Wat kun je doen tegen stinkschoenen?

Wat kun je doen tegen stinkschoenen?

Er is niets zo vies als de geur van zweetvoeten en de stinkschoenen die je daarvan krijgt. Super ranzig als de geur van zwetende voeten of stinkende schoenen jouw neus bereiken. De zurige geur van de zwetende voeten van de persoon naast je zorgen voor een licht kokhalsreflex en snel probeer je gesprekken af te ronden of een ander plekje te vinden. Ook als je het van jezelf ruikt is het minder prettig. Je kijkt om je heen en hoopt dat niemand je stinkschoenen ruikt. Eenmaal thuis belanden de schoenen in een kast en worden nooit meer gedragen en dat is zonde! Hoe kom je af van stink schoenen? Hoe voorkom je dat zweetvoeten je schoenen bederven?

Oorzaken van zweetvoeten en stinkschoenen

In mijn geval werden de stinkschoenen veroorzaakt door mijn lange wandelingen. Ik loop sinds enige tijd iedere avond een kilometer of zes op mijn sneakers. Helaas heb ik in het begin de fout gemaakt om af en toe met blote voeten in de sportschoenen te lopen. Ook heb ik af en toe sokken aan die niet helemaal van katoen zijn. Dit zijn de twee grootste oorzaken van zweetvoeten en stinkschoenen. Je voeten zweten namelijk soms wel een halve liter per dag en dit vocht wordt dan niet geabsorbeerd door je sokken, maar door de schoenen die je aan hebt.

In het zweet zitten bacteriën en deze gaan naar verloop van tijd stinken. Andere oorzaken zijn voetschimmels en het insmeren van voeten met lotion of olie. Wil je dus stinkende schoenen voorkomen, draag dan altijd katoenen sokken en probeer voeten zo weinig mogelijk in te smeren. Heb je last van voetschimmel, zoek dan contact met je huisarts, deze helpt je binnen een week van zo’n beetje alle schimmelklachten af. Heb jij weer geen last van zweetvoeten of stinkende sneakers.

Wat te doen tegen stinkende schoenen?

Als je echter net in de bus zit en toevallig ruikt dat je schoenen misschien hun beste tijd hebben gehad, dan ben je te laat om daar gelijk iets aan te doen. Je hoeft je kostbare stappers echter niet weg te gooien! Er zijn talloze lifehacks om stinkende schoenen weer lekker fris te laten ruiken. Met onderstaande tips kun je je schoenen binnen een dag weer aan en hoef jij je geen zorgen te maken over scheve gezichten door je zweetvoeten.

 1. Luier of maandverband

  De sterk absorberende eigenschappen van luiers of maandverband komen goed van pas bij stinkschoenen. Het vocht met de vieze geurtjes trekt namelijk in de luier en daarmee vertrekt het grootste deel van de vieze geurtjes. Laat de (schone) luier of het maandverband een paar uur tot een hele dag in de schoen zitten en daarna ruiken ze weer als nieuw. Helaas zal de luier niet alle bacteriën opnemen, dus het is aan te raden na deze truck tegen stinkende schoenen, de schoenen wel nog te behandelen met een antibacteriële schoenendeodorant.

 2. Theezakjes al remedie tegen stinkschoenen

  Net als luiers en maandverband hebben theezakjes een sterk absorberend vermogen. Daarnaast hebben theezakjes nog een eigenschap die heel positief is bij sterk ruikende schoenen. De thee geeft namelijk een fijne geur af als het vochtig wordt. Denk nu niet dat je na 24 uur een drijfnat theezakje in je schoen vindt en dat je de schoenen moet wassen vanwege vlekken, want zoveel vocht zit er niet in je schoenen. Ook hier is het advies om de schoenen wel na te bewerken, want niet alle bacteriën die geurtjes veroorzaken zullen verdwenen zijn.

 3. Koffiepads

  Of je nu theezakjes gebruikt of koffiepads, het maakt weinig verschil. Ook de pads absorberen vocht en nemen dus nare geurtjes weg uit je schoenen en nemen een groot deel van de bacteriën mee. Koop geen super dure pads, maar gewoon de van het huismerk of die uit de folder van de Aldi, dat scheelt echt een slok op een borrel.

 4. Alcohol

  Nee idioot, nu niet gelijk die fles Bacardi uit de kast trekken, die gaat je niet helpen bij je mega stinkschoenen. Dit varkentje ga je alleen wassen met gedenatureerde alcohol die je ook vindt in het kraampakket. Je koopt deze alcohol dus gewoon bij de drogist en kan er  van alles mee schoonmaken, zo ook je ranzige zweetkakkers. Kijk wel uit dat je het flesje weer goed opruimt en bewaart in een goed geventileerde ruimte, want het goedje is niet geschikt voor consumptie en kan bedwelmend werken. Drenk een wattenschijfje in de alcohol en smeer daar de binnenkant van je ruikende schoenen mee in. Je hoeft niet bang te zijn dat je natte schoenen krijgt, want de alcohol vervliegt snel.

