Hoe maak je het huis kindveilig of babyproof?

Hoe maak je het huis kindveilig of babyproof?

Zodra duidelijk is dat er een baby in jullie leven gaat komen verandert er van alles. Niet alleen zullen de aanstaande papa en mama hun leven moeten aanpassen op een nieuw persoon in hun leven en huishouden. Er zullen ook dingen veranderen als het aankomt op woonkamer meubels of keukenkastjes en stoelen. In dit artikel leg ik jullie uit hoe je een huis kindveilig of babyproof kunt maken zonder dat je daar als ouder al te veel voor heft op te offeren.

Maak van je huis geen onneembare vesting

Je kan nog zo veel producten kopen om je huis kindveilig te maken, maar alle risico’s uitsluiten is helaas geen optie. Zodra een baby kan lopen en klimmen is het altijd mogelijk dat de kleine van de bank of stoel valt. Aangezien rubber tegels in huis geen optie zijn is het een beter plan om te accepteren dat een ongeluk met jullie baby in een klein hoekje zit. Leer de baby dat het niet aan de tv mag komen en probeer het kind zo te sturen dat stopcontacten niet interessant zijn.

Onze zoon Morris vond zodra hij begon met kruipen stekkerblokken heel erg interessant. In plaats van alle stekkerblokken uit de wonkamer te verwijderen, besloten mijn vriendin Fleur en ik Morris te leren dat stekkerblokken “nee” zijn. Na twee weken leren heeft Morris nooit meer een stekkerblok aangeraakt. Dit kun je met alle gevaarlijke dingen in huis doen, maar onthoud wel dat een baby niet veel tegelijkertijd kan leren. In plaats daarvan kun je sommige risico’s met woonkamer meubels en stopcontacten uitsluiten door ze te vervangen of beschermen.

Huis babyproof maken

De commercie heeft duidelijk toegeslagen bij het babyproof maken van je huis. Werkelijk alle risico’s worden door een beschermkapje, antislipmatje of klemmetje uitgesloten. Kindveiligheid bijna bij het irritante af. De eerste zes maanden hoef je nog niet heel veel babyproof te maken. Geniet in deze periode van jullie pasgeboren baby. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en probeer te wennen aan je nieuwe rol als ouder.

Zodra de baby begint met kruipen is het tijd om bepaalde zaken aan te pakken en het huis kindveilig te maken. Natuurlijk is de veiligheid van jullie kind de eerste prioriteit en moeten design en stijl vaak het onderspit delven. Een huis met mooie woonkamer meubels is natuurlijk nog steeds mogelijk, maar je zal andere, meer praktische keuze moeten maken.

De woonkamer kindveilig maken

 • Vervang “gladde” zitmeubels voor meubels waar je niet zo makkelijk vanaf kan glijden. Vervang dus leer voor stof met wat meer grip.
 • Probeer zo weinig mogelijk gebruik te maken van stekkerblokken. Indien noodzakelijk, verstop deze dan goed en werk ook losliggende draden goed weg.
 • Je kan stopcontacten beveiligen met stopcontactbeschermers. Op deze manier kunnen baby’s en kinderen niks in het stopcontact steken. Zelf heb ik ervoor gekozen om hier geen gebruik van te maken, aangezien de stopcontacten boven de 150 centimeter hoog zitten.
 • Plaats hoekbeschermers op scherpe hoeken van meubels.
 • Laat geen dingen los staan op kindhoogte. Dus geen kunst op het dressoir en de onderste planken van de kast kunnen het beste achter een deur die op slot kan.
 • Hang geluidsboxen op boven de 150 centimeter.
 • Plaats een traphekje en zorg dat het hekje altijd dicht is. Ook is het aan te raden niks te laten slingeren op de trap, zodat je niet kan struikelen als je met jullie baby in je armen de trap op of af loopt.

De keuken helemaal babyproof

 • Het is goed mogelijk dat jullie net lopende kind de keuken heel interessant vindt. Vooral het kastje met de schoonmaakmiddelen in mooie gekleurde flesjes is vaak interessant, maar erg gevaarlijk. Maak de keuken helemaal babyproof door kastjes te beveiligen met een kinderslot. Maak de keuken helemaal kindveilig door het jullie kind aan te leren dat de keuken verboden gebied is. Onze zoon weeet dat hij tot aan de koelkast mag lopen en is nog nooit in het kastje met  schoonmaakmiddel geweest.
 • Zorg dat de afwasmachine altijd dicht is. De meeste kinderen kunnen niet bij de handgreep en zo sluit je ook dit risico uit. De afwasblokjes zijn extreem giftig en dus een gevaar voor je baby. Ook is het mogelijk dat er een laag water in de afwasmachine blijft staan waar een baby makkelijk ik kan verdrinken.
 • Zorg dat jullie kind nooit in de keuken is als je bezig bent met koken. Een tijd geleden hadden we vlam in de pan terwijl ik aan het koken was. Morris zat in de kinderstoel naast het gasfornuis en die kon ik net op tijd opzij schuiven. Met Morris gelukkig niks aan de hand, maar deze papa zat wel de rest van de avond op de spoedeisende hulp met een hevig verbrandde hand en arm. Sinds onze zoon kan lopen weet hij dat hij niet in de keuken mag komen als er iemand aan het koken is.
 • Hou scherpe voorwerpen buiten het bereik van kinderen.
 • Plaats voorwerpen niet op de rand van het aanrecht, maar plaats deze ver naar achter, zodat het kind niet naar spullen op het aanrecht kan reiken die op het hoofd kunnen vallen of op een andere manier een verwonding kunnen veroorzaken.

