Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag, de meeste jonge ouders komen er voor het eerst mee in aanraking als het midden in de nacht of vroeg in de ochtend is en de baby net iets te lang zijn of haar luier heeft gedragen. De stoffen in de ontlasting en urine in deze poepluier zorgen samen met het schuren en wrijven van de luier voor iets wat nog het meeste lijkt op een enorme schaafwond. Rode plekken en soms zelfs open wonden kenmerken luieruitslag. Doordat de huid geïrriteerd kan dit best pijn doen bij jullie baby en zodoende kan de uitslag zorgen voor lange nachten met een huilende baby.

Luieruitslag komt veel meer voor bij wegwerpluiers dan bij katoenen luiers of wasbare luiers. Dit komt voornamelijk doordat het papier van de wegwerpluier meer schuurt als het nat wordt. De urine en ontlasting wordt zo als het ware in de huid gewreven. Een katoenen luier heeft de neiging om strakker om de huid te zitten als het vochtig wordt. De wasbare luier zit vaak niet zo strak als een wegwerpluier, waardoor er minder ruimte is om te schuren en de kans op luieruitslag voor jouw baby aanzienlijk minder wordt. Toch kiezen veel ouders voor de eerder genoemde wegwerpluiers vanwege het gemak.

Wat te doen tegen luieruitslag?

In eerste instantie kun je als ouder zijnde de luieruitslag het beste zelf behandelen. De volgende tips kun je gebruiken om luieruitslag zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

  • Probeer eerst de aangetaste huiddelen goed schoon te maken met een washandje met lauw water.
  • Smeer vervolgens de geïrriteerde huid in met zinkolie of zinkzalf. Hierbij kun je denken aan Sudocrem of Bepanthen.
  • Geef luieruitslag geen kans door de baby zo veel mogelijk te verschonen. Door zo weinig mogelijk de huid met ontlasting in aanraking te laten komen geneest de huid verbazend snel.
  • Babydoekjes zijn ideaal om je baby schoon te maken, maar gebruik geen overmatig geparfumeerde doekjes en al helemaal geen snoetepoetsers. Hier zitten namelijk stoffen in die dit deel van het lichaam moeilijk laat herstellen.
  • Gebruik babyolie om hard geworden ontlasting makkelijker te verwijderen. Probeer zo weinig mogelijk hard te poetsen, dit is niet goed voor de huid.

Kun je het voorkomen?

Mijn zoon Morris heeft nagenoeg nooit last van luieruitslag. Naast dat hij een vader heeft die bijna de hele dag thuis is en op vaste tijden zijn luier verschoont, gebruiken wij ook geen speciale luierdoekjes voor de gevoelige huid of luiers met een speciaal soort olie erin. Gezond boeren verstand is het belangrijkste bij luieruitslag.

  • Ga regelmatig met je kind onder de douche of in bad.
  • Als je kind niet echt een gevoelige huid heeft, gebruik dan ook geen middelen voor een gevoelige huid.
  • let goed op het gedrag van je kind. Als het geplast heeft of gepoept, direct verschonen.
  • Katoenen luiers geven minder last en je hebt een minder grote kans op luieruitslag. Je moet wel meer wassen.
  • Laat je kind in een bewaakt moment  ook eens zonder luier rond darrelen. Geen luier = geen uitslag.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag bij baby’s is niets meer en niets minder dan irritatie van de opperhuid door de stoffen in de ontlasting en urine. Deze stoffen worden door de luier in de huid gewreven waar deze stoffen reageren met de huid. De huid wordt rood van kleur, ziet er geïrriteerd uit en kan kapot gaan. Enkel de huid die bedekt wordt door de luier is aangetast door luieruitslag. Doordat zware luiers nog weleens kunnen dalen tot kniehoogte zie je ook nog weleens luieruitslag op dijen van baby’s. Luieruitslag zorgt voor een scherpe, bijtende pijn en kan bij de baby dus zorgen voor slapeloosheid en lange huilbuien.

Jonge ouders kunnen soms best nog weleens schrikken van de eerste keer luieruitslag. Was de huid van je baby eerst nog zacht gaaf en droog, met luieruitslag is de huid vaak helemaal anders, waardoor men in eerste instantie denkt aan een schimmelinfectie. Dat is niet onlogisch, maar het is nergens voor nodig om als jonge ouder te schrikken van luieruitslag of je schuldig te voelen als je baby luieruitslag heeft. Iedere ouder komt het in zijn taak als opvoeder in ieder geval één keer tegen.

Hoe ziet luieruitslag eruit?

Luieruitslag kenmerkt zich door een roodachtige huid, voornamelijk op plekken waar de huid plooit. Denk hierbij aan de liezen, bilspleet, rond de anus en de genitaliën. Als de luier strak heeft gezeten, dan kan ook de hele huidoppervlakte onder de luier zijn aangetast. De kleur varieert van licht roze naar fel rood en bij een gevoelige huid of een huid waarbij al langer luieruitslag aanwezig is kan de huid ook open gaan en bloeden.

Omdat de huid rond de anus en genitaliën gevoeliger en dunner is dan bijvoorbeeld de huid rond de dijen of op de kont kan het zo zijn dat de huid er hier ernstiger aangetast uitziet. Deze huiddelen kennen ook meer wrijving en komen meer in aanraking met urine en ontlasting. Dat de huid hier soms roder is dan de rest van de geïrriteerde huid is volstrekt normaal.

