Vanaf welke leeftijd mag een kind gamen?

Vanaf welke leeftijd mag een kind gamen?

Er is geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd je kind mag gamen. Gamen kan leuk en leerzaam zijn vanaf een jonge leeftijd. Deze vorm van spelen hoort bij de huidige tijd, net als bijvoorbeeld leren omgaan met influencers. Uiteraard is het wel belangrijk dat je als ouder regels opstelt omtrent het gamegedrag en het nodige toezicht houdt. Welke games spelen je kinderen? En hoeveel tijd besteden ze hieraan? Zijn de spelletjes geschikt qua inhoud en leeftijd?

Richtlijnen voor schermtijd

Er zijn wel een aantal richtlijnen voor de hoeveelheid tijd dat je kind naar een beeldscherm zou mogen kijken. Hier valt ook televisiekijken onder. Daarnaast hebben oogartsen een extra advies: de 20-20-2 richtlijn.

  • 2 jaar of jonger: 5 minuten per dag (samen met een ouder)
  • 2 tot 4 jaar: max. 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer
  • 4 tot 6 jaar: max. 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer
  • 6 tot 8 jaar: max. 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer
  • 8 tot 10 jaar: max. 1,5 uur per dag
  • 10 tot 12 jaar: max. 2 uur per dag
  • Vanaf 12 jaar: max. 3 uur per dag

Balans in activiteiten

Er bestaan geen richtlijnen voor het aantal uren gamen dat voor een kind van een bepaalde leeftijd geschikt zou zijn. Hiervoor kun je wel de schermtijd-richtlijnen aanhouden. Kijk ook naar je kind en de andere activiteiten. Er zijn heel veel zaken die een plekje horen te hebben in de dag van je kind: spelen, sporten, school, sociale activiteiten, slapen. Gamen moet dan niet ten koste gaan van andere activiteiten. Ook houdt (te) lang gamen in dat je kind een tijd stilzit. Dit is op lange termijn niet gezond. Kinderen hebben veel beweging nodig om hun lichaam en coördinatie op een juiste manier te ontwikkelen.

Kijk eens mee

Vergeet niet dat je kind geniet van het gamen en het ook echt wat toevoegt. Gamen is leuk, leert je kind doorzetten, versterkt het ruimtelijk inzicht en de hand-oog coördinatie. Daarnaast is het voor veel kinderen (en volwassenen) een manier om even te ontspannen en te ontsnappen naar een andere wereld. Door met je kind mee te kijken zie je wat hij of zij nou eigenlijk speelt en wat de aantrekkingskracht is van het spel. Speel eens een potje mee en sluit de spelcomputer aan op de televisie of op het projectiescherm in de woonkamer. Je kunt alle gewenste multimedia-inhoud op een projectiescherm projecteren en deze makkelijk verplaatsen in je huis. 

Afspraken maken

Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt met je kind over het gamen. Veel kinderen zetten de spelcomputer niet snel uit zichzelf uit. Games zijn zo gemaakt dat kinderen het leuk vinden om ze te spelen en te kijken. Tijdens het gamen wordt er ook nog eens dopamine, endorfine en adrenaline vrijgegeven, waardoor je kind zich extra goed voelt tijdens het spelen. Het is dit gevoel dat verslavend kan zijn, niet het spel zelf. Wees consequent met de gemaakte afspraken zodat het duidelijk is voor je kind: stoppen is stoppen.

Welke leeftijd gamen
Geen reactie's

Geef een reactie