Wat is meezwangeren?

Wat is meezwangeren?

Het is jullie vast opgevallen de laatste weken.. Ik word vader! Fleur is inmiddels al 20 weken zwanger en ik ben de afgelopen weken aardig aan het meezwangeren. Nee, wij zijn nog steeds niet zwanger! Ik kan wel huilen als ik vaders en moeders to be die term hoor gebruiken! Meezwangeren kan echter wél gewoon heb ik gemerkt. Volgens velen een normaal onderdeel van vader worden. Ik vind het maar een aparte gewaarwording en net als voor vele anderen was voor mij de term meezwangeren nog niet bekend voor de zwangerschap. Wat is meezwangeren nu eigenlijk?

Wat is meezwangeren?

Wij noemen het meezwangeren, maar in de medische wetenschap hebben de onderzoekers er gewoon een medische term aan gehangen: Couvade. Kort gezegd is het dus een verschijnsel en niet zozeer een aandoening waarbij mannen zwangerschapssymptomen vertonen. Ik kan de hele Wikipediatekst kopiëren, maar daar hebben we helemaal niets aan. Ik kan jullie beter uitleggen wat ik meemaak. Voor ik dat doe nog even dit: Veel mensen die het zelf niet meemaken doen vaak lacherig over meezwangeren. Het is echter geenszins grappig! Het is ook geen probleem overigens, maar het hoort er wel bij. En omdat het er gewoon bij hoort en mannen dit begrip vaak niet snappen hier onder een uitleg met voorbeelden.

Meezwangeren in de praktijk

Laat ik beginnen met het meest zichtbare.. Ik ben in de afgelopen 20 weken een kleine 10 kilo aangekomen. Ik veer heerlijk mee op de cravings van Fleur en eet minder gezond dan ik deed voordat we de zwangerschap bekend maakten.

Daarbij komt meteen het tweede zwangerschapssymptoom: Ik ben doodop! Ik kan de energie niet vinden om mezelf naar de sportschool te zeulen. Ik draag nog steeds mijn Fitbit, maar dit is vooral om mijn slaap en hartslag te monitoren. De doelstellingen die ik in april stelde heb ik al maanden niet gehaald en ik sla op het moment nog geen deuk in een pakje boter.

Eigenlijk kan ik wel huilen! Dat is dan ook gelijk symptoom nummer drie! Emoties.. Boos, verdrietig, blij en jaloers. Ze komen allemaal voorbij. In iets mindere mate dan bij de zwangere dame zelf, maar ik heb er zeker last van. Misschien dat ik daarom de laatste tijd zo veel stress ervaar? Ik weet het niet. Overigens komen mijn tranende ogen niet door de emoties maar door een al weken aanhoudende oogontsteking.

Kwaaltjes door meezwangeren

Kwaaltjes dus.. Ontstekingen, rugpijn, spierpijn, slapeloosheid en maagzuur om er maar een paar te noemen. Heel vervelend allemaal en in het begin helemaal niet te herkennen als zwangerschapskwaaltjes. Ik boer me echter een weg door mijn werkdagen en zet mijn bureaustoel in verschillende standen om mijn rugpijn te verminderen. Ook merk ik dat jichtachtige klachten zich makkelijker de kop op doen.. Slapeloosheid is in mijn geval wat moeilijk te peilen, aangezien ik slaap als een blok, maar vooral veel moeite heb om in te slapen.

Psychisch kan een zwangerschap ook veel betekenen. Minder zin in seks, stress, nesteldrang.. Ja mannen, het komt allemaal voorbij! Twijfel vooral niet aan jezelf en probeer het te relativeren. Van wat ik heb kunnen lezen gaat het meezwangeren vanzelf weer over en ben je binnen mum van tijd weer “on top of your game”. Probeer je vrouw tijdens de zwangerschap te ondersteunen en als je er behoefte aan hebt over te praten met haar. Zij weet waarschijnlijk als geen ander wat je voelt!

Meezwangeren
Meezwangeren
Meezwangeren
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.