De voordelen van wasbare luiers

De voordelen van wasbare luiers

Voor de geboorte van Morris was ik er van overtuigd dat we in ons huishouden gebruik zouden maken van wasbare luiers. De voordelen van wasbare luiers wegen namelijk in veel gevallen op tegen de eventueel aanwezige nadelen. Voor mij de belangrijkste reden is dat die vreselijke luieremmer helemaal niet meer nodig is. Naast die reden die vooral heel persoonlijk is zijn er nog veel andere voordelen van wasbare luiers. Helaas was mijn argumentatie niet voldoende en draagt Morris op dit moment luierbroekjes. Ben je benieuwd naar wat ik de voordelen van wasbare luiers vind?

Kind wordt sneller zindelijk

Kinderen zijn tegenwoordig steeds later zindelijk. Door de goed absorberende wegwerpluiers voelen de kinderen simpelweg niet dat er ontlasting in de luier zit en blijven ze langer afhankelijk van de aangeboden luiers. Met een wasbare luier is dit minder het geval. Natuurlijk absorberen deze wel, maar kinderen zijn toch geneigd om eerder aandrang en de nood van het toilet te herkennen. Daarmee zijn ze in plaats van tussen de drie en vier jaar oud, soms wel zindelijk met twee jaar.

Toffe designs en materialen

Hoewel de merken die wegwerpluiers verkopen wel hun best doen om het ontwerp en design van hun luiers leuk, speels en interessant voor kinderen te maken, blijven het toch gewoon witte papieren zakken. Wasbare luiers daarentegen zijn verkrijgbaar in mooie speelse en voor kinderen interessante designs. Kijk bijvoorbeeld eens bij Nappy’s. Zij hebben een breed aanbod aan gave designs en leggen ook duidelijk uit hoe je de voordelen van wasbare luiers goed kunt benutten.

Beter voor het milieu

Er zijn nog meer voordelen van wasbare luiers. Laten we eerlijk zijn, wegwerpluiers zijn een enorme belasting voor het milieu. Maandelijks zorgt een baby voor zo’n 20 kilo aan luierafval. De samenstelling van wegwerpluiers bestaat voornamelijk uit papier, maar ook plastic en niet te vergeten de absorberende gel die het vocht vast moet houden. Dit kan bij verbranding niet goed zijn voor het milieu. Zelfs als je het wassen meetelt is de wasbare luier voordeliger voor het milieu. Je kan tegenwoordig bij veel gemeenten het afval uit de luieremmer apart aanbieden en dan wordt dit op een andere manier verwerkt, maar de uitvoer hiervan staat nog in de kinderschoenen. Vaak moet je het brengen naar de milieustraat, waardoor je toch weer uitlaatgassen produceert.

De voordelen van wasbare luiers wegen wat mij betreft echter nog steeds op tegen dit nadeel.

Het enge nadeel dat wij zagen was dat onze was niet zo georganiseerd is. Van te voren kan ik niet garanderen dat Morris een schone luier heeft. In ons drukke bestaan als ondernemers ligt de wasstapel vaak torenhoog en is er zelfs kans dat de was één keer in de drie weken gedaan wordt. Nieuwe luiers en kleren kopen is dan een optie, maar maakt de investering nogal onaangenaam. Uiteindelijk zijn we voor wegwerpluiers gegaan om niet net als bij babyvoeding midden in de nacht voor een verrassing komen te staan. De voordelen van wasbare luiers wegen wat mij betreft echter nog steeds op tegen dit nadeel.

Voordelen wasbare luiers
Wasbare luiers milieu
1 Reactie

Geef een reactie