Herinneringen maken met je kind

Herinneringen maken met je kind

Aankomende 14 februari wordt mijn zoon Morris alweer drie. Het is ongelooflijk hoe snel deze drie jaar zijn gegaan! Als ik alle foto’s terugkijk die in deze tijd gemaakt zijn, dan lijkt het wel gisteren dat we met z’n drieën het LUMC uitliepen. Hoewel echt niet alle momenten fijn zijn geweest in de afgelopen drie jaar, probeer ik voor Morris wel allerlei leuke herinneringen te maken. Zo heb ik sinds kort een  abonnement op de Efteling en gaan we er vaak samen op uit als hij bij mij is.

Hoe maak je mooie herinneringen met je kind?

Tijdens onze uitstapjes leg ik de belevenissen van Morris en papa vast met mijn telefoon. Deze komen dan later op een canvas foto of in een mooie grote lijst. Snapshots komen in kleinere lijstjes en hang ik verspreid door het huis op. Zo verzamel ik mooie herinneringen die ik samen met hem maakte. Maar hoe maak je nu mooie herinneringen? Is dat iets waar je invloed op kan hebben of moet je het gewoon laten gebeuren? Dat vertel ik je in dit artikel.

Maak herinneringen met je kind door er op uit te gaan

Het belangrijkste is om er ook ondanks corona, gewoon op uit te gaan. Maak fijne lange wandelingen met elkaar en ga bijvoorbeeld op zoek naar “wilde” dieren, zoals koeien, geiten en schaapjes. Ben je het wandelen na een paar weken zat, stap dan eens op de fiets om een stuk verder weg te gaan. Misschien woon je in de buurt van een vliegveld en kun je prachtige herinneringen maken door te kijken naar opstijgende en landende vliegtuigen.

Zodra we met z’n allen weer naar buiten mogen is het fijn om leuke pretparken te bezoeken of eens een middag naar een binnenspeeltuin te gaan. Hoewel mijn oren vaak nog een dag lang na suizen, heb ik hele fijne herinneringen aan ballenbakken en glijbanen waarop Morris uit uitschreeuwde van plezier. Eigenlijk maakt het niet uit waar je heen gaat, als je je maar niet laat tegenhouden door corona. Stap de deur uit, blijf niet binnen, maar zoek ook geen grote mensenmassa’s op. Dan maak je vanzelf de fijnste herinneringen met je kind.

Onderhoud contact met familie en vrienden

Hoewel we op dit moment moeilijk bij familie op bezoek kunnen is het toch fijn om contact te houden met oma’s, opa’s, ooms, tantes en andere familieleden. Mijn fijnste herinneringen maakte ik in de grote achtertuin van opa en oma. Ook logeerpartijtjes bij mijn neefjes en nichtjes kan ik mij nog goed herinneren. Dit voornamelijk, doordat er veel foto’s werden genomen in die tijd. Als ik de foto’s zie ben ik ook écht weer terug in dat moment.

Ik hoop dat Morris snel weer naar oma kan en dat we dan met z’n allen weer naar het strand kunnen. Misschien laat ik dan wel een foto op hout maken die ik groots op zijn kamer kan hangen. Morris is immers dol op het strand,  de zee en zijn oma, dus als dat geen blijvende herinnering wordt…

Betrek je kind bij alles om de mooiste herinneringen te krijgen

Mijn ouders waren ondernemers. Voor mij en mijn zusje betekende dat dat we vaak op pad gingen, mee naar een opdracht van mama bijvoorbeeld of een dagje meelopen in de snoepwinkel van papa en mama. Dit heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt en heeft er zeker voor gezorgd dat ik zelf ook zo ondernemend ben geworden. Doordat mijn ouders ons overal bij betrokken zijn er dus herinneringen die andere kinderen niet hadden met hun ouders. Het ongeluk dat we hadden, de winkelcentra door heel Nederland die we bezochten en alle artiesten die ik heb mogen ontmoeten zorgen ervoor dat ik met een fijn gevoel terugdenk aan mijn jeugd.

Ook als je geen ondernemer bent kun je je kind overal bij betrekken. Neem je kind als dat mag eens mee naar je werk. Laat het meekijken bij een BHV-training of ga samen sporten. Zorg er in ieder geval voor dat je dingen samen doet en dat er momenten zijn die je kan (laten) fotograferen, zodat je de beelden later terug kan zien in een lijstje boven het bed of boven de bank.

Wees betrokken bij de opvoeding en neem je verantwoordelijkheid

Als je net als ik een alleenstaande ouder bent, dan is het makkelijk om de andere ouder volledig op te laten draaien voor de opvoeding en zelf niet meer naar je kinderen om te kijken. Maar zeg nou zelf: het is toch veel fijner dat je kind later terugkijkt naar een fijne jeugd met papa en/of mama? Hou contact met je kind, ook al mag je het misschien nu niet zien. Doe er alles aan om dit contact te mogen hebben, ondanks de onvrede die er misschien is tussen jou en je ex-partner. Jullie kind kan er niks aan doen dat de ouders uit elkaar zijn en verdient aandacht van beide ouders.

Gescheiden of niet kinderen hebben het meest aan een betrokken vader en moeder. Ouders die hun verantwoordelijkheid nemen en het opvoeden niet overlaten aan de kinderopvang of school. Vaak zat zie je kinderen die hele dagen alleen thuis zitten omdat papa en mama aan het werk zijn. Dat is niet waarvoor je ooit kinderen hebt gekregen neem ik aan. Doe je kind een plezier en bezorg het een fijne jeugd met mooie herinneringen.

Probeer het maken van mooie herinneringen niet te forceren

Toch is het maken van herinneringen iets wat je niet altijd in de hand hebt. Dit is eigenlijk maar beter ook… De fijnste herinneringen komen vaak van gebeurtenissen die niet gepland zijn. Probeer heet maken van mooie herinneringen dan ook niet te forceren. Geef niet ieder jaar een mega verjaardagspartijtje van Amerikaanse proporties, na een paar keer gaat je kind dit normaal vinden en onthoudt het alleen nog maar dat tante dronken van haar stoel viel.

Ga ook niet alles op camera proberen vast te leggen, want  dan maak je als ouder het moment niet mee. Dit terwijl dit juist zo belangrijk is voor de herinnering van een kind: dat hij of zij het heeft meegemaakt samen met papa of mama. Vraag mensen om je heen af en toe een foto te maken, of als je toevallig een camera of telefoon in de buurt hebt, schiet dan snel een plaatje, maar overdrijf dit niet.

Ik hoop dat ik jullie een paar goede tips heb kunnen geven over het maken van herinneringen. Onthoud dat aandacht voor je kind en uitingen van liefde en genegenheid veel meer waard zijn dan de grootste cadeaus. Je doet je kind er een plezier mee om het mee op pad te nemen. Ook als ze vooraf zeggen dat ze liever niet met papa of mama meegaan.

Herinneringen maken
Herinneringen met familie
Samen dingen meemaken
1 Reactie
  • Emma
    Geplaatst op 14:17h, 02 februari

    Wat een mooie blog en goede tips! Inspirerend om te lezen

Geef een reactie