Een blog over mijn baard

Een blog over mijn baard

Op Instagram post ik vaak foto’s van Morris en mij. Op die foto’s sta ik natuurlijk vaak met een te lange baard. Vooral nu tijdens de quarantaine heeft mijn baard extreme lengtes aangenomen. Vaak krijg ik via priv√©berichten vragen over mijn baard. In dit artikel zal ik een aantal van die vragen proberen te beantwoorden en tegelijkertijd uitleggen waarom ik Morris altijd vraag of ik mijn baard moet afscheren.

Waarom heb je een baard?

De baard die je nu op mijn hoofd kunt zien zit daar al sinds mei van 2015. Na een relatiebreuk besloot ik mijzelf volledig onder handen te nemen en startte ik met di√ęten. Omdat het haar op mijn hoofd mij al een tijdje niet lekker zat besloot ik ook mijn hoofd weer kaal te scheren en de eerste stap richting een nieuwe Rob was gezet. Omdat ik nogal zwaar was en dat ook zichtbaar was in mijn gezicht liet ik na een tijdje mijn baard staan. Deze baard viel mooi over mijn twee kinnen en leidde de aandacht een beetje af van mijn bolle wangen.

De baard stond mij echter zo goed dat ik nadat ik was afgevallen besloot deze te houden. In de tussentijd leerde ik meer over de zin en onzin van baardverzorging. Ook ging ik regelmatig naar een barbier om mijn baard toonbaar te maken voor de buitenwereld. Het makkelijke van een baard is echter dat je deze ook gewoon kan laten groeien zonder dat het andere opvalt dat je er eigenlijk niks aan doet.

Wat vinden anderen van je baard?

In het begin waren de reacties op mijn baard nogal wisselend. Mijn toenmalige collega’s vonden de nieuwe Rob best een beetje wennen. Behalve dat ik geen Burger King meer haalde als avondeten en mezelf vol stopte met ananas, liters water en zo min mogelijk koolhydraten, had ik ineens ook een ander gezicht. Er waren duidelijk twee groepen, zowel binnen als buiten mijn werk. De jongere mensen vonden mijn metamorfose prachtig en moedigde mij aan met zowel mijn dieet als mijn baard. De ouderen waren wat sceptischer. Zij vonden al dat haar op mijn gezicht maar niks en hebben meermaals gevraagd wanneer ik mijn baard weer af ging scheren.

Nu de baard eenmaal vijf jaar op mijn gezicht zit hoor ik eigenlijk niemand meer over wanneer mijn baard geschoren wordt. Zelf kriebelt het weleens en zoek ik naar informatie over het afschrijven van mijn baard. Zo leerde ik het verschil tussen een tondeuse en een baardtrimmer op Bestenu en leerde ik over de effecten van het afscheren van mijn baard op Morris. Ik besloot ik mijn baard nog maar even te laten voor wat het is. Fleur heeft mij slechts een paar weken zonder baard gekend en moest hier heel erg aan wennen. Ook Morris zal zich een hoedje schrikken als hij mij ziet zonder baard.

Hoe verzorg ik mijn baard?

Een tijd lang verzorgde ik mijn baard iedere dag met baardolie, baardzeep en een super dure baardkam. Iedere ochtend stond ik voor de spiegel om mijn baard te voorzien van de nodige verzorgingsproducten. Het kostte mij een hoop tijd en leverde mij betrekkelijk weinig op. Ja, mijn baard was super zacht. Ja er zat weinig krul in mijn baard. Toch was dit effect ook mogelijk met minder moeite. Na een wasbeurt met de shampoo van mijn vriendin besloot ik te stoppen met mijn hele baardritueel.

Het enige wat ik nu nog doe is mijn baard een aantal keer per week wassen met Garnier Honing Goud. Eerst was ik mijn baard met de shampoo en na het wassen behandel ik mijn baardharen met de conditioner. Mijn baard is net zo zacht als eerder met het hele baardritueel en ziet er meer uit als een echte baard doordat hij minder stijl is. Dat mes snijdt dus aan twee kanten.

Is mijn baard veel werk?

Haargroei op je gezicht vergt voornamelijk veel geduld. Echt veel werk is het hebben van een baard niet. Het laten groeien van een baard is echter een monnikenkarwei. Het haar groeit vanzelf, maar je moet de neiging om die jeukende haren af te scheren weerstaan. Ook zal je gezicht er de eerste paar weken uitzien als een kleine rattenkop. Niet alle plekken op je gezicht hebben evenredige haargroei en dit kan zorgen voor kale plekken in het begin. Maak je niet druk, het andere haar groeit hier meestal gewoon overheen.

Als je eenmaal een baard hebt, dan kun je ervoor kiezen om een hele baardroutine in te voeren of om net als ik je baard gewoon te wassen onder de douche. Een baard kost net zo veel tijd als dat je zelf wil dat het kost. Met eerlijkheid kan ik zeggen dat het hebben van een baard mij totaal geen extra tijd kost.

Waarom vraag ik Morris altijd of ik mijn baard moet afscheren?

Een tijdje terug begon ik als grapje mijn zoon Morris te vragen of ik mijn baard moest afscheren. Ik filmde dit en postte de vraag en zijn altijd afwijzende antwoord op Instagram. Veel mensen vragen mij waarom ik hem deze vraag stel. Het antwoord is simpel: Morris is twee en hij zegt nee. De kans dat hij met ja zal antwoorden is minimaal, dus is het puur een leuk gebbetje tussen mij en hem. Ook laat ik mijn volgers in spanning of ik bij een ja ook echt mijn baard zal afscheren. Of dat het geval is weet ik nog niet.

Wat vind je zelf van mannen met gezichtsbeharing?

Smaken verschillen gelukkig. Wat ik vind van iemand hangt meestal niet af van of hij een baard heeft of niet. De meeste mannen in mijn omgeving hebben geen baard en dat is goed. De mannen met een baard die ik wel ken hebben vaak een mooie volle baard die past bij hun kapsel. Dat soort baarden vind ik helemaal geweldig.

Wat ik niet mooi vind zijn baarden met een enorme snor, of een baard waar je je kont mee af kan vegen. Ik ben gewoon geen voorstander van extreme haargroei op gezichten. Subtiele korte baarden en goed verzorgde middellange baarden doen het wat dat betreft beter bij mij. Toch laat ik iedereen in zijn waarde en mag hij of zij mooi vinden wat hij mooi vindt.

Met baard - Zonder baard
Morris wil dat mijn baard blijft
Kost baard veel tijd?
Baard scheren
Geen reactie's

Geef een reactie