Dag van de leidster 2023

Dag van de leidster 2023

Iedere dag gaan er duizenden kinderen naar de kinderopvang of het kinderdagverblijf. De leiders en leidsters in de kinderopvang hebben dus een stevige vinger in de pap van de opvoeding van onze kinderen. Het is hun taak en werk om als jij ondernemende ouder bent, jouw kind te begeleiden en te sturen. De meeste leiders en leidsters in de kinderopvang stellen het belang van jouw kind nog voor hun eigen belangen. Als jij door file of vertraging pas na sluitingstijd je kind van de opvang kan halen, komt het weinig voor dat je kind alleen staat te wachten. Daarom dacht men in 2002, we verzinnen een dag van de leidster…

Wanneer is het de dag van de leidster?

De betrokkenheid, kennis en kunde van de leiders en leidsters in de kinderopvang wordt één dag in het jaar gevierd op de dag van de leidster. Dit jaar is de dag van de leidster op donderdag 21 september 2023.

Dag van de leidster 2023

Het lijkt nu nog ver weg, maar voor je het weet zijn we alweer acht maanden verder en is het de dag van de leidster. Iedere derde donderdag in september wordt de Dag van de Leidster gevierd. In het jaar 2002 is de ‘Dag van de Leid(st)er en Gastouder’ voor het eerst gevierd. Het initiatief kwam van de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang. In overleg met diverse partijen uit de kinderopvang is besloten dat leiders en leidsters een vaste dag verdienen, waar ouders en werkgevers hun waardering kunnen geven voor de medewerkers van de kinderdagverblijven waar hun kind(eren) naartoe gaan. Men wilde zo het werk van kinderleid(st)er promoten en de leiders en leidsters in het zonnetje zetten.

Het idee was dat er op deze manier meer mensen interesse zouden krijgen voor het werken als gastouder of leidster in de kinderopvang. De dag van de leidster wordt inmiddels door veel leidsters in de kinderopvang ook echt als leukste dag van het jaar ervaren. Ergens is dat raar natuurlijk raar. Als je met liefde en toewijding naar je werk gaat, dan zou de enige dag dat jij in het zonnetje gezet wordt niet de allerleukste dag moeten zijn. Natuurlijk is het wel weer fijn om juist tijdens de dag van de leidster in de spotlight te staan.

Heeft de dag van de leidster zijn doel behaald?

Zoals eerder al aangehaald is de dag van de leidster in het leven geroepen om het beroep van leidster in de kinderopvang interessanter te maken. Dit gebeurde 18 jaar geleden, dus inmiddels is de vraag of het doel behaald is een hele relevante geworden. Volgens “Kinderopvang Werkt” is er nog zeker tot 2025 een personeelstekort in de kinderopvang. We kunnen dus concluderen dat de dag van de leidster niet helemaal heeft voldaan aan de verwachtingen. Natuurlijk is zo’n dag in de spotlight wel tof, maar ook voor mij zou dit geen reden zijn om juist daarom in de kinderopvang te gaan werken.

Het beoogde doel mag dan wel niet gehaald zijn, dat betekent echter niet dat we nu maar een streep door de dag van de leidster moeten halen. De dames en heren leidsters verdienen op de dag van de leidster namelijk een helden onthaal. Een bedankje van de ouders, werkgevers en de kinderen voor de dagen dat zij takkevroeg hun bed uit kwamen om onze kinderen op te vangen. Voor de dagen dat ze de spuitluier van onze kinderen voor lief namen en alles met liefde verschoonden. Zelfs voor de dagen dat ze ons boos aankeken toen we te laat aan kwamen zetten na die uitgelopen vergadering! Ze zouden de dag van de leidster eigenlijk om moeten dopen tot week van de leidster.

Hoe wordt deze dag gevierd?

Je zou zeggen dat je de vrouwen en mannen die werken in de kinderopvang een dagje vrij kan geven. Ook is het een idee om ze lekker lang uit te laten slapen op de dag van de leidster. Helaas is dit gezien de aard van de werkzaamheden niet mogelijk. Deze dag wordt dan ook feestelijk gevierd op bijna alle kinderdagverblijven in heel Nederland. Ouders geven de leidster als blijk van waardering een klein cadeau of een mooie (door hun kind gemaakte) kaart. Werkgevers nemen de dag van de leidster steeds vaker serieus en geven de leidster een mooi cadeau voor deze dag.

De dag zelf wordt gekenmerkt door veel festiviteiten, waarbij de leidster het middelpunt van de belangstelling is. De stemming is vooral feestelijk en de bedoeling is dat de leidsters zo weinig mogelijk met hun “echte” werkzaamheden bezig zijn. Natuurlijk doen ze dit zonder hun verantwoordelijkheden te laten varen en verschonen ze nog wel gewoon de luiers en voorzien ze de kinderen van eten en drinken.

Cadeaus dag van de leidster

Je hoeft voor de dag van de leidster niet enorm uit de band te springen. Het belangrijkste is dat een cadeau persoonlijk is. Uit navraag bij verschillende pedagogisch medewerkers komt naar voren dat vooral deze cadeau’s enorm worden gewaardeerd:

Bedankje dag van de leidster met zaden

Natuurlijk is het het allerleukst als jouw kind nog een persoonlijke touch geeft aan het cadeau. Hier moeten jij en je kind natuurlijk wel creatief aangelegd zijn, want je kan niet aankomen met een papier maché drol. Kijk anders eens op YouTube op Pinterest voor wat zelfmaak ideeën.

Dag van de leidster
Dag van de leidster 2020
1 Reactie

Geef een reactie