Het Coronavirus: de zoveelste mediahype of echt iets om je zorgen over te maken?

Het Coronavirus: de zoveelste mediahype of echt iets om je zorgen over te maken?

Het Coronavirus: de zoveelste mediahype of echt iets om je zorgen over te maken?

Eind 2019 hoorde ik in de auto op de radio over een virus dat ernstig om zich heen zou slaan en misschien wel pandemische vormen aan kon gaan nemen. De nieuwslezer sprak over het Coronavirus. Dit was een naam die mij vaag bekend in de oren klonk en daarom was mijn interesse gewekt. Net als zo vaak bij rare virussen uit AziĆ« besloot de wereldpers ook bij dit virus schromelijk te overdrijven. Dat is precies de reden dat het Corona virus mij zo bekend voorkwam, want ook SARS en MERS waren Corona virussen. “Het Corona Virus” is dus ook niet de juiste naam voor dit ziektebeeld. Persdiensten en medici noemen het nu vooral het Wuhan-virus of 2019-nCoV.

Uitzonderlijk dat iemand zonder onderliggende kwaal door 2019-nCoV komt te overlijden

Zo rond de jaarwisseling werd duidelijk dat het Wuhan-virus er eentje was om zeker rekening mee te houden. Vooral ouderen en mensen met een onderliggende aandoening leken vatbaar te zijn voor het virus. Deze groep mensen was ook precies de groep die een grotere kans heeft om door het Coronavirus te overlijden. Net als bij normale griep is het uitzonderlijk dat iemand zonder onderliggende kwaal door 2019-nCoV komt te overlijden.

Wel zul je je zorgen moeten maken als je reeds een zwak afweersysteem hebt. Ben je ziek, moet je geopereerd worden of heb je een chronische aandoening? Dan wil ik je aanraden om niet naar China af te reizen en zeker niet in de Wuhan regio. Mocht het Coronavirus virus in de tussentijd onze landsgrenzen over komen, dan is het aan te raden om je met een zwakke afweer niet onder de mensen te begeven.

Moet ik bang zijn voor het Coronavirus?

De angst voor het Wuhan-virus lijkt op dit moment vooral gebaseerd te zijn op de mediahype die om het Coronavirus heen hangt. Het virus doodt geen gezonde sterke kerels, maar lijkt zich te beperken tot zieke, oude of juist hele jonge mensen. Het is op dit moment nog niet nodig om in de stress te schieten als je baby moet hoesten.

Reis je regelmatig naar China, ben je in de buurt van Wuhan geweest en heb je last van koorts, ademhalingsklachten, hoesten, kortademigheid en longklachten, dan is het raadzaam jezelf onder behandeling van een arts te stellen. Tot die tijd kun je nog gewoon afhaalchinees bestellen of een grote order van Ali deze kant op laten komen. Het lijkt vooral een mediahype, want onrust verkoopt kranten.

Coronavirus
Door Luis1230416M - Eigen werk, CC BY-SA 4.0,
1 Reactie
  • Merel
    Geplaatst op 06:51h, 28 januari

    Dit is exact wat ik gister uitlegde aan mijn tienerdochter. Zal haar je artikel nog even laten lezen. Vermoedde al dat het samenhing met de andere virussen.

Geef een reactie