Risico’s uitsluiten voor je kind in de slaapkamer

Een slaapkamer kindveilig maken is misschien wel het laatste waar je aan denkt. Jullie kind slaapt immers op die kamer en zal hier wakker misschien niet veel tijd doorbrengen. Toch is het babyproof maken van een slaapkamer essentieel voor de veiligheid van je kind.

 • Zorg dat de baby vanuit het bed niet bij speelgoed of beddengoed kan komen.
 • Stopcontacten in de buurt van het bed zijn niet handig.
 • Gebruik pas vanaf het tweede levensjaar een kussen voor jullie kind. Voor die tijd is een kussen gevaarlijk vanwege verstikkingsgevaar en is het niet aan te raden voor de groei van het kind.
 • Maak voor alle veiligheid gebruik van een babyfoon. Op deze manier kun je zien en/of horen wat er aan de hand is als er geluid uit de babykamer komt. Zelf heb ik een babyfoon met alleen geluid als voldoende ervaren. Veel babyfoons met beeld zijn van teleurstellende kwaliteit en kunnen soms zorgen voor overbezorgde ouders doordat ze steeds op het beeld naar de baby willen kijken.

De badkamer veilig voor baby en kind

 • Leg een badkamermat neer om het risico op uitglijden tot een minimum te beperken. Zowel jij met een kind in je armen als een net lopend kind glijden makkelijk uit op gemorst douchewater. Een mat in de badkamer is essentieel voor kindveiligheid.
 • Een slipmat in bad f douche is ook aan te raden door zo’n mat is het bijna onmogelijk voor jou en je kind om in bad of douche uit te glijden.
 • Laat je kind nooit in de buurt van de kraan komen. Het water kan dan wel fijn op temperatuur zijn, maar de warme kant van de kraan is meestal gloeiend heet.
 • Laat je kind nooit alleen in bad zitten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs even omdraaien is gevaarlijk. Tot minimaal een jaar of 4 is alleen in bad sowieso geen optie.

Babyproof je tuin of balkon

 • Als je een balkon hebt, zorg dan dat je kind nergens op kan staan om zo over de balustrade te vallen.
 • De spijlen van het balkon moeten dicht genoeg bij elkaar staan, zodat je kind niet tussen de spijlen door kan vallen.
 • Laat nooit mest, gif of gereedschap slingeren in tuin of balkon. Heb je iets gebruikt, ruim het daarna op achter slot en grendel.
 • Wijs één plek aan om te spelen en richt deze plek ook zo in. Gebruik gras, rubber tegels of zand als ondergrond. Ga pas rond een jaar of anderhalf de hoogte in qua speelgoed. Glijbanen en schommels zijn tot die tijd alleen maar een risico.
 • Zorg dat je kind de tuin niet uit kan. Zorg voor een goed hek of omheining zonder roestige spijkers of schroeven. Zorg bij een houten hek ook dat de uiteinden goed geschuurd zijn.

Kindveilig en babyproof is uiteindelijk gewoon gezond verstand.

Zoals ik eerder al aangaf is het nooit mogelijk alle risico’s uit te sluiten. Probeer te letten op de behoeften van je kind en maak gebruik van gezond verstand. Wil jullie baby vaak naar de keuken, geef dan duidelijk aan dat dit niet de bedoeling is en dat het elders leuker is. Bied je baby een veilig alternatief voor gevaarlijke keuzen. Een huis is pas kindveilig als de opvoeding dat ook is. Dit kun je met geen traphekje of kinderslot vervangen.

Huis kindveilig maken
woonkamer meubels babyproof maken
1 Reactie
 • Anne
  Geplaatst op 12:51h, 02 juli

  Geen goede omheining op een balkon is echt de allergrootste angst en behoort wel degelijk bij een babyproof huis. Fijn dat je tuin en balkon mee neemt in dit artikel!

Geef een reactie