Tips om goed voor jezelf te zorgen

Tips om goed voor jezelf te zorgen

Als nieuwbakken vrijgezelle papa is het van groot belang dat ik mezelf niet laat verslonzen. Goede verzorging is immers de sleutel tot jezelf goed voelen en als ik mezelf goed voel, dan straalt dat automatisch af op mijn zoon Morris. Voor mezelf zorgen doe ik zowel intern, door goed te eten, veel water te drinken en niet te veel rotzooi in mijn lijf te stoppen. Extern doe ik dat door mijn baard goed bij te houden en te verzorgen, mijn droge huid in te smeren en een lekker geurtje op te doen. In dit artikel deel ik met jullie mijn tips om goed voor jezelf te zorgen.

Zorg goed voor huid en haar

Toen ik een maand of vijf geleden in de spiegel keek werd ik niet blij. Ik was net vrijgezel en was niet gelukkig met mezelf. Er waren wallen onder mijn ogen gekomen en mijn baard had al lange tijd geen verzorging gehad. Ook was het haar boven op mijn hoofd veel te lang gegroeid. Kortom, ik zag er onverzorgd uit. Aangezien ik geen zwerver wilde zijn en er al helemaal niet zo uit wilde zien besloot ik te beginnen bij de buitenkant.

Het begin was er toen ik mijn baard liet bijknippen bij de barbier en daarna lekkere baardolie kocht bij Douglas. Daarna schoor ik zelf mijn hoofd weer kaal en nam ik mij voor om er alles aan te doen om zo snel mogelijk van die vreselijke wallen af te komen. Ook daar zijn crèmes voor, maar voor ik daar aan begon wilde ik eerst eens kijken of ik de wallen weg kon werken met ritme en voldoende slaap.

Rust, ritme en regelmaat

Voldoende slaap heeft namelijk ook nog andere positieve bijwerkingen. Door eerder naar bed te gaan, maar ook eerder wakker te worden voelde ik me snel weer fit en kreeg ik weer zin om het huis uit te gaan. Rust, ritme en regelmaat zijn belangrijke gereedschappen om jezelf snel goed, of in ieder geval beter te voelen. Binnen no time veranderde mijn ritme van om 01.00 naar bed en om 07.30 weer wakker, naar om 22.30 naar bed en om 06.30 wakker. Hiermee pakte ik net wat meer slaap en had ik nog een hele dag om dingen te doen.

De eerste weken nadat ik vrijgezel was verbleef Morris bij zijn moeder. Genoeg tijd dus om een ochtendritueel op te bouwen waarbij ik eerder wakker was dan hij. Het effect was verbazend! Ik voelde me ondanks het vroege opstaan snel fitter en mijn wallen verdwenen als sneeuw voor de zon. Omdat de jaren gaan tellen smeer ik inmiddels wel wat oogcreme rond mijn ogen, maar dit is ook omdat de huid daar wat dunner is geworden en wel een boost kan gebruiken.

Eet gezond

Een gezonde buitenkant is één, maar een gezonde binnenkant is een heel ander verhaal. De laatste maanden van mijn relatie werd er voornamelijk eten bezorgd met Thuisbezorgd. Helaas zijn de opties die je daar kunt bestellen niet allemaal even gezond. Doordat ik bij mijn moeder logeerde werd ik soort van geforceerd om gezond te eten en ik moet zeggen dat me dat in het geheel niet tegenstond. Gezond eten is immers goed voor jezelf zorgen.

Die routine heb ik voortgezet toen ik weer een huis in Breda had gevonden. Ik kook elke dag en zorg ervoor dat wat ik kook ook echt gezond is. Veel groenten, weinig koolhydraten en vlees eten we hier in huis inmiddels met mate. Dat was best wennen voor een échte vleeseter als ik en ook Morris is niet heel erg van de groente, maar inmiddels eet hij netjes zijn boontjes en broccoli. Nu we zo’n vijf maanden verder zijn is ook hier het resultaat verbazend. Ik viel kilo’s af, ook door de stress van het einde van mijn relatie, maar vooral door het gezonde eten. Dit kan ik dus iedereen aanraden!

Blijf in beweging

Als je gezond eet zul je ook wat moeten doen met de calorieën die je eet. Bewegen is nu eenmaal essentieel voor zowel een gezonde binnen- als buitenkant. Door te bewegen kun je dus goed voor jezelf zorgen. Zelf heb ik besloten om grote stukken te gaan wandelen. Ik begon met stukjes van een kilometer of drie, maar inmiddels wandel ik iedere week minimaal 13 kilometer. Dit doe ik vooral op zaterdag of zondag en als Morris bij mij is, dan neem ik hem mee in de kinderwagen.

Naast wandelen vervult fietsen momenteel een hoofdrol in mijn leven. Deed ik vroeger alles met de auto, tegenwoordig ram ik mijn fiets uit de schuur en cross ik heel Breda door. Helaas zit er geen kinderzitje meer op mijn fiets, dus als Morris er is dan gaan we toch met de auto, maar voor korte stukjes alleen is de fiets echt ideaal.

Doe leuke dingen

Door niet binnen te blijven zitten en mijn hoofd op andere dingen te zetten dan het eindigen van mijn relatie zorg ik ook goed voor mezelf. Door leuke dingen te doen en vervelende dingen positief te benaderen zorg ik ook goed voor mezelf. Zo bezoek ik vaak familie en vrienden in het westen van het land, heb ik het gamen op de PlayStation weer opgepakt en is mijn blog belangrijker dan ooit geworden. Mijn advies voor iedereen die niet lekker in zijn vel zit is: Doe leuke dingen! Doe dingen die jou een glimlach brengen en waar  je een goed gevoel bij krijgt. Door je tijd te vullen met positieve gevoelens verdring je de negativiteit en voel je je snel een stuk beter.

Heb lief

Als laatste tip om goed voor jezelf te zorgen heb ik de aller belangrijkste bewaard. Het is namelijk ongelooflijk belangrijk om lief te hebben! Het is moeilijk om in te zien dat er mensen zijn die van je houden als je net gedumpt bent, maar weet dat er altijd mensen om je heen zijn die van je houden. Geef die liefde terug! Knuffel, kus en en praat met mensen om je heen. Begin weer met het houden van jezelf, want ook dit is enorm belangrijk. De uitspraak is immers niet voor niets “Je moet eerst van jezelf houden om anderen liefde te kunnen geven”.

Soms is het echter zo dat je om van jezelf te houden eerst liefde van anderen zult moeten accepteren. In de eerste weken van mijn vrijgezelle bestaan dacht ik dat ik niets waard was. Ik voelde mij nutteloos en ongeliefd. Door deze houding hield ik ook ongewild anderen op afstand. Door mij open te stellen voor de liefde van anderen ben ik van mezelf gaan houden en zit ik nu duizend keer beter in mijn vel dan vijf maanden geleden.

Voor jezelf zorgen
Lichaamsbeweging is zorg voor jezelf
Zorg voor jezelf
Geen reactie's

Geef een reactie