Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampjes bij baby’s

Toen Fleur en ik net vader en moeder waren geworden van Morris ging er een wereld voor ons open. Ineens waren we verantwoordelijk voor een klein mensje dat kon ademen, eten, drinken en poepen. Door mijn blog en de tijd die Fleur had om zich in te lezen waren we theoretisch gezien goed voorbereid. De praktijk is natuurlijk vele malen anders. Zo schrokken we ons een ongeluk toen Morris voor het eerst last kreeg van darmkrampjes. In plaats van de rustige en liefdevolle baby hadden we tijdens de darmkrampjes een klein en onrustig huilend mannetje. Gelukkig kun je van alles doen tegen darmkrampjes bij onze baby.

Wat zijn darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes en de reactie van jouw baby op deze darmkrampjes zijn super vervelend, maar vooral heel erg normaal. De darmen van jouw baby zijn nog niet helemaal volgroeid na de geboorte en daardoor reageren de darmen soms wat vreemd op externe invloeden, zoals voedsel, lucht of de samenstelling van de uitwerpselen. De reactie op deze zaken is het samentrekken van de spieren in de darmwand. Oudere kinderen en volwassenen hebben dit ook, echter doordat de darmen nog niet volgroeid zijn gaat dit gepaard met een pijnprikkel. Niets om je zorgen over te maken dus, maar wel iets om in de gaten te houden als jouw baby er veel last van heeft.

Hoe herken je darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes komen vooral in de avond voor en dan vooral tijdens of na het eten. Darmkrampjes bij baby’s zijn vrij makkelijk te herkennen.

  • De baby zal onrustig zijn en het buikje zal zich spannen.
  • Ook zie je vaak dat baby’s de vuistjes ballen.
  • Om de pijn te verdrijven zal je kind gaan trappelen of zich juist krampachtig optrekken.
  • Door de pijn zal je baby ongeveer een half uur na de voeding heel hard gaan huilen.
  • Je baby zal door de pijn druk gaan zetten op het hoofd. Hierdoor loopt het hoofd rood aan en zal je baby de ogen sluiten of samenknijpen.
  • Sommige baby’s zullen zeer bewegelijk worden en draaien in hun wieg.

Oorzaak darmkrampjes bij je baby

We kunnen we vaststellen dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de darmen die na de geboorte nog niet is voltooid. Hierdoor wordt voedsel niet volledig verteerd en kan het buikkrampen veroorzaken. Ook zijn gasvorming door de hoeveelheid eten een vaak gehoorde oorzaak. Probeer je dus te houden aan het voedingsadvies van het consultatiebureau. Ook kan lucht die meekomt bij het eten onderdeel van de oorzaak van darmkrampjes bij je baby zijn. Deze lucht komt in de maag en darmen van je baby en veroorzaakt vaak koliek.

Kun je darmkrampjes tegengaan met voeding?

Helaas is er geen medicijn tegen darmkrampjes. Het is simpelweg een fase waar je baby doorheen moet gaan. Wel kun je de klachten verminderen door op specifieke manieren te voeden of de voeding en de hoeveelheid daarvan aan te passen. De manier waarop je dit doet is afhankelijk van of je borstvoeding of flesvoeding geeft.

Borstvoeding

Bij borstvoeding is het niet zo zeer wat je jullie baby geeft dat effect heeft op darmkrampjes. Het is eerder van toepassing in welke houding je de baby voedt die van belang is. Baby’s krijgen vaak darmkrampjes door de lucht die ze inslikken tijdens het drinken. Die lucht komt vaak mee als de straal van de borstvoeding te hard is. Dit is op te lossen door de eerste moedermelk weg te laten lopen en pas aan te leggen als de straal van de melk wat zachter is. Ook is het aan te raden in dit geval wat vaker te voeden zodat de baby minder honger heeft en daardoor gecontroleerder drinkt. Ook zitten borsten dan vaak minder vol wat een rustigere stroom als gevolg heeft.

Moedermelk zit overigens vol met goede stoffen voor je baby. Als je baby de borst volledig leegdrinkt dan kan de vollere melk die later naar buiten komt een positieve werking hebben op de darmkrampjes van je baby. Moet je echter veel moeite doen voor borstvoeding, dan kan dit een langdurige lijdensweg betekenen. Zet jezelf niet te veel onder druk en ga dan op zoek naar een andere oplossing.

