Mijn balkon is mijn koninkrijk

Mijn balkon is mijn koninkrijk

De zomer komt er weer aan en ik merk nu al dat ik meer op mijn balkon te vinden ben. Bij gebrek aan een grote tuin waar ik lekker kan ontspannen gebruik ik op dit moment het balkon om even te ontspannen. Gelukkig kan ik me best vermaken op deze vijf vierkante meter. Mijn balkon is mijn koninkrijk. In dit artikel deel ik 6 tips om van jouw balkon ook jouw koninkrijk te maken.

Mooie meubels op het balkon

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij het verfraaien van je balkon is het plaatsen van meubels. Of je nu van het uitzicht op je balkon wil genieten vanaf prachtige design tuinmeubelen of een gewone tuinstoel, de meubels op je balkon moeten wel een beetje passen bij de rest van de aankleding. Zorg dus dat je van te voren een plan hebt, zodat je balkon er later niet bijstaat als een bij elkaar geraapt zooitje.

Je hoeft natuurlijk geen uitgebreid plan te maken met een ontwerp en een aankoopplan, ik bedoel het blijft een balkon, maar zorg dat in ieder geval de meubels, de tuinkussens en de vloer een beetje bij elkaar passen. Op deze manier creëer je eenheid en zorg je ervoor dat je later niet nog allemaal spullen hoeft te kopen om van je balkon een geheel te maken.

Vlonders neerleggen op je balkon

Een hoop flats en appartementen zijn al wat ouder. Vaak is door de leeftijd, het weer en de staat van het appartement de vloer van een balkon wat verweerd. Om jezelf een hoop werk aan renovatie te besparen kun je ervoor kiezen om vlonders neer te leggen op je balkon. Vlonders kun je vaak kant en klaar kopen bij een bouwmarkt of Zweeds woonwarenhuis en zijn meestal snel neergelegd. Je balkon heeft hierdoor heel snel een hele andere uitstraling! Met vlonders tover je jouw stadsbalkon in een handomdraai om in een relaxte buitentuin.

Verfraai je balkon met plantenbakken

Ondanks dat je op een balkon beperkte ruimte hebt is het zeker aan te raden je balkon te verfraaien met bloemen en planten. Met gebrek aan grond om de bloemen en planten in te poten ben je op een balkon aangewezen op plantenbakken. Deze kun je gewoon op de grond zetten, maar gelukkig heeft een balkon ook één voordeel boven een gewone tuin: de balustrade. Als de VvE het toelaat, dan kun je aan je balkon plantenbakken hangen die naast een beschut gevoel ook wat verkoeling kunnen brengen door de schaduw die ze maken. Zorg wel dat de bakken niet te zwaar worden, want als ze vallen hebben je onderburen er het meeste last van…

Maak je balkon veilig voor kleine kinderen

Als koning van mijn balkon maak ik mijn koninkrijk natuurlijk ook veilig voor eventuele prinsen en prinsessen. Een balkon moet als je kinderen hebt ook een veilige plek zijn om te spelen en te leven. Om die reden zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je balkon veilig te maken voor kleine kinderen:

  • Bevestig zwemnoodles aan de onderkant van de balustrade met tiewraps. Op deze manier maak je de ruimte tussen de onderkant van het balkon en de balustrade een stuk kleiner. Het risico dat een klein kind hierdoor tussen de ruimte kan vallen wordt hiermee minimaal.
  • Maak de plantenbakken goed vast aan de balustrade. Weer met tie wraps of misschien met touw. Zo kan een kleine peuter of kleuter de bakken niet van de balustrade af trekken of duwen.
  • Hang geen buitenschilderijen op waar kleine kinderen bij kunnen. Naast dat kinderen vaak gaan proberen de schilderijen van de muur te trekken, kunnen zij zich ook goed bezeren aan spijkers, schroeven of haakjes.
  • Zorg dat de drempel van de toegangsdeur naar het balkon zo laag mogelijk is. Dit maakt het risico van struikelen en valpartijen zo laag mogelijk.

Parasol op het balkon

Als je nog meer beschutting of bescherming tegen de zon zoekt, dan is het misschien een idee om een parasol op je balkon te plaatsen. Neem niet een te grote parasol, want meestal is de ruimte op een balkon beperkt. Naast jou en je kinderen kan een parasol ook bloemen en planten beschermen tegen een te sterke zon. Dus kies een parasol op je balkon zorgvuldig uit. Een beetje fleurige parasol werkt natuurlijk ook mee aan het ultieme zomergevoel en kan met een beetje fantasie het idee van een zonnig terras aan zee geven.

Mag je barbecueën op het balkon?

Barbecueën is natuurlijk heerlijk in de zomer. Maar mag je eigenlijk barbecueën op je balkon? Er is geen enkele wet die dit verbiedt. Wel is het aan te raden om van te voren goed in het reglement van de Vereniging van Eigenaren te kijken. In veel flats en appartementencomplexen is het namelijk verboden om te barbecueën. Mag het wel, hou dan de volgende zaken in de gaten:

  • Beperk de overlast voor je buren. In een flat woon je dicht op elkaar en overlast van rook is erg vervelend. Zorg dat de rookontwikkeling zo laag mogelijk blijft door ervoor te zorgen dat er geen vet op het vuur komt en door het vuur goed brandend te houden.
  • Zorg voor een veilige omgeving voor kinderen. De ruimte op een balkon is beperkt en een hete BBQ is geen plek om te rennen en te spelen. Zorg dus dat er een manier is waarbij kinderen niet dichtbij de barbecue kunnen komen.
  • Hou voor de veiligheid een brandblusser of een emmer water in de buurt. Gaat het fout, dan kun je op tijd inspringen door de brand te blussen.
  • Zorg dat het niet te druk wordt op het balkon. Nodig zo veel vrienden uit als je wilt, maar veroorzaak geen gevaarlijke situaties. In de loop van de avond, als het witbier rijkelijk gevloeid heeft wil er nog weleens wat mis gaan. Eten doen we op mijn balkon daarom binnen.
Tips inrichten balkon
Geen reactie's

Geef een reactie