Kleren maken de man, maar wat nog meer?

Kleren maken de man, maar wat nog meer?

Het is een cliché, maar clichés zijn dit vaak, omdat ze heel erg waar zijn: kleren maken de man (of vrouw). Toch zijn het niet alleen de kleren die je aan hebt die ervoor zorgen dat mensen jou als mooie man of vrouw gaan zien. Er zijn veel dingen om jezelf mooier, krachtiger of zelfbewuster te profileren. In dit artikel geef ik je een paar tips die je met kleine aanpassingen beter over laten komen op de wereld om je heen.

Geur

Hoe je ruikt lijkt misschien niet relevant voor hoe je overkomt op andere mensen, maar neem van mij aan dat dit zeker het geval is. Zelf heb ik de neiging om zowel mannen als vrouwen die je aan ruikt komen minder serieus te nemen. Een geur hoort subtiel te zijn en te passen bij het seizoen en de gelegenheid. Zelf draag ik vaak Hugo Boss parfum of au de toilette. In de winter stap ik dan meestal over op een mooie geur van Armani.

Probeer ook niet te overdrijven met andere producten, zoals deodorant. Hoewel ik begrijp dat je tijdens het warme weer niet naar zweet wil ruiken, de hele dag ruiken als een bus bronstige Engelse tieners is een heel ander uiteinde. Vaak is één, maximaal twee sprays met een deobus voldoende om je zweetgeur de hele dag te verdoezelen. Ruik je gedurende de dag toch wat minder fris, zorg dan dat je een deodorant bij je hebt, zodat je bij kan sprayen.

Houding

Ben jij ooit positief onder de indruk geweest van iemand die een gebogen, ontwijkende lichaamshouding had? Ik denk dat ik die personen op één hand kan tellen. Vaker was ik onder de indruk van personen die bijna letterlijk stevig in hun schoenen stonden. Schouders achteruit, rug recht, hoofd omhoog. Precies de woorden die mijn moeder gebruikte als ik weer eens ergens onzeker over was.

Je houding is extreem belangrijk in hoe je overkomt op anderen. Het is dan ook aan te raden om jezelf bewust te zijn van je houding. Dit kun je analyseren door foto´s van jezelf uit het recente verleden te bekijken en door je houding te oefenen in de spiegel. Krijg je jouw lijf niet in een goede houding, vraag dan eens je huisarts of fysiotherapeut om advies.

Woordkeus en intonatie

Als je goed wil overkomen op een persoon die je nog niet goed kent, dan is het aan te raden om goed te letten op je woordkeus en intonatie. Nu hoef je echt niet alleen maar stadhuistaal te gebruiken en jouw stem is natuurlijk gewoon jouw stem, maar woordkeus en intonatie bepalen voor een groot deel de indruk die je op een bepaald persoon maakt. Pas deze dingen dan ook aan op je publiek. Tijdens een sollicitatie mag je stem best wat lager zijn en doe je er goed aan om niet te snel te praten. Dit geeft een zelfverzekerde indruk. Tijdens een eerste date mag je best wat melodieuzer praten en is het fijn als er wat passie in je stem zit.

Deze dingen kun je oefenen, maar je hebt er bijna altijd een andere persoon voor nodig. die persoon moet ook op de hoogte zijn van het doel dat je wilt behalen met jouw woordkeus en intonatie. Is dat allemaal duidelijk, dan kun je het gesprek aangaan en kan de andere persoon wellicht ook aantekeningen maken.

Hoe je omgaat met anderen

Als ik een date heb, dan let ik altijd op hoe de andere persoon omgaat met bijvoorbeeld het bedienend personeel en de taxichauffeur. Ook het gedrag van die persoon in het bijzijn van kinderen, huisdieren en familie zijn voor mij een graadmeter in hoe deze persoon is. Behandelt ze het bedienend personeel als voetveeg en is ze arrogant naar de taxichauffeur, dan wordt het een hele korte date.

Kort gezegd: behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden of zelfs nog beter en de indruk die je op anderen achterlaat wordt onverwoestbaar. Huisdieren zijn mijn beste vriendjes als ik ergens op bezoek ga en kinderen komen mij altijd graag vertellen over hun nieuwe speelgoed of hobby. Ik luister dan altijd aandachtig en ga het gesprek aan. Dit zijn echte bonuspunten in iedere situatie.

Gespreksonderwerpen

Als laatste een hele belangrijke. Naast je kleren, je geur en alles wat hierboven besproken is, is het van essentieel belang dat je een aantal gespreksonderwerpen hebt waar je uit kan putten als het gesprek stil valt. En dan bedoel ik niet het verloop van de laatste aflevering van Ex on the beach of hoe worst gemaakt wordt, maar echte koetjes en kalfjes onderwerpen die je uit kan diepen tot een gesprek van een paar minuten.

Praten over passies wordt vaak ook gewaardeerd door mensen, maar maak het niet awkward en geef de ander ook de ruimte om in te gaan op jouw passie. Dit kan door vragen te stellen of door af en toe een stilte te laten vallen in het gesprek. Is de ander nog steeds naar jou aan het kijken en reageert deze persoon niet op de stilte na drie seconden, dan kun je weer door, je bent namelijk je aanhoorder aan het boeien.

Kleren maken de man
Geen reactie's

Geef een reactie