Ondernemen met een kind

Ondernemen met een kind

Sinds wij een zoon hebben, heb ik geen wekker meer nodig. Ondernemen met een kind in huis zorgt dat je op een andere manier met zaken omgaat. Op die manier is ons ochtendritueel door de maanden heen steeds een beetje aangepast, maar het kent wel degelijk vaste rituelen. Om 08.30 is Morris wakker en begint hij een beetje te kraaien. Daar wordt ik vervolgens wakker van en dat is het begin van mijn dag.

Ondernemen met een kind

Nadat ik Morris voorzien heb van een fles, een schone luier en schone kleren start ik mijn laptop op. Terwijl Morris als een ware tornado al zijn speelgoed uit de kasten haalt, check ik met een half oog mijn e-mail, lees wat nieuwsberichten en open wat programma’s om te kijken wat de resultaten van mijn blogs zijn geweest de afgelopen dag. Nog steeds heb ik een half oog op Morris, die inmiddels een lege koffiebeker uit de vensterbank heeft gevist en probeert deze als een soort sloopkogel tegen de televisie aan te rammen. Ondernemen met een kind is vaak opletten en prioriteiten stellen. Gelukkig is de ochtend voor mijn verder vrij en kan ik de prioriteit bij hem neerleggen.

Na de kleine wervelstorm is het tijd voor een banaan en meestal is meneer dan wel toe aan iets van een dutje. Deze dutjes worden steeds korter en dat is voor iemand die behoefte heeft aan structuur zoals ik best even wennen. Terwijl ik mijn inmiddels sluimerende pc weer aanzwengel gaat meneer lekker slapen en kan ik wat klanten en opdrachtgevers bellen. Gelukkig zijn al deze opdrachtgevers op de hoogte van het feit dat Morris hier rondloopt en ze schrikken er dan ook niet van als er op de achtergrond ineens een schreeuw of een huiltje klinkt. Later terugbellen omdat meneer zijn slaapje niet volgens plan heeft volbracht is vaak ook geen probleem, dat is het leven van een ondernemer met een kinder.

Misschien is dit zelfs de manier hoe ondernemen in je bloed gaat zitten

Morris is inmiddels al zo ingeburgerd in onze bedrijven dat hij gewoon mee kan naar afspraken. Dit doen we niet standaard, maar soms kan het niet anders of vinden de vaste klanten het leuk als hij erbij is. Zo zijn Fleur en ik ook opgegroeid en mijn ervaring is dat je daar zowel social skills aan overhoudt en misschien is dit zelfs de manier hoe ondernemen in je bloed gaat zitten. Terwijl Morris op zijn tosti knaagt bespreken fleur en ik met klanten een nieuwe website of een plan van aanpak voor een SEO traject. Tijdens het praten verwijder ik een vol flesje appelsap uit zijn grijpgrage handjes en terwijl ik KPI’s met de klant afspreek voorkom ik een ongelukkige zelfmoord met een botermes.

Ondernemen met een kind is een uitdaging. Voor mij is het de leukste uitdaging die er bestaat, omdat het de twee zaken combineert waar ik het liefst mee bezig ben: mijn kind en mijn werk. Het ondernemerschap zit mij en Fleur in het bloed en ook in Morris zit een kleine ondernemer. Met zijn glimlach en afleidingsmanoeuvres zorgt hij dat je binnen de kortste keren verkocht bent en dat je niet boos kan worden als hij zijn tostie met ketchup over de kinderstoel heeft gesmeerd.

Als ondernemer met een kind mag dat gewoon

Je mag het natuurlijk niet toegeven, maar ik ben altijd wel blij als onze wervelwind ’s avonds slaapt. Dat geeft mij tijd om alle zaken die die dag half mijn aandacht hebben gehad, mijn volledige aandacht te geven en waar nodig bij te schaven. Ik schrijf mijn blogs ook bijna altijd ’s avonds omdat ik rust om mij heen nodig heb om te schrijven. Het kan dan ook voorkomen dat er een ligt ge├»rriteerde zucht mijn mond verlaat als meneer ’s avonds wakker wordt. Aangezien Morris zijn tijd neemt met praten spreek ik hem dan altijd licht vermanend toe met hier en daar misschien een woord dat ik hier niet mag herhalen. Hij kan het ook niet herhalen, dus die vrijheid neem ik voor nu gewoon. Als ondernemer met een kind mag dat gewoon.

Af en toe wordt het eventjes te veel

Wat ook gewoon mag is je kind als excuus gebruiken. Dat vind ik dus echt een geweldige ontwikkeling. Het komt niet vaak voor, maar af en toe is een telefonische afspraak fijner dan een afspraak in real life en dan is het hebben van een kind het ideale excuus. Andersom kan overigens ook. Als je zin hebt om het huis even te ontsnappen en de klant vraagt of hij even kan bellen, dan mag ik gewoon aangeven dat ik niet kan bellen vanwege het stormachtige karakter van mijn kind en dat ik liever afspreek om de planning even door te nemen.

Het leven als ondernemer met een kind is een druk leven, maar een mooi leven. Af en toe wordt het eventjes te veel en denk ik aan de kinderopvang of een gastouder. Toch denk ik dat ik het leven op deze manier voor geen goud zou willen ruilen. Ondernemen met een kind is aanpassen, inpassen en doorpakken. Wat doen jullie met de kinderen als je aan het werk bent?

Ondernemen met een kind
Eigen zaak met kind thuis
Business meeting met kind
Kind slaapt papa kan weer werken
Samen met kind naar zakenlunch
1 Reactie
  • MamaTassel
    Geplaatst op 22:15h, 10 juli

    Met mijn werk is de kindjes meenemen geen optie. Maar, mijn eigen bedrijfje gaat over moeder zijn, dus daarin gaan zij ook gewoon lekker mee! Afspreken in een speelparadijs is was mij betreft DE uitkomst. Kindjes blij, en mama kan haar zaken bespreken met vaak een andere mama die ook gewoon lekker haar kind meeneemt. Ideaal!

Geef een reactie