Krijgt onze baby vroeg tandjes?

Krijgt onze baby vroeg tandjes?

Krijgt onze baby vroeg tandjes?

Morris is een ideaal kind. Zoals ik eerder al schreef schrikken we zelfs als hij huilt, omdat dat normaal gesproken niet voorkomt. Inmiddels schrikken we ook daar niet meer van. Sinds een paar weken is Morris namelijk een stuk onrustiger. In het begin vroegen we ons nog af waar dit vandaan kwam. Onze baby werd af en toe wat huilerig. Hij begon soms heftig met zijn hoofd te schudden en kwam veel moeilijker in slaap. Ook zijn luiers stonken meer en als klap op de vuurpijl staat sinds kort zijn knuistje standaard op het menu. Urenlang sabbelt hij op bijna zijn volledige vuist. Al met al aardig wat indicaties dat onze baby tandjes begint te krijgen! Morris is nog geen drie maanden en heeft twee flinke witte stippen in zijn linker onderkaak. Krijgt onze baby vroeg tandjes?

Waarom schudt mijn baby met het hoofd bij het krijgen van tandjes?

De druk die het krijgen van tanden vormt op de kaak en het tandvlees van jullie baby zorgt voor een drukkend gevoel op de kaak en het kan zijn dat de baby pijn heeft aan het tandvlees door het doorbreken van de tand. Om de pijn van het tandjes krijgen te verminderen zal de baby schudden met het hoofd bij het krijgen van tandjes. Dit verlicht de druk, verplaatst de focus en zorgt ervoor dat de baby minder pijn ervaart.

Voor ouders kan het er raar uit zien baby’s schudden met het hoofd bij het krijgen van tandjes. Door ons referentiekader denken wij vaak dat de baby “nee” schudt. Een baby weet echter helemaal niet dat schudden van het hoofd nee betekent. Het is dus een andere manier van pijnstilling en afleiding.

Om de pijn wat te verzachten

Nou moet ik wel eerlijk zijn. Ondanks de tanden die langzaam aan verschijnen is Morris nog steeds een modelbaby. De pijn zorgt voor een wat onrustigere baby, maar als ik andere ouders hoor waarbij de kinderen tanden krijgen, is Morris nog steeds ideaal. Hij houdt ons niet wakker, slaapt nog steeds acht tot tien uur door en drinkt nog steeds zijn fles helemaal op! Als we hem inbakeren, al is het midden op de dag, slaapt hij binnen twee minuten en ondanks de pijn zijn we zonder moeite een weekend weg geweest. Kortom, ons kind is wat ons betreft een modelbaby.

Ondanks dat is het toch een beetje zielig. Waar je oudere kinderen vaak een (gekoelde)bijtring kan geven, heeft deze kleine man nog geen flauw idee wat hij daarmee moet doen. Hij zwaait er een beetje mee in de rondte en huilt verder een beetje. Ik kan me zo voorstellen dat hij denkt: “Man ik verga hier van de pijn en jij geeft me een speeltje? Waarom? Doe liever iets aan die pijn! Als je dat niet doet blijf ik schreeuwen hoor…” Om de pijn wat te verzachten geven we hem als niks anders lijkt te helpen Dentinox. Met een wattenstaafje mag je maximaal vier keer per dag een beetje op de pijnlijke plek aanbrengen. Voor Morris helpt dit super! Inmiddels doet hij zelfs zijn mond al open als hij een wattenstaafje aan ziet komen.

Is het normaal dat een baby van nog geen drie maanden al tandjes krijgt?

Maar is het normaal dat een baby van nog geen drie maanden al tandjes krijgt? Nou valt er bij de ontwikkeling van kinderen en vooral bij baby’s vrij weinig in de categorie normaal. De ene baby is gewoonweg de ander niet. Gemiddeld zal een baby zo rond de zes maanden zijn of haar eerste tandjes krijgen. Met drie maanden is Morris dus betrekkelijk vroeg. Raar is het echter niet er zijn zelfs kinderen die met tanden geboren worden! Wel stonden we even met onze mond vol tanden toen we de eerste twee witte puntjes in de kaak van Morris zagen.

