Alles over poepluiers

Alles over poepluiers

Vanaf het moment dat Fleur mij vertelde dat ze zwanger was is het mijn grootste angst geweest. Omdat die angst ongefundeerd bleek te zijn vertel ik jullie vandaag alles over poepluiers! Voordat Morris geboren was werd ik door vrienden, kennissen en familie helemaal gek gemaakt met tags in plaatjes van spuitluiers op Facebook. Ook las ik horrorverhalen op websites van collegablogs. Ook schijn ik zelf nogal een kleine poepfabriek geweest  te zijn en vertelde mijn moeder een verhaal waarbij Mentos in een fles cola in het niet leek te vallen. Om het verhaal en mijn poepluierfobie compleet te maken werden er geuren beschreven die volgens sommigen onmenselijk waren en werd mij aangeraden meteen een luieremmer te kopen. Nu, na een half jaar moet ik zeggen dat deze angst echt op niets gebaseerd is geweest en kan ik jullie alles over poepluiers vertellen.

De aller eerste poepluier

Laten we eerlijk zijn. In de eerste paar maanden van hun leven zijn baby’s gewoon kleine poepfabriekjes. Aangezien ik nagenoeg 24/7 thuis ben, verschoon ik waarschijnlijk meer luiers dan de gemiddelde man (misschien wel meer dan Fleur). Ik ben daar ook vanaf het eerste moment mee begonnen. Lekker uit mijn comfortzone gewoon dingen doen die ik eng of vies vind. Niet schrikken heren (en dames) de eerste luier bevat een zwart met groene substantie die niets weg heeft van poep. Dit noemen ze met een mooi woord meconium. Lang verhaal kort, dit is nog geen ontlasting van borst- of flesvoeding, maar van de voedingsstoffen die de baby in de baarmoeder tot zich heeft genomen. Dit hoort ook binnen 24 uur na de bevalling uit het lichaam van jullie baby te zijn.

Oké, het wordt nu dus al een beetje een ranzig verhaal en dat ranzige verhaal gaat nog eventjes door. Ik wilde dus door mijn angst heen en heb samen met Fleur deze eerste luier verschoond. Ik vond het alles meevallen en heb heel profi mijn zoon schoongemaakt. Het is vast niet bij iedere baby zo, maar bij Morris hebben we niet meer nodig dan een luier en een paar babydoekjes. Ga nou niet meteen beginnen met babydoekjes die “extra sensitive” en “voor de gevoelige huid” zijn. Ik begrijp dat je baby kostbaar is en dat je alleen het beste wil voor je kind, maar op deze manier krijg je dus een kind dat luieruitslag krijgt van de kleinste plasluier. Gewoon normale babydoekjes volstaan. Reageert je baby daar raar op, dan kun je altijd nog overstappen. Wij gebruiken de babydoekjes van het huismerk van Albert Heijn en hebben in zes maanden tijd nog geen luieruitslag gehad. Ook de volop ingeslagen Bepanthen en Sudocreme hebben we (nog) niet nodig gehad. Nu heb ik wel vaker in mijn blog dingen geschreven waar ik op een later moment spijt van krijg, dus ik wil hierbij graag even afkloppen op onbewerkt hout.

Een baby poept nu eenmaal wanneer hij er zin in heeft

Maar goed, poepluiers dus. Na de eerste luier wordt het alleen maar beter. Fleur en ik stresste best wel toen Morris na de eerste luier twee dagen lang niet had gepoept. Volgens de kraamverzorgster, de huisarts, het consultatiebureau en Google kon dit geen kwaad. Een baby poept nu eenmaal wanneer hij er zin in heeft en houdt daarbij geen vast ritme aan. Wij zaten in onze gedachten al bij het ziekenhuis en wekenlange opames. Gelukkig bleek het volledig normaal en kan het soms wel dagen duren voor je baby weer poept. Voor ons en vooral voor Morris kwam er na twee dagen verlossing. In zijn geval kwam er een luier met iets daarin wat nog het meeste weg had van dikkige mosterd. Voor de rest (maar dat kan ook aan mij liggen) was het geurloos en dikkig maar vloeibaar. Geen probleem om Morris met de babydoekjes netjes schoon te krijgen.

Je baby hoeft ook niet na ieder poepluier in bad. In bad doen gebeurt hier één keer in de twee dagen en dat is volgens velen voldoende.  Naast dat je op deze manier enorm veel water verspilt is al dat water en shampoo of badolie niet goed voor de huid voor jouw nog jonge baby en kan ook daar die huid danig door van streek raken. Zorg wel dat je je kind grondig schoonmaakt met de babydoekjes en eventueel een hydrofiel washandje, verder niks. Bespaar je ook nog eens een hoop euro’s, want al die zalfjes, shampoo’s en oliën kosten klauwen met geld.

Zijn poep ruikt naar Pringles sour cream and onion

Anyway, poep dus. Naarmate jullie baby ouder wordt zal de poep ook wat van structuur en kleur veranderen. Door veranderen van dag- en nachtritme, andere voedingsstoffen, de lucht die het inademt en de omgeving van het kind zal de kleur vaak wat groenig aandoen. Bij de één is het plakkerig, bij de ander eerder een soort aardappelpuree. Net als bij grote mensen is geen één soort ontlasting het zelfde. Morris poept voornamelijk legergroen en zijn poep ruikt naar Pringles sour cream and onion. Ik vind die geur ondragelijk en al helemaal omdat dit Fleur haar lievelings chips zijn en ik dus elke keer als Fleur die chips eet voorbij ga aan een eventuele poepluier. Bah!

Alles over poepluiers

Inmiddels is Morris zes maanden oud en zijn we overgestapt opvolgmelk van Nutrilon. Ook krijgt hij voorzichtig aan hapjes met vast voedsel, zoals groente en fruit. Dit zorgt voor weer een nieuwe fase in ons poepverhaal. Enter vaste poep! Morris heeft nu dus vaste drolletjes en is afgestapt van de hele volle luiers. Ik ga jullie in dit artikel op de hoogte houden van de verdere ontwikkeling, zo weten jullie ook alles over poepluiers.

Alles over poepluiers
Alles over poepluiers
Alles over poepluiers
Geen reactie's

Geef een reactie