Ik ben een AFOL

Ik ben een AFOL

Ik ben een AFOL

AFOL

Het heeft even geduurd voor ik er voor uit durfde te komen en het is voor mij zeker niet makkelijk, maar de tijd is er rijp voor. Velen van jullie wisten het al en in besloten kring heb ik het ook zeker nooit ontkend, maar nu kom ik er openlijk voor uit:

Ik ben een AFOL!

Nu zul je je vast een aantal dingen afvragen en de eerste vraag zal waarschijnlijk zijn: Wat is in Gods hemelsnaam een AFOL? Als ik de afkorting uitschrijf wordt er waarschijnlijk al een hoop duidelijk. AFOL staat namelijk voor Adult Fan Of LEGO. Als je dat vertaalt krijg je Volwassen Fan Van LEGO. Een zucht van opluchting is nu duidelijk hoorbaar bij de gemiddelde lezer. Het is dus allemaal zo erg nog niet. Dat klopt! Net als bij veel andere hobby’s is er ook bij volwassen Legobouwers een soort onderlinge taal. En als je zegt dat je AFOL bent, dan zeg je eigenlijk dat je net zo’n nerd bent als hij. Want dat is wel een dingetje: 9 van de 10 AFOL’s zijn echt meganerds inclusief bril, bleke huid en vaak hele slechte kleding. Coole AFOL’s die ik ben tegengekomen zijn op één hand te tellen.

Wat houdt dat dan in, AFOL zijn?

Dat is heel moeilijk uit te leggen. Veel mensen denken dat ik dag in dag uit met LEGO bezig ben en dat ik alles leuk vind dat met het Deense steentje te maken heeft. Dat is niet zo! Ik haat Technisch LEGO, meisjes LEGO is alleen maar handig als je een keer een roze steentje of een paard nodig hebt. Star Wars LEGO is leuk om naar te kijken, maar dat doet niet zo veel met me.

Mijn voorkeur gaat eerder uit naar de standaard LEGO die we allemaal kennen. LEGO waar je een mooie stad mee kan bouwen. En dat is ook echt het enige wat ik ermee doe: bouwen. Mij zul je doorgaans niet zien spelen met de bouwsels die ik maak. Het bouwen van huizen, auto’s, straten en treinen geeft mij tijd om met helemaal niks anders bezig te zijn. Even een paar uur mijn hoofd leeg maken.

Verder vind ik het verzamelen van exclusieve LEGO-sets een hele prettige uitdaging. LEGO is al duur, maar hier moet je soms echt een paar honderd Euro stuk slaan. Een exclusieve uitgave van de Eiffeltoren wisselt inmiddels al voor zo’n 1200 Euro van eigenaar en een simpele replica van een Volkswagen Kever is goed voor zo’n 500 Euro. Daarom koop ik LEGO, zoals de LEGO Camp Nou vaak al als ze net uit zijn. Op die manier koop ik de set voordelig in en kan ik met een beetje geluk ook nog een extra set kopen om later tegen een hogere prijs te verkopen.

 

Dat is mij allemaal nog wat hoog gegrepen en alle begin is moeilijk, maar het is iets om naar uit te kijken. Voor diegene die “The LEGO Movie” gezien hebben, ik droom van een eigen kelder of schuur helemaal vol met LEGO waar ik dan samen met mijn kinderen kan bouwen en spelen.

Denk aan mij

Wat ook een pré is aan het AFOL zijn is dat iedere bekende bij het onderwerp LEGO gelijk aan jou denkt. Dit levert soms de leukste gesprekken en soms zelfs cadeautjes op! Van collega’s die op vakantie zijn geweest naar een ver buitenland, tot een collega die veel tankt bij Shell, ze staan allemaal in mijn kast.

Als je in mijn huiskamer staat kun je het stiekem ook wel een beetje zien. In een grote buffetkast staan een aantal kleine LEGO-sets en een piratenschip en op de eettafel staan een paar “halfafjes”. Door het hele huis vind je minfigs en op mijn slaapkamer struikel je over twee grote 120 liter Curverbakken vol met LEGO. Bovenop één van de grootste kasten in de kamer staat een Hubelino knikkerbaan die bezaaid is met LEGO.

De vraag die ik het meest negatief heb moeten beantwoorden is de vraag of ik weleens in LEGOLAND ben geweest. Helaas heeft het nog nooit zo ver mogen komen en staat dus hoog op mijn verlanglijstje. Nu nog een reisgenoot vinden die zich niet irriteert aan het schijnbaar kinderlijke karakter van dit pretpark. Misschien dat ik Fleur zo ver kan krijgen 😉

Ik ben een AFOL
Ik ben een AFOL
Ik ben een AFOL
2 Reactie's
 • Dave Wolters
  Geplaatst op 21:26h, 09 januari

  Leuke blog, herkenbaar ook!

  Ik word merk ik zelf vaak dat als ik in het buitenland een Lego store tegen kom ik me weer 7 jaar oud voel en zie dat de meeste mensen binnen ook ouder dan 30 zijn.

  Ik ben sinds een maand weer actief met mijn oude sets en heb mijzelf 2 Lego speed champions sets cadeau gegeven in Keulen.

  Waar haalt u de Lego vandaan of heeft u tips over leuke winkels?

  Groeten uit Emmen

 • Jeroen
  Geplaatst op 09:18h, 19 augustus

  Een heel leuke en herkenbare blog.

  Zelf heb ik ook even gestruggled met de “coming out” . Maar inmiddels trots en wel ingeburgerd in de AFOL community. En je blijkt al snel niet de enige te zijn en zeker niet enige AFOL papa te zijn.

  Ik heb wel een vermoede dat deze blog al een paar jaar oud is aangezien de sets die je op de foto staan (Gave sets overigens) niet meer gemaakt worden. En nu zeldzame en kostbare items zijn.

  Daarnaast wil ik wel graag een lans breken voor de “coole” AFOL want die zijn er wel degelijk.
  Als ik het nerd gehalte op een lego event vergelijk met een comic con dan hoeven wij ons als AFOL echt niet te schamen.

  Uiteindelijk gaat het ook om de passie en 1 ding is zeker Lego is back.

  Veel succes nog met je blog.

  gr

  Jeroen

Geef een reactie