Wat is de oorzaak van luieruitslag?

Luieruitslag kan worden herleid tot een aantal bronnen, waaronder:

  • Irritatie van ontlasting en urine. Langdurige blootstelling aan urine of ontlasting kan de gevoelige huid van een baby irriteren. Uw baby kan gevoeliger zijn voor luieruitslag als hij of zij frequente stoelgang of diarree heeft omdat ontlasting irritanter is dan urine.
  • Schuren of wrijven. Nauwsluitende luiers of kleding die tegen de huid wrijft, kan huiduitslag veroorzaken.
  • Irritatie van een nieuw product. De huid van je baby kan reageren op babydoekjes, een nieuw merk wegwerpluiers of een wasmiddel, bleekmiddel of wasverzachter die wordt gebruikt om stoffen luiers te wassen. Andere stoffen die kunnen bijdragen aan het probleem zijn ingrediënten die voorkomen in sommige baby lotions, poeders en oliën.
  • Bacteriële of schimmelinfectie. Wat begint als een eenvoudige huidinfectie kan zich uitbreiden naar de omliggende regio. Het gebied dat wordt bedekt door een luier – billen, dijen en geslachtsdelen – is bijzonder kwetsbaar omdat het warm en vochtig is en een perfecte broedplaats is voor bacteriën en gisten. Deze uitslag kan worden gevonden in de plooien van de huid en er kunnen rode stippen rond de vouwen zijn verspreid.
  • Introductie van nieuwe voedingsmiddelen. Terwijl baby’s vast voedsel beginnen te eten, verandert de inhoud van hun ontlasting. Dit verhoogt de kans op luieruitslag. Veranderingen in het dieet van uw baby kunnen ook de frequentie van ontlasting verhogen, wat kan leiden tot luieruitslag. Als uw baby borstvoeding krijgt, kan hij of zij luieruitslag ontwikkelen als reactie op iets dat de moeder heeft gegeten.
  • Gevoelige huid. Baby’s met huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis of seborrheic dermatitis (eczeem), hebben meer kans om luieruitslag te ontwikkelen. De geïrriteerde huid van atopische dermatitis en eczeem treft echter vooral andere gebieden dan het luiergebied.
  • Gebruik van antibiotica. Antibiotica doden bacteriën – zowel de goede als de slechte. Wanneer een baby antibiotica neemt, kunnen bacteriën die de groei van gist onder controle houden, uitgeput raken, wat resulteert in luieruitslag als gevolg van schimmelinfectie. Gebruik van antibiotica verhoogt ook het risico op diarree. Borstgevoede baby’s van wie de moeder antibiotica gebruikt, hebben ook een verhoogd risico op luieruitslag.

Is luieruitslag schimmel?

De uitslag zelf is vaak geen schimmel. Doordat de weke huid echter in contact kan komen met gistcellen uit de ontlasting is er een kans dat zich een schimmelinfectie ontwikkelt. De schimmelinfectie herken je door een schilferige rand om de rode plekken heen. Als de schimmelinfectie al wat langer aanwezig is worden de randen wat harder dan de rest van de huid en kan deze gaan jeuken. Mocht je een schimmelinfectie ontdekken bij je baby, dan is het raadzaam contact te zoeken met de huisarts. Het is vaak niet nodig om de dokterspost te benaderen, want een schimmelinfectie heeft veelal geen spoed.

Wanneer moet je een huisarts bezoeken?

Als de huid van de baby na een paar dagen thuisbehandeling niet verbetert, neem dan contact op met uw huisarts. Soms heb je een voorgeschreven medicijn nodig om luieruitslag te behandelen.

Laat uw kind onderzoeken wanneer de luieruitslag:

  • Ernstig is of ongewoon
  • Erger wordt ondanks thuisbehandeling
  • Bij bloeden, jeuken of lekken
  • Branderigheid of pijn bij urineren en/of stoelgang veroorzaakt
  • Wordt vergezeld door koorts

Hebben baby’s meer last van luieruitslag als ze tandjes krijgen?

Het krijgen van tandjes op zich is niet de oorzaak van de zurige poep die baby’s dan vaak in hun luier hebben. Doordat ze pijn hebben in hun mond gaan de handjes vaker hun mond in. De handen van je baby zitten vol met bacteriën en andere vieze zaken en dit zorgt ervoor dat je baby vaak dunne en sterk zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.

Door de samenstelling van deze ontlasting en doordat deze dunner is dan normaal kan het vaker voorkomen dat de baby last heeft van luieruitslag. De dunne ontlasting kan ook makkelijker de eerder besproken huidplooien bereiken en daardoor kan wrijving en schuren van de luier meer gaan irriteren. Er is dus wel degelijk een verband tussen het krijgen van tanden en luieruitslag. Eigenlijk is het bezoeken van een huisarts enkel nodig in extreme gevallen. Tot die tijd zou je je als ouder moeten kunnen redden met de tips in dit artikel over luieruitslag.

Luieruitslag
Hoe voorkom ik luieruitslag?
Geen reactie's

Geef een reactie