Flesvoeding

Bij flesvoeding kun je nog iets meer variëren in de zoektocht naar het verlichten van de darmkrampjes. Zo is de fles die je gebruikt voor de flesvoeding van invloed op de manier waarop het lichaam van je baby omgaat met de gegeven voeding. Difrax heeft wat mij betreft de beste Anti-Collic babyfles. Anders dan bijvoorbeeld Dr. Browns of Avent werkt Difrax met een uniek ventielsysteem dat niet onhygiënisch is én waarbij je ook nog eens lucht en vacuüm vrij kan voeden. Super makkelijk in gebruik. Inmiddels is er ook een glazen Difrax Anti- Colic S-fles die duurzamer en slijtvaster is dan de plastic versie.

Ook de soort voeding kan van invloed zijn op darmkrampjes. Zo is het goed mogelijk dat jouw baby last heeft van koemelkallergie. Ongeveer 2% tot 3% van alle baby’s heeft een bepaalde vorm van koemelkallergie. De meeste kunstvoeding is in de basis het zelfde, maar als je baby koemelkallergie heeft, is het aan te raden daar speciale voeding voor te geven. Overleg dit met het consultatiebureau of je huisarts.

Veel gasvorming ontstaat door de snelheid waarmee je baby de voeding tot zich neemt. Door gulzig drinken komt er lucht mee wat weer voor darmkrampjes bij je baby kan zorgen. Probeer je baby dus rustiger te laten drinken. Normaal gesproken doet een baby zo’n 17 minuten over een fles. Gaat dit sneller dan raad ik je aan een speen met een kleiner gaatje of een anti-collic fles.

Wanneer moet je baby naar de huisarts?

Voor darmkrampjes hoef je niet met je baby naar de huisarts. Twijfel je echter of er iets anders aan de hand is, dan kan een bezoek aan de huisarts nooit kwaad. Houdt het huilen na het eten bijvoorbeeld aan nadat je baby drie maanden oud is? Heeft jullie baby veelvuldig luieruitslag of merk je dat er iets anders aan de hand is, vertrouw dan op je ouderinstinct en maak een afspraak.

Tips tegen darmkrampjes van je baby

Weet je van te voren dat je baby veel last heeft van darmkrampjes dan herken je bovenstaande punten meteen. Is het net zoals voor Fleur en mij nieuw, dan is het raadzaam om hier niet van te schrikken. Het huilen kan door merg en been gaan, maar er is niks mis met jullie baby. Helaas is er geen “medicijn” tegen darmkrampjes van je baby. Wel kun je een hoop doen om koliek te verzachten en tot een minimum te beperken.

  • Laat je baby goed boeren na het eten. Dit zorgt voor minder lucht in de darmen van je baby.
  • Gebruik een anti-collic babyfles
  • Maak met de benen van je baby een fietsende beweging na het eten. Deze beweging brengt verlichting in de buikspieren waardoor de darmkrampjes minder kunnen worden.
  • Leidt je baby af met een slaapliedje of ander geluid.
  • Ga een rondje lopen met de baby in een draagzak of -doek.
  • Masseer zachtjes de buik van je baby. De zacht wrijvende beweging ontspant de buik en zorgt voor minder kramp

Proud dad

Omdat niet alleen mama’s baby’s voeden en omdat ook papa’s er zijn voor baby’s met darmkrampjes heeft Difrax een leuke actie bedacht. Difrax snapt dat de komst van een kleintje je wereld op z’n kop zet. En dat jij als vader het liefst van de daken schreeuwt hoe trots je bent!
In de Woezel & Pip zwangerschapskoffer die via de verloskundige wordt verstrekt, zit een papa envelop. In de envelop vind je een flyer met korting op je eerste Difrax S-fles én ProudDad tatoeages! Met de Difrax ProudDad tatoeage kun je niet alleen laten zien dat jij de meest trotse vader ever bent, maar maak je ook nog eens elke maand kans op een Difrax ProudDad babypakket t.w.v. €100!

Darmkrampjes baby
Difrax S-fles tegen koliek
Geen reactie's

Geef een reactie