Echo’s tijdens de zwangerschap, alles wat je moet weten

Echo’s tijdens de zwangerschap, alles wat je moet weten

Echo’s tijdens de zwangerschap kunnen ons heel wat informatie geven over hoe het met ons kindje gaat. Maar wat is een echo precies? Waarom maken we echo’s tijdens de zwangerschap? Hoeveel vergoedt de zorgverzekering? Wie neemt de echo af? Waar vindt het maken van een echo plaats?

Wat is een echo?

Een echo is een echografie. Dit is een onderzoek waarbij geluidsgolven door het lichaam kaatsen terug naar een sensor. De geluidsgolven geven vervolgens meestal een goed beeld van wat er in je lichaam en in dit geval in je buik plaatsvindt.

Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht zit tussen de transducer en de huid van de zwangere vrouw, wordt er eerst een gel op de buik aangebracht. Vervolgens zal degene die de echo afneemt op zoek gaan naar de foetus in de buik van de zwangere.

Mocht een externe echo geen goed beeld geven, dan is het ook mogelijk dat men een transvaginale echo afneemt. Deze echo is best wel invasief en zal enkel gebruikt worden wanneer dat nodig is. Hierbij wordt een apparaatje de vagina ingebracht en wordt de echo van binnenuit afgenomen.

Waarom maken we echo’s tijdens de zwangerschap?

We maken een echo tijdens de zwangerschap om te kijken of het kindje goed groeit en ontwikkelt. De echo geeft ook informatie over de placenta en vruchtwater. Soms is er meer informatie nodig, bijvoorbeeld als er een vermoeden is van een aangeboren afwijking. In dat geval wordt er een gespecialiseerde echocardiografie of perinatale echocardiografie gemaakt. Dit zijn meer uitgebreide echografieën die gedaan worden door een gespecialiseerde arts.

Wordt een echo vergoedt door de zorgverzekering?

De meeste zorgverzekeringen vergoeden sinds 2021 drie echo’s tijdens de zwangerschap.

Indien het medisch noodzakelijk is, worden ook andere echo’s door de zorgverzekering vergoed. Het is verstandig om van tevoren even te checken wat jouw zorgverzekering vergoed. Als je meer echografieën nodig hebt, kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Pretecho’s, 4d echo’s en bijvoorbeeld een echo voor geslachtsbepaling worden niet vergoed door de zorgverzekering. Deze echo’s kun je af laten nemen bij verloskundigen en echocentra’s, maar zul je zelf moeten betalen.

Wie neemt een echo af?

De echografie wordt meestal afgenomen door een gynaecoloog of een verloskundige. Soms wordt de echografie ook afgenomen door een radiologisch laborant of een medisch student. Het is belangrijk om te kiezen voor een arts of verloskundige die ervaren is in het maken van echografieën. Natuurlijk zal de afname van een echo door een student altijd worden begeleid door een arts met meer ervaring.

Waar maken ze de echo?

De echografie wordt meestal gemaakt in het ziekenhuis, maar soms ook in een polikliniek of een echocentrum. Tegenwoordig zijn er ook verloskundigen die echo’s kunnen en mogen maken in hun praktijk. Het afnemen van een echo gebeurt doorgaans op afspraak.

Alles over echo's,echo zwangerschap
Geen reactie's

Geef een reactie