Eerste keer naar de kapper met je baby

Eerste keer naar de kapper met je baby

Eerste keer naar de kapper

Veel jonge ouders vragen zich af wanneer ze voor het eerst naar de kapper moeten gaan met hun baby. Ook zijn ze vaak benieuwd of ze dan naar een kinderkapper moeten gaan of dat ze de haartjes van hun spruit gewoon bij hun eigen kapper kunnen laten knippen. Om nog maar niet te spreken van hoe je omgaat met tranen bij de kapper of hoe je zorgt dat je baby stil zit tijdens het knippen. Fleur en ik hebben lang gewacht met het knippen van Morris zijn haar. Nu hij anderhalf is vonden we het echt wel een keer tijd worden. Niet in de laatste plaats omdat het voor hem ook begon te irriteren. Ik nam Morris mee naar Jooshair in Katwijk en daar ging een wereld voor mij open. In dit artikel vind je tips voor het eerste kappersbezoek van je baby.

Wanneer ga je met je baby voor het eerst naar de kapper?

Morris is gezegend met super dun en stijl blond haar. Voor ons was naar de kapper gaan dus sowieso een moeilijke kwestie. We hebben het er dan ook vaak over gehad, vooral toen het haar in zijn nek zo lang was dat je er een staartje van kon maken. Eigenlijk is het voor ieder kind verschillend wanneer je voor het eerst naar de kapper gaat. Er zijn baby’s die al met twee maanden een volle bos haar hebben, maar niet ieder kind kan met die leeftijd zijn wapperende lokken in de wind laten waaien. Hou het belang van je kind voorop en zorg dat lang haar niet in de weg gaat zitten of het zicht belemmert. Verder is het helemaal aan de ouders wanneer je met je baby voor het eerst naar de kapper gaat.

Hou er wel rekening mee dat je kind ook een eigen wil heeft. Het is geen mode accessoire waar je zomaar zonder overleg een hanenkam kan laten knippen of een raar kleurtje in het haar kunt laten doen. Hou de eerste keer naar de kapper vooral heel basic. Op die manier hoef je ook niet zo lang met je baby naar de kapper en beperk je de kans op een huilende baby bij de kapper tot het minimum.

Ga je de eerste keer naar je eigen kapper of een speciale kinderkapper?

Het is meestal niet nodig om een speciale kinderkapper te bezoeken met je baby. Onthoud dat je kind niet weet wat een kapper is en dat de stress vaak komt van de ouders. Wat is er in dat geval fijner dan in een omgeving te zijn die je al kent en dat er een kapper is waar je een praatje mee kan maken. Vaak is de baby ook al met papa of mama mee geweest naar de kapper en kent deze jouw kindje dus ook al.

Een kinderkapper is voor een eerste keer naar de kapper gaan vaak een nieuwe omgeving. Jij voelt je opgelaten en dat straalt af op je baby die het vervolgens op een huilen zet of heel erg bewegelijk wordt. Voor niemand een fijne ervaring lijkt mij. Nu zijn kinderkappers wel gespecialiseerd in dat soort situaties, maar ook jouw eigen kapper heeft meestal genoeg kinderhoofden geknipt en kan dus ook het haar van jouw baby in model brengen.

Wat kun je verwachten bij de kapper?

Bij de meeste baby’s zal de eerste keer naar de kapper niet lang duren. Geen langdurige zit met krullen, föhnen en haar snijden. De kapper zal de eerste keer alles heel erg bij de basis houden. Afhankelijk van hoe groot je baby is zal de kapper vragen of je de baby op schoot wil houden tijdens het knippen of dat er een apart zitje gebruikt moet worden. Als je kind op schoot geknipt wordt, dan zal jij ook een kappersschort om moeten. Daarna krijgt je baby een schort voor en zal de kapper beginnen met knippen.

Is je baby rustig en meegaand, dan kun je er meestal ook voor kiezen om de baby in een apart zitje te laten knippen. Dit scheelt een hoop zwervende haren op je kleding en je kan contact maken met je kind om het gerust te stellen. Er staat toch een vreemde naast je kind met een scherp object van een centimeter of twaalf.

Hoe zorg je dat je baby stil zit bij de kapper?

Een stilzittende baby is best handig als je voor het eerst naar de kapper gaat met je baby. Er zijn zat horrorverhalen over kappers die stukjes oor afknippen, omdat de baby onverwachts bewoog. De sleutel is in dit geval afleiding en een kapper met geduld. Morris zat tijdens het knippen bij mij op schoot omdat hij absoluut niet in het speciale zitje wilde. Doordat hij op schoot zat kon hij mij aankijken en kon ik met hem praten. De kapster heeft hem ter afleiding ook nog een koekje gegeven en hierdoor zat meneer netjes stil tijdens zijn eerste knipbeurt. Verder had ik geen stress en was ik volkomen op mijn gemak bij deze kapster. Dat vertrouwen voelt je baby en daardoor blijft deze vaak rustiger.

Doordat de kapster knipte met veel geduld en anticipeerde op bewegingen van Morris is hij er zonder rare knipsels of verwondingen afgekomen. Ik ben echt trots op mijn kleine man. Hij heeft geen traan gelaten en heeft netjes stil gezeten. Op de foto’s hiernaast kun je het eindresultaat zien. Beweegt je baby nou wel tijdens de eerste keer naar de kapper gaan, probeer dan niet in de stress te raken. Blijf rustig praten tegen jullie kind en probeer het af te leiden met een koekje of een speen. Blijf in ieder geval rustig zitten en laat je baby zien dat jij je niet druk maakt. Maak een praatje met de kapper en creëer op deze manier vertrouwen.

Zorg dus dat er een pay off is

Na het knippen zit de eerste keer naar de kapper gaan erop voor jouw baby. Maak van het naar de kapper gaan een leuke belevenis, zodat ze ook de volgende keer weer met plezier meegaan. Zorg dus dat er een pay off is bij het naar de kapper gaan met je kind. Of dit nu een ritje naar de kinderboerderij is, samen een bakje kibbeling eten bij de visboer of een ander leuk uitje, als er iets van een terugkomend fijn iets aan het naar de kapper toe gaan zit, dan gaan ze echt met plezier mee.

Eerste keer naar de kapper met je baby
Tips eerste keer naar de kapper
Baby huilen eerste keer kapper
1 Reactie
  • Vincent Rondwijk
    Geplaatst op 15:39h, 14 januari

    Het blijft voor veel ouders een lastig moment denk ik. Je weet overigens ook niet hoe de eerste knipbeurt gaat verlopen. Rustig blijven en ze bezig houden met speelgoed werkt meestal goed.

Geef een reactie