Hoe hou je contact met je kind na een scheiding?

Hoe hou je contact met je kind na een scheiding?

In contact blijven met je kind na een scheiding kan een uitdaging zijn. Vooral als afstand een factor is wil het contact nog weleens stroef verlopen of zelfs verwateren. Als betrokken ouder is dat natuurlijk het laatste wat je wilt! Nu de moeder van Morris en ik uit elkaar zijn en er op dit moment 100 kilometer tussen Morris en mij in zit probeer ik er alles aan te doen om contact met Morris te houden. Dit gaat vanwege alle emoties nog met vallen en opstaan, maar toch zal ik mijn bevindingen alvast met jullie delen.

Videobellen om de verbinding met je kind te houden

Nog niet heel lang geleden had ik een prepaid kaart, omdat ik bijna nooit bel en omdat er eigenlijk overal WiFi is om op te internetten. Als ik toch een keer moest bellen waardeerde ik mijn beltegoed op en pleegde ik kort een telefoontje. Dat is nu anders. In mijn oude telefoon zit een sim only kaart en daarmee kan ik bellen en internetten waar en wanneer ik wil. Dit is heel belangrijk, want ik wil Morris ook kunnen videobellen als ik een keer niet thuis ben en geen WiFi heb. Het verschil tussen sim only en prepaid houdt niet op bij internet. Ook de kosten voor bellen en mobiel internet zijn vele malen goedkoper. Worden de kosten toch te hoog, dan is Simyo Maandelijks Opzegbaar en kan ik zo weer terug naar mijn prepaid kaart of een ander abonnement.

Langsgaan bij je kind

Naast videobellen probeer ik ook zo veel mogelijk bij Morris langs te gaan in Breda. Ik woon tijdelijk bij familie en daar kan Morris helaas geen nachtje blijven slapen, maar gewoon op bezoek gaan kan natuurlijk bijna altijd. Zolang mama het er mee eens is kan er een hoop geregeld worden. Tijdens zo’n bezoek gaan we dan naar een binnenspeeltuin of maken we een grote wandeling in het park en bij lekker weer halen we dan een ijsje. Morris en ik zijn de afgelopen twee jaar onafscheidelijk geweest en je merkt dat hij me echt mist. Zodra ik een baan in loondienst heb gevonden in de buurt van Breda is dat gelukkig voorbij en kan hij om de week bij zijn vader zijn.

Hou contact met je kind via social media

Als je kinderen wat ouder zijn, dan is contact via social media ook een optie. Beperk je niet tot het liken van foto’s op Instagram, maar probeer binnen de wensen van je kind contact te houden via Messenger en af en toe een niet beschamende reactie op een foto of video. Het is wel aan te raden om van te voren af te spreken wat mag en wat niet mag. Reageer je te veel of overmatig enthousiast, dan kan dit de afstand met je kind ook groter maken. Als betrokken vader of moeder kun je natuurlijk altijd een beetje aanvoelen wat gewenst is, maar duidelijkheid en goede afspraken is heel belangrijk in deze situatie.

Duidelijke afspraken zijn heel belangrijk

Mijn ervaring is dat het contact met je kinderen na een scheiding bijna altijd een weg vindt. Zowel bij co-ouderschap als in omgangsregelingen worden vaak duidelijke afspraken gemaakt. Duidelijke afspraken zijn heel belangrijk. Zodra de kinderen deze afspraken ook snappen is het vaak niet meer dan logisch dat iedereen zich hier aan houdt. Probeer jezelf tijdens emotionele buien in te houden en jezelf niet als stalker van je eigen kind te gedragen. Dit kan in de toekomst zijn weerslag vinden in de relatie met jouw kind en met je ex-partner. Veerloopt het contact met je kind niet soepel probeer dan in overleg met zowel je ex-partner als het kind zelf manieren te vinden om dit contact te verbeteren.

Contact kind na scheiding, kind met mobiele telefoon
Geen reactie's

Geef een reactie