Hubelino Pi XL review

Hubelino Pi XL review

Jij bent toch eigenlijk veel te oud om met LEGO te spelen? Dat is een vraag die ik vrij vaak naar mijn hoofd geslingerd krijg als ik in een gesprek over het belang van hobby’s aangeef dat LEGO bouwen mijn hobby is. Vaak resulteert dat in een heel gesprek over de bouwwerken die ik maak en de waarde van mijn verzameling. Je bent namelijk nooit te oud om iets te doen wat je leuk vindt en dat hebben ze ook bij Hubelino goed begrepen. Zij vroegen mij namelijk de Hubelino Pi XL knikkerbaan te reviewen en dat terwijl ik niet eens kinderen heb in de leeftijd die staat voor deze knikkerbaan.

Deze volwassen man was dan ook als een kind zo blij toen de knikkerbaan van Hubelino door de pakketdienst werd geleverd. Omdat ik nog even moest wachten met bouwen heeft de doos zeker een week lang zachtjes vanaf de kast mijn naam geroepen. Toen er echter spraken van zou zijn dat er een intelligente lockdown zou komen kon ik mijzelf niet meer tegenhouden en ben ik de knikkerbaan gaan maken.

De Hubelino Pi XL past 100% op LEGO

Wat hebben LEGO en Hubelino dan met elkaar te maken? Het antwoord op die vraag is vrij simpel. De knikkerbanen van Hubelino passen namelijk op Duplo en de Hubelino Pi Knikkerbanen passen op LEGO. Op deze manier kun je knikkerbanen bouwen die volledig te integreren zijn in een LEGO stad. De elementen die je gebruikt om de knikkerbaan te maken zien er niet uit als LEGO stenen, maar doordat de stenen, banen en grondplaten nopjes hebben kun je alles doen om Hubelino te mixen met de LEGO die je al hebt.

Ook is het mogelijk om je knikkerbaan te verfraaien met allerlei LEGO bouwsels om op die manier jouw eigen ontworpen knikkerbaan neer te zetten. Minifiguren passen zonder problemen op, onder of tussen de knikkerbaan en maakt het op die manier mogelijk om de knikkerbaan een thema mee te geven of het bijvoorbeeld onderdeel te maken van een Ninjago strijdtoneel.

Hubelino levert stenen van goede kwaliteit

De knikkerbaan die Hubelino mij stuurde is de Hubelino Pi XL knikkerbaan. Dit is de grootste baan uit de Pi-lijn en bestaat uit 246 onderdelen. De bouwstenen worden geleverd in een grote doos en zijn per onderdeel gescheiden in een gripzakje. Voor iemand die gestructureerd te werk wil gaan (en dat doe ik) is dat heel erg fijn. De set bestaat namelijk uit pilaren, balken, blokjes en banen die vrijwel allemaal dezelfde kleur hebben. Het is dan ook handig dat deze vooraf gescheiden zijn. Alleen de baandelen komen in een grote zak.

Als je eenmaal begonnen bent met sorteren dan valt op dat de bouwstenen van Hubelino stevig zijn. Ik heb vaker gespeeld met bouwstenen die op LEGO passen, maar deze zijn toch vaak zwakker dan LEGO zelf. Hubelino levert stenen van goede kwaliteit en voelen heel stevig aan. Dat beloofd in ieder geval een goede test als Morris ooit eens een baandeel of lange balk te pakken krijgt.

De bouwbeschrijving van de Hubelino Pi XL Knikkerbaan

Na het sorteren is de tijd gekomen om te beginnen met bouwen. Door het grote aantal blokjes, platen en baandelen had ik vrij veel ruimte nodig, dus besloot ik de Hubelino Pi XL te bouwen aan onze eettafel. Nu ik alle ruimte had kon ik de bouwbeschrijving doornemen. Wat me daar in opvalt is dat door de kleurstelling van de bouwstenen af en toe de plaatsing van bouwstenen niet heel erg duidelijk is. Je hoeft de Hubelino Pi XL niet volgens de bouwtekening te maken. Je kan ook gewoon je fantasie gebruiken en zelf een knikkerbaan in elkaar zetten.

