De voordelen en nadelen van de kinderopvang

De voordelen en nadelen van de kinderopvang

Onze Morris is gezegend met twee ouders met een eigen bedrijf. Doordat we het bedrijf vanuit huis voeren is het mogelijk om Morris lekker dichtbij ons te houden en constant getuige te zijn van zijn ontwikkeling. Toch passeert zo nu en dan de vraag of het niet handig is om Morris één of twee dagen naar de kinderopvang te brengen. Ik ben geen fan van kinderopvang zeg ik je eerlijk, maar ik laat mij graag overtuigen. Ik neem jullie dan ook mee in de voordelen en nadelen van de kinderopvang.

De voordelen en nadelen van de kinderopvang

Na gesprekken met vriendinnen die werken in de kinderopvang moet ik zeggen dat ik qua standpunt toch wat ben afgezwakt. Ik zie zelf nog steeds meer nadelen dan voordelen in de kinderopvang, maar ben toch genoeg overtuigd om in ieder geval de mogelijkheden te onderzoeken. Is het voor ouders die bij een baas werken vaak vanzelfsprekend dat het kind zo snel mogelijk naar de kinderopvang gaat, hier wordt dat minutieus onderzocht. De voordelen en nadelen van de kinderopvang die je hier gaat lezen zijn dan ook gebaseerd op mijn mening na onderzoek en zijn in de verste verte niet gebaseerd op feiten.

De nadelen van de kinderopvang

 • Je moet vroeg opstaan om je kind aan te leveren bij de kinderopvang. Aangezien we hier thuis pas rond 09.00 “fully functional” zijn betekent dat een hele grote aanpassing in ons ritme. Het zou mogelijk zijn om Morris later bij de kinderopvang af te zetten, maar dit vind ik dan weer uitzonderingsgedrag waar zowel de andere kinderen als Morris zelf niets aan hebben.
 • Je kind droppen bij iemand die je niet kent vergt een hoop vertrouwen. Het is mij in andere situaties nog weleens overkomen dat dergelijk vertrouwen geschaad is en ik ben ook niet heel erg snel gerust gesteld. Als ik langs de lokale kinderopvang loop en ik zie dat een kind van nog geen twee zonder toezicht staat te balanceren op een stuk hout terwijl de leidster zich bezig houdt met een potje Anne Maria Koekoek, dan gaan de haren op mijn rug alweer overeind staan.
 • Ik weet 100% zeker dat Morris dingen over gaat nemen van andere kinderen die wij hier in huis bestempelen als onopgevoed gedrag. Morris gilt niet, reageert goed op nee, kan enorm zeuren, maar zal nooit tot het uiterste gaan. Ik ben heel bang dat dit zal eindigen zodra hij naar zo’n hok met kinderen zal gaan.

De voordelen van de kinderopvang

 • Morris zal sociaal vaardiger worden. Samenwerken, delen en communiceren doe je met anderen. Die anderen komt hij nu nagenoeg niet tegen. Het zal hem dus zeker helpen in zijn ontwikkeling.
 • Fleur en ik zullen productiever kunnen werken als Morris er niet is. Dit klinkt cru, maar door onderbrekingen is één van ons tweeën steeds bezig met eten geven, opvoeden, bijsturen of schoonmaken. Als hij bij de kinderopvang is “kunnen wij door.”
 •  Doordat er minder stress is, heeft Morris relaxtere ouders. Dit is essentieel in een gelukkige kindertijd. Ouders die bol staan van de stress zorgen veelal voor kinderen die minder geluk ervaren.

De voordelen en de nadelen van de kinderopvang afgewogen

Nog steeds vind ik het moeilijk om een afweging te maken tussen de voordelen en de nadelen van de kinderopvang. Natuurlijk zijn de bovengenoemde voor- en nadelen gechargeerd. Toch hebben ze stuk voor stuk een kern van waarheid. Ik vind het bijzonder moeilijk om de zorg van mijn kind over te dragen aan een onbekende. Ik ben doodsbenauwd dat ik op een dag gebeld wordt, omdat mijn zoon met zijn leidster onder een trein is gekomen. Ook vind ik het not done om mijn zoon dingen af te leren die hij net heeft aangeleerd, “omdat ze dat bij iedereen zo doen.” Toch zijn de voordelen het overwegen waard.

Zowel Fleur als ik worden productiever als Morris één of twee dagen naar de kinderopvang gaat. Hierdoor kunnen wij Morris een beter thuis bieden en zorgen voor een fijnere jeugd met relaxtere ouders. De voordelen en nadelen van de kinderopvang afgewogen, lijkt het mij toch de moeite waard om binnenkort eens te gaan kijken op een kinderopvang. Ik hoop dat we daar zonder al te lang te hoeven wachten terecht kunnen.

Voordelen en nadelen van de kinderopvang
Voordelen en nadelen van de kinderopvang
Voordelen en nadelen van de kinderopvang
Kinderopvang Nederland
1 Reactie
 • Leonie van Mil
  Geplaatst op 23:30h, 15 maart

  Mijn beide zoontjes gaan naar de opvang en ook ik heb daar soms moeite mee. Maar toch zie ik enorm veel voordelen. Mijn kinderen gaan met veel plezier en, vooral mijn oudste, gaat het liefst iedere dag. Kinderen leren van elkaar. En dat zijn inderdaad niet altijd leuke dingen. Maar leren ook heel veel goeie dingen van elkaar. Bijvoorbeeld zinderlijkheid. Dat kunnen ze alvast bij elkaar afkijken. En soms komen ze thuis met dingen waarvan ik merk dat ze weer zoveel meer hebben geleerd dan ik hun heb kunnen bieden: liedjes, voorlezen, knutselwerkjes, andere leuke activiteiten en allemaal met elkaar. Maar de angst om je kind bij een vreemde achter te laten blijft. Ieder nieuwe leidster wordt door mij eerst kritisch onder de loep genomen. En die angst is soms sterker. Succes met jullie keuze. En houd in ieder geval in gedachte dat wat voor jullie als de beste keuze voelt, ook de beste keuze is.

Geef een reactie