Hoesten bij baby’s

Hoesten bij baby’s

Er is weinig wat je zo machteloos laat voelen als een hoestende baby. Als je baby moet hoesten is het eerste gevoel dat je als ouder of verzorger hebt dat je je de baby van deze hoest af moet helpen. Ook wil je de hoest verzachten om eventuele pijn door het hoesten tegen te gaan. De vraag is of dit wel zo verstandig is. Wat moet je doen als je baby hoest?

Waarom hoesten baby’s

Om te bepalen wat je moet doen als je baby hoest is het in de eerste plaats belangrijk om te weten waarom je baby hoest. Net als bij kinderen en volwassenen hoest je baby om de longen en luchtwegen schoon te maken van stof, slijm en andere zaken. De door vuil geïrriteerde luchtwegen veroorzaken een hoestprikkel die ervoor zorgt dat het vuil via neus of mond het lichaam kan verlaten. Hoesten op zich is niet erg. Pas als het lang aanhoudt of als de hoestbuien heel heftig zijn zul je als ouder actie moeten ondernemen.

Hoesten is meestal het gevolg van een verkoudheid of griep. In dat geval kan het hoesten bij je baby soms lang aanhouden, waarbij een week of vier echt geen uitzondering is. Net als bij volwassenen en kinderen gaat het hoesten vaak gepaard met verhoging of koorts, een verstopte neus, tranerige ogen en algehele malaise. Je baby is moe, snel geïrriteerd en komt moeilijker in slaap, daarnaast kunnen hoestende baby’s meer last hebben van luieruitslag.

Wat kun je doen als je baby moet hoesten?

Het is belangrijk dat je als ouder vertrouwt op het afweersysteem van je baby. In eerste instantie hoef je dus niet echt iets te doen als je baby hoest. Het is belangrijk om je baby goed te laten drinken. Goede hydratatie zorgt voor dunner slijm dat makkelijker door je baby is op te hoesten. Ook vermindert de irritatie en stelt het je baby in staat zijn eigen temperatuur beter te reguleren. Forceer je baby niet om te drinken, maar geef het zoveel water als het wil drinken.

Wil je de baby toch iets geven tegen het hoesten, dan kun je de baby vanaf ongeveer zes maanden hoestdrank geven. Hoestdrank gaat het hoesten van je baby niet tegen, maar verzacht de keel en kan ervoor zorgen dat je baby minder last heeft van het hoesten. Zit de neus van je baby verstopt, dan kun je gebruik maken van zoutoplossing of neusspray voor baby’s. Hou er rekening mee dat je baby vaak nog nooit neusspray heeft gehad en kan schrikken van de sloot zou water dat het te verwerken krijgt.

Wanneer naar de huisarts met een hoestende baby?

Vaak hoef je niet naar de huisarts met een hoestende baby. Al het alleen hoesten is, dan gaat dit vaak vanzelf over. Ga echter wel naar de huisarts als:

  • je baby jonger is dan drie maanden en meer dan 38 graden koorts heeft.
  • er bloed meekomt met het hoesten.
  • je baby langer dan drie dagen meer dan 38 graden koorts heeft.
  • de kleine lijkt te stikken bij het hoesten.
  • je baby constant huilt en ontroostbaar is.
  • jullie kind vaker ziek is en altijd verkouden lijkt.

Het aller belangrijkste is om je gevoel te volgen. Heb je het idee dat je baby medische hulp nodig heeft om van het hoesten af te komen, twijfel dan niet en neem contact op met je huisarts. De assistente zal in het telefoongesprek vaak een aantal vragen stellen waaruit duidelijk wordt of het nodig is om naar de huisarts te gaan. Ook zijn er apps en websites die kunnen helpen om te beoordelen of de huisarts nodig is.

Volg altijd advies huisarts op bij hoesten baby

Het is niet altijd een gewone verkoudheid. Ook bij verschillende ziekten kan je kin hoesten als een manier zien om de luchtpijp vrij te houden. Naast verkoudheid zijn er verschillende vormen van ernstige griep, maar ook bijvoorbeeld kinkhoest. Heeft de huisarts vastgesteld dat jouw baby Coronavirus, longontsteking of kinkhoest heeft, volg dan de instructies van de huisarts op en zoek geen heil in huismiddeltjes of alternatieve geneeswijzen.

Aangezien het coronavirus nog niet in Nederland is vastgesteld en slechts 6% van de baby’s die met hoesten bij de huisarts komen daadwerkelijk een longontsteking heeft, is het niet nodig om in paniek te raken voordat je bij de huisarts bent geweest. Ook na het bezoek is de kans dat jouw kindje ernstig ziek is vrij klein. Blijf vooral rustig. Hier heeft zowel jouw baby als jijzelf het meeste aan.

Baby Hoesten
Baby hoesten onderzoek
Geen reactie's

Geef een reactie