De bouwbeschrijving van de Hubelino Pi XL heeft 21 stappen De tekeningen zijn zoals eerder gezegd niet altijd duidelijk en deed mij bij plaatje 13 besluiten om opnieuw te beginnen met bouwen. Dat is gelukkig geen straf als bouwen met bouwsteentjes je hobby is. De stappen in de bouwbeschrijving zijn verder heel duidelijk en anders dan andere blokjes die op LEGO passen, maar geen LEGO zijn, klopt de beschrijving ook helemaal.

De baandelen gaan tijdens het bouwen alle kanten op

Het bouwen van de Hubelino knikkerbaan is een hele positieve en grote verrassing. Tijdens het bouwen heb ik mij meermaals afgevraagd hoe ze de knikkerbaan tot een goed einde zouden gaan brengen. De baandelen gaan tijdens het bouwen alle kanten op en bepaalde stukken trotseren de weg van de zwaartekracht. Dat is het toffe aan deze Hubelino knikkerbaan: De onvoorspelbaarheid tijdens het bouwen zorgt voor een bepaalde verwachting die pas duidelijk wordt als de knikkerbaan af is.

Hubelino heeft goed zijn best gedaan om een set te ontwerpen die voor zowel ouders als kinderen van 8 jaar en ouder interessant is om te maken. Uit reviews op andere websites heb ik gelezen dat ook jongere kinderen onder begeleiding goed hun weg kunnen vinden tijdens het bouwen van de Hubelino Pi XL. Ook als de kinderen niet de bouwbeschrijving aanhouden zou ik aanraden er als ouder bij te blijven om waar nodig ondersteuning te bieden bij het in elkaar zetten van een werkende knikkerbaan.

Wat gebeurt er nou in zo’n knikkerbaan?

Na ongeveer anderhalf uur bouwen was de knikkerbaan af. Mijn zoon Morris heeft de volledige bouw aandachtig zitten kijken naar waar papa nu weer mee bezig was. Zijn verbazing was dan ook groot toen ik liet zien wat papa’s bouwwerk eigenlijk kon. Dat enthousiasme wil ik ook graag overbrengen op jullie, want wat gebeurt er nou in zo’n knikkerbaan? De Hubelino Pi XL is een knikkerbaan met magneetkanonnen. Dit klinkt heel gevaarlijk, maar dat is het natuurlijk niet.

Je laat één van de ijzeren balletjes bovenaan de knikkerbaan los en vervolgens rolt het balletje zijn weg naar beneden. Door de ongekende kracht van magnetisme is de knikkerbaan echter in staat om de knikker naar boven te laten rollen. Het eerste balletje rolt tegen een soort magneetkanon en schiet daarmee een knikker aan de andere kant van dit kanon door de baan heen naar de volgende stop. De knikker die het eindpunt bereikt is dus niet de knikker die je bovenin in de knikkerbaan hebt gestopt. Op onderstaand filmpje kun je een klein beetje zien doe de Hubelino Pi XL werkt.

Wat vond ik van de knikkerbaan?

Ondanks de bouwbeschrijving met uitdagingen ben ik heel erg tevreden met de Hubelino Pi XL. Het bouwen is verrassend en uitdagend en het spelen met de knikkerbaan is echt tof. Het feit dat de knikkerbaan bouwstenen hebben die 100% passen op LEGO is voor mij nog een pluspunt. De Hubelino knikkerbaan zal hier in huis nog vaak tevoorschijn worden gehaald om op saaie momenten mee te spelen of om een knikkerbaan te maken die niet in de bouwbeschrijving staat. Mocht jij nu ook graag de Hubelino Pi XL willen kopen, klik dan op de link.

Hubelino Pi XL Knikkerbaan
Inhoud verpakking Hubelino Pi XL
Hubelino Knikkerbaan bouwstenen
Knikkerbaan bijna af
Geen reactie's

Geef een reactie