Ik kan al niet wachten tot de tijd komt dat hij moet gaan wisselen. Als alles al netjes op een rijtje staat en er van die fietsenrekken ontstaan. Fleur en ik zijn heel erg van sprookjes en zo, dus zeker weten dat de tandenfee haar intrede gaat doen in huize Van Laere. Hoe lang we het sprookje vol zullen houden kan ik je niet vertellen, maar er zijn mensen in de familie die tot hun elfde in Sinterklaas hebben geloofd!

Toch geen baby met tanden

Uiteindelijk bleken de witte puntjes toch geen tanden te zijn. Ondanks dat we vol in de overtuiging waren dat onze baby tandjes kreeg, waren de twee witte puntjes in het gebit van onze baby een soort abces. Een abces in het gebit van baby’s is relatief normaal en hoeft in de meeste gevallen niet door een dokter behandeld te worden. Uiteindelijk gaat het abces vanzelf weg. Morris kreeg met zes maanden zijn eerste echte tand en nu hij bijna anderhalf is heeft hij een hele mooie rij tanden.

Nog steeds is hij echt een voorbeeldige baby als het op het krijgen van tanden aankomt. Bij het doorkomen van twee kiezen heeft hij wat moeilijk geslapen in zijn kinderbed, maar verder heeft hij, noch wij er last van gehad. Wel hebben we voor een aantal  rustige momenten dentinox in huis gehaald en ik kan jullie vertellen dat dit middel ideaal is als je baby tandjes krijgt. Onze baby zal bij het krijgen van tandjes nog vaak met zijn hoofd schudden, ook al is hij geen baby meer. Ook kinderen die ouder zijn schudden met hun hoofd om pijn te bestrijden en afleiding te zoeken.

Op welke volgorde komen baby tandjes door?

Over het algemeen kun je een vaste volgorde aanhouden bij het doorkomen van tanden bij baby’s. De volgorde van baby tandjes verloopt namelijk via een vaste volgorde. Eerst komen de snijtanden door. Aangezien dit gevoel nieuw is voor de baby zul je hier aardig wat tumult bij ervaren. Vervolgens komen de kiezen en hoektanden. Onderstaand overzicht geeft globaal aan wanneer de tanden zich aandienen:

 • Tussen 5 en 8 maanden: 2 snijtanden onderzijde.
 • Rond 8 maanden: 2 snijtanden bovenzijde.
 • Tussen de 8 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de bovenzijde.
 • Tussen de 10 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de onderzijde.
 • Tussen de 14 en 20 maanden: het doorkomen van de eerste vier kiezen, zowel onder als boven.
 • Tussen de 18 en 24 maanden: het doorkomen van de vier hoektanden, zowel onder als boven.
 • Tussen de 24 en 30 maanden: het doorkomen van nog eens vier kiezen, zowel onder als boven.
Krijgt onze baby vroeg tandjes?
Krijgt onze baby vroeg tandjes?
2 Reactie's
 • Maddy
  Geplaatst op 15:27h, 12 mei

  Vervelend dat hij er zo’n last van heeft. Hopelijk komen ze snel door zodat het geen pijn meer doet. Hij is er inderdaad mooi optijd bij. Emma is nu 7 maand en ze heeft net 2 tandjes door. Toen mijn vriendin een baby kreeg kwam de eerste tand met 1.5 week door. Ja je leest het goed. 1.5 week!!!! Geen gezicht natuurlijk haha, de rest duurde toen wat langer.

 • Manon
  Geplaatst op 15:48h, 20 augustus

  Waren het inderdaad tandjes? Mijn dochter heeft ook van die witte puntjes.

Geef een reactie