5 Dingen die je kunt doen als je kat in huis plast

5 Dingen die je kunt doen als je kat in huis plast

Fleur wil een kat en ik weet niet of ik daar wel zo blij mee ben. Begrijp me niet verkeerd, ik vind katten prachtige beesten. Toch zijn er een aantal zaken die mij ervan weerhouden om Fleur haar zin te geven. Neem van mij aan dat dit als voor veel discussie heeft gezorgd in huize Papablogger. Waar ik me het meeste zorgen over maak is de geur van kattenpis.

5 dingen die je kunt doen als je kat in huis plast.

De geur van kattenpis is iets waar ik absoluut niet tegen kan. Gelukkig kon Fleur mij wijzen op een aantal dingen die je kunt doen als je kat in huis plast. Door de tips die zij me liet zien ben ik inmiddels redelijk overstag aan het gaan om misschien toch een kat in huis te nemen. Daarom deel ik deze tips met jullie, zodat je dit in een zelfde discussie mee kunt nemen. 5 dingen die je kunt doen als je kat in huis plast.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk dat je te weten komt waarom je kat in huis plast. Grofweg kun je onderscheid maken tussen een medische oorzaak en een sociale oorzaak. Sproeien is bijvoorbeeld normaal seksueel gedrag bij katten. Begint je huis echter te ruiken als een paar doorgelopen stinkschoenen dan is het tijd om te handelen. Vaak kost het even tijd om de oorzaak te vinden, maar als deze er eenmaal is, dan is deze vaak vrij simpel op te lossen. Hou je kat dus goed in de gaten. Doe dit zowel binnen als buiten. Kijk wat je kat eet, drinkt en of je kat ook plast in de kattenbak.

Katten hebben geen baas, katten hebben personeel

Katten zijn erg lui en laten graag voor zich werken. Zorg dus dat de kattenbak goed schoon is! Echt niet dat jouw kat gaat zitten poepen of plassen op een vieze kattenbak. Langzaam maar zeker zal de kat steeds vaker buiten de bak gaan plassen, totdat de kattenbak niet meer is dan een ornament in de huiskamer of bijkeuken. Zorg dus dat de kattenbak een plek is waar de kat graag komt en waar ze een soort territorium kan maken. Dat maakt het ook voor jouw poes de moeite waard. Katten hebben immers geen baas, katten hebben personeel.

Nieuwe bak op een nieuwe plek

Mocht je tijdens het volgen hebben vastgesteld dat je kat een aangeleerde afkeer heeft van de kattenbak, dan wil het nog weleens helpen om een nieuwe bak te kopen en deze met nieuwe kattenbakkorrels op een andere plek in huis te zetten. Deze nieuwe ervaring voor jouw kat kan ervoor zorgen dat de kat niet meer plast op de voor jouw kat bekende plekken, maar dat het beestje eerst weer zal proberen of de veilige kattenbak iets is om zijn of haar behoefte te doen.

Kattenpisgeur verwijderen

Als je kat toch in huis heeft geplast, dan moet je de kattenpis lucht verwijderen. Zorg dat je er snel bij bent, want de penetrante lucht van kattenurine trekt in je behang, gordijnen en vloerbedekking.

  • Het beste is om de urine eerst op te deppen met keukenpapier. Zorg dat zoveel mogelijk van de kattenpis is opgenomen, zodat je deze in de volgende stappen niet verder over het oppervlak verspreidt.
  • Maak een mengselĀ  van half azijn en half warm water. Breng dit ruim aan op de plek waar de kat heeft geplast.
  • Nu moet je flink boenen. Neem een borstel die geschikt is voor het oppervlak dat geboend moet worden en zet wat spierkracht in. De urine moet helemaal uit de plek geboend worden om na het drogen niet nog eens te gaan geuren.
  • Droog de plek uiterst grondig. Gebruik hiervoor opnieuw keukenpapier om zoveel mogelijk van het azijnmengsel op te deppen. Laat de plek goed drogen en buiten bereik van de kat totdat de urinegeur verdwenen is.

De geur van kattenpis verwijderen uit hout, beton of tapijt

Kattenurine is sowieso al een lastige substantie om te verwijderen, maar zeker als het in beton, hout of tapijt zit. Zoek eerst de plaats waar de kat geplast heeft. Kunt u de locatie niet vinden? Dan kunt u gebruikmaken van een UV-lamp of blacklight. Doe de gewone lampen uit en houd de UV-lamp 30 centimeter van de vloer of de muren. De vlek kunt u vervolgens herkennen aan een gelige, groene of blauwe kleur. Als de plek gevonden is dan kun je met de volgende stappen de urine verwijderen.

  • Verwijder achtergebleven urine met keukenpapier.
  • Meng vervolgens in bakje of kopje drie delen azijn en een deel warm water.
  • Giet dit over de plek van de kattenpis en het gebied eromheen.
  • Bij hout kun je te werk gaan met een mild sopje waarin u een schepje Biotex oplost. De enzymen in Biotex gaan de kristallen te lijf die de vieze geur veroorzaken. Houd het gebied gedurende 24 uur warm en nat. Chemische reacties gaan sneller bij hogere temperaturen.
  • Laat vervolgens de plek drogen. Strooi zuiveringszout of bakingsoda op de plek als deze nog vochtig is. Laat goed intrekken en zuig het zout daarna met een kruimeldief of stofzuiger op. Doe dit uiteraard pas als al het vocht is geabsorbeerd.

Er bestaat helaas geen garantie dat bovenstaande methode altijd werkt op hout, beton of tapijt. Vaak heeft de kat al verschillende keren op dezelfde plek geplast en is die locatie verzadigd door kattenurine. In dat geval is vaak de enige remedie om het oppervlak te vervangen. Is dit niet mogelijk of is het een zeer prijzige aangelegenheid, dan is herhaling van bovenstaande stappen echt de enige oplossing.

Het aller belangrijkste is dus dat je er op tijd bij bent als de kat geplast heeft. Tijdig schoonmaken zorgt ervoor dat de kattenurine niet in het oppervlak kan trekken. Mocht de kat in de war raken van de geur van azijn, dan kun je deze altijd vervangen door Biotex of bakingsoda. Deze geuren zijn neutraler en zullen je kat minder van zijn stuk brengen

Tips tegen kattenpis
Geen reactie's

Geef een reactie