Problemen bij het in slaap komen van je kind

Problemen bij het in slaap komen van je kind

Morris slaapt tegenwoordig als een os. Dat was jullie uit eerdere artikelen over de nachtrust van Morris misschien wel duidelijk. Hij heeft wat problemen met z’n middagdutjes, maar ook dat is steeds minder een probleem. Ik ben zo trots op Morris’ slaapgedrag dat ik het toch wel van de dagen schreeuw. Om die reden word ik soms benaderd door ouders die vragen of ik advies heb met betrekking tot problemen bij het in slaap komen van je kind. Wat moet je doen als je kind niet wil slapen? De oorzaak van het niet willen slapen bij je kind is afhankelijk van veel factoren. Zo kan de oorzaak afhankelijk zijn van de leeftijd van het kind en ook de algehele gezondheid van jouw kleintje is een factor bij het niet kunnen of willen slapen.

Kind wil niet slapen

Nu ben ik geen professional, verre van dat zelfs, maar toch kan ik wel een klein beetje adviseren. Fleur en ik doen ook maar wat ons het beste lijkt en dat geeft verder geen problemen. Het grootste probleem waar ouders mij mee benaderen is als je kind niet in slaap kan of wil komen. Vooral in de winter lijken kinderen minder te willen slapen. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat in dat geval het kind niet wil slapen omdat de verwarming waarschijnlijk te hoog staat. De lucht in de kamer wordt te hoog en een kind slaapt over het algemeen het beste bij achttien graden.

Natuurlijk kan het niet willen slapen van jouw kind verschillende oorzaken hebben, dus luister ik ook goed naar de omstandigheden. Zo heeft Morris vooral baat bij regelmaat en een volle buik als hij gaat slapen. Helaas is dat niet voor ieder kind de oplossing. Sommige baby’s houden de hele straat wakker door darmkrampjes en andere kinderen vinden al het speelgoed in de slaapkamer gewoon veel te interessant en besluiten niet te gaan slapen.

Omgevingsgeluid, luchtvochtigheid en een misschien te donkere kamer zijn ook oorzaken waar je rekening mee kan houden. Zo zijn Fleur en ik erachter dat Morris het fijn vind om met een lampje aan te slapen. Van herrie heeft hij geen last gelukkig. Door gebruik te maken van een luchtbevochtiger kunnen de slijmvliezen niet uitdrogen, hierdoor wordt de lucht beter gefilterd en is de baby minder gevoelig voor verkoudheidsklachten, zoals hoesten. Het voordeel is dat er apparaten zijn te gelijktijdig de lucht ook nog eens reinigen. Minder verkouden en een schone lucht betekent beter slapen.

Niet alleen verkoudheid speelt een rol bij moeilijk in slaap komen

Niet alleen verkoudheid speelt een rol bij slecht slapen. Allergie voor huisstofmijt, pollen of andere zaken die door de lucht drijven kan ook een oorzaak zijn van slecht in slaap komende kinderen. In zo’n geval is het mogelijk de lucht schoner te krijgen met een luchtreiniger. Zo`n luchtreiniger zuivert de lucht in de kamer en filtert fijnstof, pollen, huisstof en andere stoffen eruit. De longen kunnen zich beter wapenen tegen stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken en wat er weer toe leid dat ze goed kunnen doorslapen.

Ook wil het nog weleens voorkomen dat de slechte slaper een oorontsteking heeft of een holte die ontstoken is. Vaak merk je dat doordat baby of kind niet huilt als het rechtop zit. Leg je de baby neer dan begint het enorm te krijsen. In dat geval wil het weleens helpen om een opgerolde badhanddoek aan het hoofdeind onder het matras te leggen. Op deze manier blijft het hoofdje soort van overeind en kan je kind toch slapen.

Wennen aan bepaalde ritmes

Vergeet niet dat baby’s en kleine kinderen snel wennen aan bepaalde ritmes. Als een baby iedere 45 minuten wakker wordt gaat dat op een gegeven moment opbreken. Probeer dan ook even te wachten met  naar de baby toe gaan. Ik weet dat niet iedereen het hier mee eens is, maar toch adviseer ik om als de luier schoon is, de buik vol en er geen situatie is waarin de baby ziek is, om toch het kind even te laten huilen, al is het maar tien minuutjes. In de meeste gevallen zal je kind binnen vijf minuten al slapen. Huilt het langer, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Vaak is het juist de ouder die de kamer op komt die ervoor zorgt dat de baby niet verder kan slapen.

Probeer je kind ook te laten wennen aan vaste tijdstippen voor voeding. Biedt je deze heel erg onregelmatig aan, dan heeft je kind geen mogelijkheid om te vertrouwen op z’n eigen stofwisseling. Het kan het hongergevoel niet leren kennen. Morris kreeg voor het grootste gedeelte voeding om 9.00, vervolgens om 13.00, 17.00, dan weer om 21.00 en de laatste om 01.00. Dit heeft zeker negen maanden geduurd. Inmiddels krijgt hij aardig wat flessen minder, maar de laatste fles om 01.00 houden we erin. Onze man slaap zo lekker met een fles in z’n buik. Als hij ‘m niet drinkt, dan is hij ook zeker midden in de nacht wakker.

Peuters en kleuters kunnen echt wakker liggen van dingen

Oudere kinderen, zoals peuters en kleuters kunnen echt wakker liggen van dingen. Een kind wil niet slapen als ze piekeren of een probleem ervaren. Als je merkt dat je peuter of kleuter slecht inslaapt, probeer dan de zorgen weg te nemen, al is het maar voor die nacht. Al ze bang zijn dat de teddybeer het koud krijgt, geef deze een dekentje en als ze het idee hebben dat papa en mama ruzie hebben, probeer dit dan te relativeren door samen liefdevol je kind in te stoppen. Nogmaals, ik ben geen expert, maar vaak helpt de blik van iemand van buitenaf. Merk je dat niets helpt, neem dan contact op met een slaapcoach of met de huisarts.

Wil jouw kind niet slapen, hou in dat geval dus rekening met de volgende zaken:

  • Temperatuur rond de 18 graden
  • Luchtvochtigheid
  • Voldoende voeding
  • Geen zorgen
  • Een goed eet- en slaapritme
  • Schone lucht
  • Geen tocht

Wil je kind niet slapen, ondanks het goed aanhouden van bovenstaande punten, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Darmkrampjes kunnen een oorzaak zijn van dit slaapgebrek, maar ook andere oorzaken mag je niet uitsluiten. Probeer dan ook je vader- of moedergevoel te volgen. Is je kind de volgende dag niet moe, dan kan het ook zo zijn dat het inmiddels toe is aan een dag zonder middagdutje. Onze zoon Morris heeft in ieder geval een hoop aan bovenstaande punten. Ik hoop dat jullie ook iets hebben aan dit advies als je kind niet wil slapen.

Problemen bij het inslapen van je kind
Baby die de slaap niet kan vatten
Geen reactie's

Geef een reactie