10 tips om te ontspannen in deze snelle digitale wereld

10 tips om te ontspannen in deze snelle digitale wereld

Het is tegenwoordig hollen of stilstaan. In mijn geval is het voornamelijk hollen en ik ben geloof ik niet de enige. Als ik op het station kom of in de file sta zie ik bijna alleen maar mensen met haast. Mensen kijken in hun telefoon en maken geen connectie meer met elkaar. Ze hebben voornamelijk haast en nemen weinig tijd voor ontspanning. Dat is jammer, want als je ontspannen bent, ben je dubbel zo effectief. Daarom geef ik je helemaal gratis 10 tips om te ontspannen waar je geen telefoon bij nodig hebt en waarbij je dus niet gestoord wordt door allerlei meldingen.

Krantje, bakkie, peukie

Er is voor mij niets zo ontspannend als het lezen van een kwaliteitskrant, ondersteund door een sterke bak koffie en een sigaret. In de krant lees ik meestal eerst de voorpagina en de opiniestukken om vervolgens het dagblad open te slaan op de lange stukken met veel leesstof. Dat mis ik toch wel vaak aan nieuws op het internet: long reads die je kennis verbreden. Met een echte papieren krant heb je dat veel meer en is het ook makkelijker te bewaren. Dat lezen zorgt bij mij voor echte ontspanning, net als dat bakkie koffie en dat peukie overigens..

Lang leve het middagdutje

Ik doe het niet vaak, maar als ik echt overprikkeld ben, dan kies ik er toch echt voor om mijn bed even een uurtje in te duiken. Het is voor mij ook echt niet moeilijk om in slaap te komen, dus na een middagdutje van een uur als Morris ook zijn dutje doet, voel ik mij als herboren. Lang leve het middagdutje dat zorgt voor echte ontspanning. Je hebt er geen telefoon voor nodig, behalve als je deze gebruikt als wekker. Verder raad ik je aan om alle andere prikkels uit te sluiten en de hele kamer donker te maken. Op deze manier kom je als herboren weer onder de mensen en kun je dubbel zo efficiënt functioneren.

Lange stukken autorijden

Buiten de spits om lange stukken auto rijden is voor mij echte ontspanning. Om deze reden heb ik met Fleur afgesproken dat ik Morris op maandagmiddag ophaal als hij bij mij woont. Het stuk van 100 kilometer heen en 100 kilometer terug zorgt er bij mij voor dat ik volledig ontspannen aan mijn week begin. Met een muziekje uit de speaker en een brabbelende Morris op de achterbank is zo’n lang stuk autorijden echt een manier om te ontspannen.

Alpaca’s knuffelen

Niet lachen, want het kan echt! Knuffelen met alpaca’s is tegenwoordig een ding en ik vind het geweldig. Er zijn alpacaboeren die er een heel yogading omheen hebben gebouwd, maar zelf vind ik het geweldig om gewoon in de wei of in de stal met zo’n zacht beest te knuffelen. Zelf vind ik het wel een beetje stinken, maar de ontspanning die uitgaat van deze beestjes is echt de moeite waard.

Bouwen met LEGO

Zoals jullie weten bouw ik graag met LEGO. Sinds de LEGO stores in Nederland zijn is deze hobby alleen nog maar intensiever geworden. Het bouwen van voertuigen en gebouwen met een hoge moeilijkheidsgraad zorgen ervoor dat ik echt even een paar uur van de wereld ben en alleen maar focus op wat ik bouw. Mezelf laten afleiden door een telefoon is daarom ook geen optie, die zet ik netjes een paar uurtjes uit, zodat ik echt kan bijkomen en mijn hoofd kan leegmaken. Met LEGO kun je alles maken, is de slogan lang geweest en dat is echt zo!

Knuffelen met je liefde (of met je hond)

Knuffelen is goed voor je, dat blijkt uit zo’n beetje ieder onderzoek dat hier naar gedaan is. Door het vrijkomen van oxytocine gebeurt er van alles met je waardoor je volledig ontspant. Knuffelen is op die manier dus goed tegen stress, het zorgt ervoor dat je mensen minder op afstand houdt en het verlaagt je bloeddruk. In mijn ogen zouden meer mensen dus moeten knuffelen met elkaar. Als er in tijden van stress even niemand is om te knuffelen, dan wil knuffelen met je hond of kat ook helpen. Zelfs het aaien van je huisdier kan al heel ontspannend werken.

Wandelen met je kind

Als ik de laatste tijd iets heb geleerd, dan is het dat wandelen rustgevend is. Het zorgt voor ruimte in je hoofd en tijdens het wandelen kom je op de één of andere manier écht tot rust. Zelf heb ik er heel veel aan om te gaan wandelen met Morris die meegaat in de kinderwagen. Hou er wel rekening mee dat je stappenteller minder stappen telt als je een kinderwagen vast hebt. Als ik samen met Morris door de bollenvelden heen wandel en samen met hem kijk naar vogels en soms zelfs een konijn of vos, dan ben ik na zo’n wandeling helemaal zen. Morris is overigens ook uitgeteld na de wandeling en is gelijk klaar om een dutje te doen.

Lekker in bad of lang onder de douche

Als je niks anders meer te doen hebt na een stressvolle dag dan zorgt een bad of lange douche echt voor ontspanning. Als Morris niet meegaat in bad, dan maak ik er echt een soort ritueel van. Kaarsjes aan, een grote mok thee mee en soms een rustgevend muziekje op de achtergrond. Samen met de heerlijke geur van mijn badschuim en het feit dat de deur op slot zit zorgt zo’n bad ervoor dat ik 100% ontspan. Nadeel is wel dat ik na zo’n bad of lange douche niet meer vooruit te branden ben. Om die reden doe ik dit dan ook vaak pas aan het einde van de dag.

Naar de (baard)kapper gaan

Deze tip is voor mannen misschien anders dan voor vrouwen. Als ik de dames in mijn omgeving spreek, dan hoor ik vaak dat degene die hun haar knipt meer praat dan goed voor je is. Ook als je met je kind naar de kapper gaat, dan doe je dat niet voor je rust. Als ik mijn baard laat knippen, dan is dat echt anders. Geen geroddel of nutteloze praat, maar voornamelijk rust en een fijne behandeling met tondeuse en scheermes voor mijn hoofd en baard. De kapper waar ik dit laat doen behandelt mijn hoofd ook nog eens warm en koud, waardoor ik na twee minuten volledig ontspannen bijna in slaap val. Vervolgens hoor ik de barbier aangeven dat hij de handdoeken gaat verwisselen en ben ik weer als herboren.

Netflixen alsof je leven er vanaf hangt

Dit heeft mijn leven echt gered toen ik tegen een burn-out aanliep op mijn oude werk. Zowel de filmklassiekers op Netflix als de series zijn echt geweldig. Of het nu gaat om een Netflix original of een andere serie of film, ik pak er een bak popcorn en een groot glas cola bij en je bent me de rest van de dag kwijt. Op moeie ogen na ben ik weer helemaal opgeladen voor een stressvolle week. Zo’n Netflix-marathon doe ik dan ook meestal op zondag.

10 tips om te ontspannen in deze snelle digitale wereld
Geen reactie's

Geef een reactie