Hoe word je een betrokken vader?

Hoe word je een betrokken vader?

Vaak hoor ik van moeders en andere vaders dat ze het zo mooi vinden dat ik zo’n betrokken vader ben. Natuurlijk bedoelen ze dat als compliment, maar toch ben ik altijd een klein beetje verbaasd dat men betrokken vaderschap een compliment waard vindt. Voor mij is het namelijk de normaalste zaak van de wereld! Mijn zoon verdient het een betrokken vader te hebben die meer weet over zijn ontwikkeling dan wat moeder hem na het werk vertelt.

Hoe word je een betrokken vader?

Aan gezien het voor mij de normaalste zaak van de wereld was om als vader betrokken te zijn bij de opvoeding van Morris, moest ik goed nadenken welk advies ik vader en moeders zou geven over de hoe vraag van betrokken vaderschap. Het is namelijk niet voor iedere vader weggelegd en ook deels afhankelijk van de persoonlijkheid van de (toekomstige) vader. Het antwoord op de vraag “hoe word ik een betrokken vader?” is dan ook, maar deels te  beantwoorden met advies van mijn kant. In onderstaande punten kun je nalezen hoe ik een betrokken vader werd.

  • Het begint al voordat je vriendin zwanger is! Dit is echt heel belangrijk voor je betrokkenheid als toekomstig vader. Je hebt het natuurlijk niet altijd in de hand, maar als er uiteindelijk besloten is dat jullie een kinderwens hebben, dan is het essentieel dat jij als man voor de volle 100% achter deze kinderwens staat. Probeer je partner niet naar de mond te praten en zeg geen ja om van het gezeur af te zijn. Wees overtuigd van je toekomstig vaderschap en draag dit uit naar je partner.
  • Zorg dat je ook tijdens de zwangerschap op de hoogte blijft van het verloop van de zwangerschap. Ga mee naar afspraken bij de verloskundige. Interesseer je voor de echo’s en ondersteun jouw vrouw bij de moeilijke en fijne aspecten van het zwanger zijn. Je hoeft niet net als ik compleet mee te zwangeren, maar toon in ieder geval interesse en leg minder belangrijke zaken, zoals gamen, pretparken, blowen en vreemdgaan even naast je neer. Vaak is een betrokken partner ook een betrokken vader die zonder problemen om vier uur ’s nachts zijn bed uit stapt om een poepluier te verschonen.
  • Als het moment eenmaal daar is dat jouw vrouw gaat bevallen, zorg dan dat je bij de bevalling bent. Niet alleen bij “het laatste zetje” maar bij de volledige bevalling. Help indien nodig waar je kan en als de arts of verloskundige vraagt of je de navelstreng wil doorknippen, zeg dan ja! Er is geen kunst aan en het is een ervaring die je niet mag missen.

Betrokken vader zijn is hard werken en veel communiceren

Nu jullie baby geboren is houdt het niet op. Het harde werken begint nu pas. Ja, betrokken vader zijn is hard werken en veel communiceren. Probeer samen met de nieuwe mama veel te overleggen over zaken die jij kunt doen om samen een zo fijn mogelijke kraamtijd te beleven. Hoe word je een betrokken vader? Als je niet te bedonderd bent om je handen uit de mouwen te steken en niet jouw pas bevallen vrouw het werk te laten doen, dan zijn er een aantal simpele stappen:

  • Verschoon veel luiers en geef veel voedingen (ook ’s nachts indien mogelijk). Dit duurt wat langer als er sprake is van luieruitslag, maar de tijd die je hebt met je kindje is veel belangrijker dan een paar wallen die je op werk weg kunt werken met een paar bakken koffie. Naast dat jullie baby een band met jou opbouwt is ook de moeder heel blij met een nachtje doorslapen.
  • Til/draag/wieg je baby zo veel als mogelijk is. Het lichamelijk contact zorgt voor een hechtingsproces waardoor de baby jou als vader gaat zien. Bij de vader neemt het testosteron een duikvlucht en zorgt voor meer zorgzaam gedrag.
  • Zorg dat je zo veel mogelijk bij je vrouw en kind bent. Maak voor de baby het beeld dat dit jullie gezin is. Jullie “roedel” zal pas weer compleet zijn als jij als betrokken vader na het werk weer thuis bent. Maak je geen zorgen, de baby went eraan als je er niet bent.
  • Speel met de baby. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je moet spelen met een baby van een paar dagen oud, maar neem van mij aan dat kiekeboe of een beetje toneel spelen met een knuffel meerwaarde heeft voor jou als betrokken vader.
  • Toon affectie door de baby te kussen en te knuffelen. Daar is helemaal niks vrouwelijks aan, jij mag ook trots zijn op dat kleine minimensje. Dat kun je tonen door de baby kusjes en knuffels te geven.
  • Laat de wereld weten dat jij vader bent geworden en dat je daar trots op bent. De waardering die je hiervan terugkrijgt zorgt voor een geweldig gevoel. Ook hout de mening van anderen je op de goede weg. Doordat andere ouders doorhebben dat jij een berokken vader bent zullen ze sneller tips en trucs met je delen, waardoor je nog meer betrokken kunt zijn als ouder.

Nu hoef jij echt niet gelijk een brief op het bureau van je leidinggevende te leggen

Zelf heb ik ervoor gekozen om naast bovenstaande adviezen voor een betrokken vader nog verder te gaan. Ik merkte dat ik minder gelukkig was met mijn werk en dat het aankomende vaderschap daar ook mee te maken had. Zonder twijfel heb ik mijn baan opgezegd en begon ik voor mezelf om op deze manier nog meer betrokken te zijn bij het opgroeien en opvoeden van mijn zoon. Nu hoef jij echt niet gelijk een brief op het bureau van je leidinggevende te leggen, maar pas je al mijn andere adviezen toe, dan word je een betrokken vader.

Betrokken vader
Betrokken ouderschap
Vader en zoon tips over vaderschap
Papablogger over betrokken vaderschap
Geen reactie's

Geef een reactie