12 aug Wanneer gaat een baby kruipen?
Over een paar dagen is Morris zes maanden oud. Zes maanden lijkt kort, maar in deze zes maanden gebeurt er een hoop met zo’n baby. Sneller dan dat Fleur en ik hadden verwacht is het hele baby er wel een beetje af. Je ziet dat Morris een persoonlijkheid ontwikkelt en bijvoorbeeld dat er een dag- en nachtritme komt. Morris experimenteert met klanken en gilt af en toe de hele wijk bij elkaar. Daarnaast ziet hij nu ook het nut van het gebruiken van zijn tong bij het maken van klanken. Ook lichamelijk verandert er een hele hoop. Meneer kan inmiddels zelfstandig zitten en het duurt nog maar even voor hij echt kan gaan staan. Kruipen is nog wel een dingetje. Hij ligt nu voornamelijk op zijn buik in parachutistenhouding en hoopt dat zijn knieën toevallig onder zijn lijf komen, maar ook daar zit ontwikkeling in. Voor mijn gevoel duurt het allemaal te lang en daardoor vroeg ik me af: wanneer gaat een baby kruipen?
Eerst tijgeren en vervolgens kruipen
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat iedere baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Op dit punt is nog moeilijk te zeggen of jouw baby voor of achter loopt. Zo rond de tijd dat jullie baby zes maanden oud is beginnen de eerste trekjes richting het kruipen. Op de buik draait je baby alle kanten op, maar komt vooralsnog moeilijk voor of achteruit. Best een komisch gezicht zo’n kleine parachutist die met zijn handen op de vloer slaat. Je baby heeft veel tijd en ruimte nodig om deze houding om te zetten naar eerst tijgeren en vervolgens kruipen. Haal dus de grijze rompers maar uit de kast, want het is tijd voor “de vieze buiken periode”.. Of je moet iedere dag stofzuigen, maar daar zijn Fleur en ik echt te druk voor.
Als je baby dus eenmaal aan het tijgeren is geslagen, is het zo langzamerhand tijd om je huis babyproof te maken. Stopcontacten dicht, geen losse zaken op kruip- en stahoogte en vooral geen losse LEGO laten slingeren! Binnen de kortste keren ligt je hele huis vol blokjes en in het ergste geval zit je met je baby op de SEH omdat het een blokje heeft ingeslikt. Ik spreek gelukkig niet uit ervaring, maar het lijkt me een ware hel. Al die blokjes zoeken kost uren en er is geen garantie dat je alle ontbrekende blokjes nog terug vindt.. Maar goed, tijgeren dus. Jullie baby gaat als een dweil op handen/ellebogen en zich afzettend met zijn voeten door de kamer. Per ongeluk zal de baby vast ook wel een aantal keer in de kruiphouding komen en dit zorgt vaak voor nog meer vallen en opstaan. Morris is al meer dan eens head first tegen het laminaat gegaan om vervolgens lachend weer door te tijgeren. Maar wanneer gaat die baby kruipen????
Ergens tussen de zeven en tien maanden is voor kruipen normaal
Zoals gezegd gaat iedere baby op zijn of haar eigen tempo. Dat kan dus nog wel vier maanden duren voordat de baby met een noodgang door de kamer kruipt. Ergens tussen de zeven en tien maanden is voor kruipen normaal. Duurt het langer, geen probleem. Jullie baby is zich vast druk aan het ontwikkelen op andere vlakken. Help je baby wel met oefenen en laat hem niet de hele dag in de kinderstoel of kinderwagen zitten, maar geef de baby voldoende “tummy time” zodat je baby het normaal gaat vinden om op zijn of haar buik te liggen.
Er zijn ook baby’s die het kruipen in het geheel overslaan
Dat oefenen is overigens niet alleen handig als je baby wat laat is in de ontwikkeling. Leg tijdens de buiksessies een knuffel eens wat verder weg. Laat je baby proberen er naartoe te bewegen. Ook kun je proberen je handen achter de voetjes van je kind te leggen zodat hij of zij zich kan afzetten tegen jouw handen. Neem de tijd en reageer niet te snel door je baby op te pakken als het misschien bijna mis gaat. Ik weet dat je baby jullie kostbaarste bezit is, maar zonder het maken van fouten gaat je baby niks leren. Een paar keer koppie stoot, luisie dood is echt het einde van de wereld niet voor jouw baby. Een paar keer om vallen helpt bij het ontwikkelen van evenwicht en geeft grenzen aan de beweegruimte van jullie baby.
Er zijn ook baby’s die het kruipen in het geheel overslaan. Niet dat ze ineens opstaan en weglopen, maar vaak zullen zij zich zittend voortbewegen. Dit lijkt onschuldig, maar breng het wel even ter sprake op het consultatiebureau. Vaak is er niets aan de hand, maar billenschuiven kan een indicatie zijn dat er iets is met de spieren en gewrichten van jullie baby. Billenschuivers verschillen in ontwikkeling niet zo veel met baby’s die gewoon kruipen. Wel behalen zij vaak later bepaalde mijlpalen. Zo zijn zij met lopen vaak wat later.. Gevolgen voor de ontwikkeling heeft het vaak niet.
Wanneer gaat een baby kruipen?
Maar de vraag was “Wanneer gaat een baby kruipen?” Het antwoord op deze vraag is dus dat iedere baby dit op zijn of haar eigen tempo doet. Vaak begint de baby met een maand of zes en zal de baby met zeven tot tien maanden goed kunnen kruipen. Is de baby wat later, dan is dit vaak geen probleem. Oefen samen met je baby en ga niet in de stress. Forceren heeft vaak een averechts effect. Neem de tijd, want voor je het weet is ook deze periode weer voorbij. Morris liep zelfstandig met elf maanden, van het kruipen hebben we dus niet heel lang kunnen genieten.
Geen reactie's