Kamer opruimen

Kamer opruimen

Van mezelf was ik nooit echt een opgeruimde jongen. Ik vond mijn kamer opruimen zelfs moeilijk! Als kind al was het in mijn kamer altijd een teringzooi en als volwassene is dat nooit echt goedgekomen. Als jongetje van een jaar of acht was er letterlijk geen centimeter vrij om te kunnen lopen. Mijn moeder trotseerde iedere dag mijn kamer als ware het een mijnenveld. Ik vond het heerlijk. Al mijn favoriete speelgoed lag daar zomaar voor het oprapen en ook de lopende projecten hoefden niet aan het einde van de dag opgeruimd, zodat ik de volgende dag ook gewoon nog wist waar dat ene blokje lag wat ik nodig had.

Kamer opruimen

Ik moest natuurlijk wel eens mijn kamer opruimen. Zoals iedere goede ouder betaamd werd het verzoek ook nog weleens kracht bijgezet door te dreigen dat als ik mijn kamer niet zou opruimen er een grote vuilniszak zou komen en al het speelgoed zou worden weggegooid. Nu ik zelf vader ben vraag ik mij af hoe ik zelf om zal gaan met rotzooi en of mijn kinderen zelf hun kamer opruimen?

Op Mamasmeisje.com lees je hoe Karin haar peuter laat meehelpen in het huishouden.

Nu Morris zijn eerste stappen zet en dus ook moeiteloos zijn speelgoed door onze kleine huiskamer kan verspreiden ben ik geneigd te zeggen dat ik mijn zoon aan zou willen leren zijn eigen speelgoed op te ruimen. Dat hij netjes na gebruik ieder fel gekleurd stuk weg van de Vtechbaan netjes terug in de daarvoor bestemde bak doet. Ook denk ik dat ik hem snel zal leren stofzuigen. Al dat speelgoed verzamelt een hoop stof waar je u tegen zegt! Het zou fijn zijn als de kleine man na het spelen zijn speelgoed opruimt en dan naar de stofzuiger grijpt. Natuurlijk is dat nu nog een wens, maar zodra hij een jaar of drie is moet zelf je kamer opruimen toch tot de mogelijkheden behoren?

Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om niet te dreigen of om te kopen

Om je kinderen te motiveren hun kamer op te ruimen heb ik van verschillende ouders tips verzameld, zodat jij deze kan gebruiken als je weer eens over een blokkendoos bent gestruikeld. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om niet te dreigen of om te kopen. Dit helpt op de korte termijn, maar zal je kinderen niet motiveren op de lange termijn hun kamer op te ruimen. Bij dreigen gaan ze het kamer opruimen associëren met iets negatiefs en het omkopen van je kinderen kan leiden tot een hele dure exercitie waarbij er nog meer speelgoed de kamers in stroomt!

7 Tips om je kinderen hun kamer op te laten ruimen

 1. Keuzes laten maken, bijvoorbeeld: Ik zie dat je kamer een troep is. Wat zullen we doen? Beginnen we met alle knuffels of doen we eerst de LEGO? Het maken van keuzes kost echter tijd en dat is lastig als je snel moet handelen.
 2. Laat de rotzooi zo ver oplopen dat je kind zijn kamer zelf besluit op te ruimen om verdere escalatie te voorkomen. Huiswerk raakt kwijt, jeuk door bedwantsen, schurft en vastgekoekte lakens. Op een gegeven moment geven ze het vanzelf op. Het vergt van juw kant wel een vrij hoge tolerantie.
 3. Samen de kamer opruimen is wat ik het meeste hoor. Probeer hier niet zelf alle heavy lifting te doen, maar laat je kind ook het bed afhalen bijvoorbeeld. Het kost even wat tijd, maar na verloop van tijd hebben ze jou er niet bij nodig.
 4. Benader het kamer opruimen als een overdreven militaire exercitie. Helm op, emmer in de arm en opdrachten uitdelen. Wel met humor, dus noem je dochter een keer sergeant, laat ze salueren en een paar push ups doen als ze weerstand vertonen.
 5. Als de kids van huis zijn, danst de Detol op tafel. Bij afwezigheid van de kinderen de kamer opduiken en in alle rust de bende te lijf gaan. Zo kom je nog eens wat tegen..
 6. Maak opruimen onderdeel van het dagelijks ritueel. Zorg dat alles stopt op het moment dat er iets niet is opgeruimd. Pas als het broodbeleg in de kast staat en de borden zijn opgeruimd, dan mag kind buitenspelen.
 7. Doe niet zo moeilijk over een beetje rommel. Je kind heeft een eigen habitat en heeft een prettig gevoel bij hoe dit ecosysteem inmiddels is opgebouwd. Zorg voor aanvoer van schone kleren en bemoei je verder met je eigen zaken. Het mag dan wel jouw huis zijn, maar het is hun kamer.

Natuurlijk laat iedere ouder zijn kind hun kamer opruimen op de eigen manier. Kijk bijvoorbeeld eens naar de praktische opruimtips van Ellen. Bovenstaande tips kun je dan ook met een korrel zout nemen. Ieder kind is weer anders en reageert op zijn of haar eigen manier. Toch hebben ouders met bovenstaande tips succes. Wat doe jij om je kinderen hun kamer op te laten ruimen?

Tips Kamer opruimen
Kamer opruimen
Tips kamer opruimen
2 Reactie's
 • Thea
  Geplaatst op 13:36h, 07 februari

  Haha… “jeuk door bedwantsen, schurft en vastgekoekte lakens” . Met een vader die een soort van smetvrees heeft hoeven onze kinderen hier niet bang voor te zijn. “Doe niet zo moeilijk over rommel” past dan weer meer in mijn straatje 🙂 Zolang ik niet in legoblokjes stap dan…

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 12:16h, 08 februari

  Ik had ook een heel arsenaal aan trucjes. Bijvoorbeeld: ‘Jij kunt vast niet in 10 minuten je hele kamer netjes krijgen!’ Helaas trapten mijn kinderen daar maar heeeeel kort in.

Geef een reactie