 5. Stinkschoenen in de vriezer

  Het beste is om de bacteriën die jouw stink schoenen veroorzaken gelijk helemaal dood te vermoorden. Een omgeving onder het vriespunt is dus dé oplossing om van jouw problematisch stinkende schoenen af te komen. Doe de schoenen in een plastic zak en stop ze achterin de vriezer. Na 24 uur kun je je schoenen direct weer aantrekken. De vraag is of het fris is om je zweetschoenen te bewaren op een plek waar ook levensmiddelen worden bewaard, maar die beslissing laat ik volledig aan jou. Het zijn immers jouw voeten en ook jouw eten.

 6. Talkpoeder

  Talkpoeder heeft een sterk absorberende werking en heeft verder meestal geen andere toevoegingen dan het mineraal talk. Een klein beetje talkpoeder in je schoenen en na een nachtje kun je de stinkende schoenen uitkloppen en gelijk aantrekken. Bepoeder je voeten ook tijdens het dragen met talkpoeder, je merkt dat je minder wrijving zult hebben in de schoenen en dus minder zweet. Je loopt lekker koel en droog.

 7. Azijn helpt tegen alles, dus ook tegen stinkschoenen

  Als je niet tegen de geur van azijn kan, dan is deze tip niet voor jou. Azijn helpt mij bij honderden huishoud dingen en stinkende schoenen dus ook. In iedere schoen doe je simpelweg een doek die je eerst in een wat azijnmengsel hebt gedaan en daarna hebt uitgewrongen. Na een dag haal je de doeken uit de schoenen, laat je de schoenen nog even uitwalmen en klaar is Kees.

 8. Kattenbakkorrels helpen tegen stinkschoenen

  Dit is vaak de eerste tip die je leest als je zoekt naar termen als “Hoe kom ik van mijn stinkschoenen af”. Aangezien ik geen kat heb en niet van plan ben een hele zak met korrels te kopen, komt hij in mijn lijstje wat lager. Ik heb deze tip dan ook niet zelf uitgetest, maar als het de geur van een ranzige kattenbak kan maskeren, dan ga ik er vanuit dat jouw ranzig ruikende sneakers geen probleem zullen zijn. Stop een hand vol met korrels in een sok of panty en doe deze in jouw vies ruikende schoenen, na een dag horen ze weer zo fris als een hoentje te zijn.

 9. Koffiefilter met waspoeder

  Absorberen is bij stinkende schoenen eigenlijk het toverwoord. Als je een koffiefilter met wat waspoeder in je schoen doet zal het zweet samen met de bacterien in het filter en in het poeder trekken. Daarnaast hebben de enzymen in het wasmiddel ook een bacterie dodende werking. Als klap op de vuurpijl verspreid het wasmiddel ook nog eens een lekkere geur. Als dit je schoenen niet ontdoet van lastige geurtjes, dan weet ik het ook niet meer.

 10. Baking Soda tegen ruikende schoenen

  Baking Soda is goed voor alles. Er zijn duizend en één toepassingen voor dit wondermiddel, zowel tegen maagzuur als tegen het ontstoppen van je gootsteen. Je kan er je tanden mee bleken en dus ook je ruikende schoenen weer mee fixen. Gewoon een ruime hoeveelheid van het poeder in je schoenen kletteren en een paar uur laten staan. Het poeder na een dagje uit je schoenen kloppen en eventueel even de stofzuiger erdoor en je schoenen ruiken weer naar schoen in plaats van naar Franse kaas.

 11. Stink schoenen wassen in de wasmachine

  Een tip die ik van veel moeders kreeg was om de schoenen gewoon te wassen in de wasmachine. Zelf ben ik hier geen fan van, want je weet niet wat het vocht doet met de rubber of plastic bestanddelen van de schoen. Ook kan er bij bijvoorbeeld Nike Air Max vocht in de zolen gaan zitten waardoor het gevolgen heeft voor de stand van je voeten. Het is echter wel effectief tegen geurtjes. Doe de schoenen samen met een oud badlaken (tegen het gebonk) in een kussensloop in de wasmachine en laat ze vervolgens drogen. Frisse patta’s gegarandeerd!

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Natuurlijk is het fijner om helemaal geen stinkschoenen te hebben. Het voorkomen van stinkschoenen is beter dan genezen. Wat kun je doen tegen zweetvoeten?

 • Zorg voor voldoende ventilatie en draag je schoenen niet als het niet nodig is. Draag in plaats daarvan bijvoorbeeld slippers binnenshuis.
 • Ben je in huis, doe je schoenen dan uit. Het is nergens voor nodig om die dingen binnen aan te hebben.
 • Als je net als ik veel wandelt is het raadzaam om dat te doen met katoenen sportsokken in plaats van je vrolijke Happy Socks. Die dingen absorberen echt nul vocht en dat zweet komt dus in je frisse sneakers terecht.
 • Als je ook nog een laagje talkpoeder in je schoenen doet dan ben je good to go en kun je zonder schaamte en zonder stinkschoenen verder met waar je mee bezig was.
Wat kun je doen tegen stinkschoenen
Stink schoenen tegengaan met theezakjes
Alcohol tegen stinkende schoenen
2 Reactie's
 • Elsbeth
  Geplaatst op 13:52h, 06 september

  Heb je nou ook nog een oplossing om ze weer wit te krijgen zonder te wassen?😉

 • RolfA
  Geplaatst op 23:30h, 21 november

  Het beste is om carbonaat in de schoenen te gieten en het 8 uur te laten staan. De geur is sterk verminderd

Geef een reactie