. Door jezelf onder te dompelen in andere culturen, door de taal te leren of kennis op te doen over gebruiken voed je je hersenen met kennis en sociale omgangsvormen. Reien zorgt voor innerlijke rust en als je niet heel erg gestresst bent aangelegd kan zelfs naar het reizen toe leven al rustgevend werken. Wees niet de toerist met de fotocamera, maar geniet van de mensen, de omgeving en de cultuur. Reizen is bij uitstek geschikt om alleen te doen, maar je kan natuurlijk ook de wereld over met reismaatjes die je overal en nergens tegenkomt.

 10. Knutselen

  Een groot gedeelte van creativiteit kun je op latere leeftijd moeilijk nog aanleren. Mensen die goed kunnen breien of haken waren meestal eerder ook al creatief bezig. Toch is knutselen als je een beetje creatief bent zeker een leuke hobby. Natuurlijk is knutselen een ruim begrip, maar dat maakt het gelijk ook zo leuk. Er zijn letterlijk duizenden websites die je inspiratie op helpen doen voor de leukste knutsels voor ju en voor eventuele kinderen. Het staat garant voor uren bezigheidstherapie waarbij je het hoofd even lekker leeg kan maken door bezig te zijn met van niets iets maken.

 11. Aan auto’s sleutelen als hobby

  Monteur is een echt beroep, maar er zijn in deze wereld miljoenen mensen die aan auto’s sleutelen als hobby hebben. De meeste mensen kopen een auto die ze niet gelijk willen besturen, maar die ze opknappen en indien gewenst tunen. De auto wordt vaak als wrak of opknapper gekocht en staat garant voor uren van sleutelen, leren en ontwikkelen. Hoe werkt een ontsteking? Wat is er mis met de aandrijving? Allemaal zaken die je online kunt opzoeken of waar je met hulp zelf resultaten in kunt boeken. Voor veel partners is het aan auto’s sleutelen een ware nachtmerrie geworden, doordat de liefde van hun leven vaker bij de auto is dan bij hen.

 12. Een nieuwe sport

  Als je liever bezig bent met je lichaam, het ontwikkelen van balgevoel of gewoon iets leuks doen met andere mensen die een gedeelde interesse hebben, dan is het beoefenen van een nieuwe sport misschien een goede optie. Door in groepsverband of alleen te gaan hardlopen boek je al vrij snel resultaten. Ook een teamsport als voetbal gaat je zeker twee tot drie uur in de week bezighouden. Ontspan en drink na afloop een drankje met je team. Deel het overwinningsgevoel na een gewonnen wedstrijd en merk dat je uithoudingsvermogen en je techniek constant verbeteren.

 13. Afvallen

  Niet de eerste optie waar je aan zal denken bij het woord hobby, maar afvallen is voor veel mensen een tijdverdrijf waar ze graag mee aan de slag gaan en waar ze in ontwikkelen. Feitelijk is het een combinatie van de hobby’s koken en een nieuwe sport, maar afvallen is zo breed dat het een hobby op zich is. Het uitzoeken van een passend dieet, het bezoeken van de sportschool of andere vormen van beweging zorgt ervoor dat je gedurende de hele dag bezig bent.

  Als je het verliezen van gewicht gaat zien als iets leuks dan gaat het uiteindelijk vanzelf. Het vervelende van diëten is dat gewichtsverlies vaak in het begin vrij snel gaat, maar na een paar maanden gaat het afvallen steeds geleidelijker. Dit kan ervoor zorgen dat de moraal laag wordt en dat de hobby wat verslonst. Probeer dit tegen te gaan door samen met anderen af te vallen en je verhaal te delen.

 14. Hobby fotografie

  Fotografie Is een hobby die veel tijd in beslag kan nemen. Ook is fotografie een vrij prijzige hobby. Om goed te kunnen fotograferen moet je naast een bepaalde vorm van aanleg ook veel kennis hebben over hoe je het beste foto’s kunt maken in bepaalde situaties. Zo is het maken van foto’s op een bruiloft iets heel anders dan kinderen fotograferen. Fotograferen als hobby is echter een hele leuke hobby die je op verbazend mooie plekken kan brengen en je in contact kan brengen met de leukste mensen. Laat je niet afschrikken door het grote aanbod aan camera’s voor beginners, maar laat je informeren door iemand met verstand van zaken een begin!

 15. Een verzameling beginnen

  Een verzameling beginnen is de originele hobby. Als je iets verzamelt en hier helemaal voor gaat dan is het ook echt iets waar je dagelijks mee bezig kunt zijn. Of het nu suikerzakjes zijn, postzegels of varkentjes, je kunt ze allemaal verzamelen en op een bepaalde manier uitstallen of opslaan.

  Het verzamelen of sparen van bepaalde zaken met een gemeenschappelijk uiterlijk of karakter is al eeuwen één van de meest gehoorde hobby’s die met minimale inzet van tijd en middelen kan worden uitgevoerd. Begin met veel voorkomende standaard stukken van je verzameling en na een aantal jaren kun je ook zoeken naar zeldzaamheden, rariteiten of speciale stukken.

Nieuwe hobby,uitgezakt op de bank,netflix and chill
Nieuwe hobby,koken als hobby,hobbykok
Nieuwe hobby, bezigheidstherapie, sport als hobby
Hobby lezen
1 Reactie
 • Pingback:Kleren maken de man, maar wat nog meer? - Papablogger
  Geplaatst op 09:04h, 17 augustus

  […] ik ergens op bezoek ga en kinderen komen mij altijd graag vertellen over hun nieuwe speelgoed of hobby. Ik luister dan altijd aandachtig en ga het gesprek aan. Dit zijn echte bonuspunten in iedere […]

Geef een reactie