Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering bepaald?

Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering bepaald?

Als je naast de vaste lasten ook nog leuke dingen wil blijven doen, dan is het als vader belangrijk dat je goed let op de uitgaven. Zo was in mijn geval de premie van de autoverzekering een hele zware dobber. Iedere maand weer zorgde de premie van mijn all-risk verzekering ervoor dat ik net even niet de dingen kon doen die ik wilde doen. Om die reden ben ik goed gaan kijken naar mijn autoverzekering en hoe de premie van die verzekering tot stand is gekomen. Doordat ik al heel wat jaartjes in de verzekeringen heb gewerkt wist ik precies waar ik moest zoeken. Voor jou heb ik een korte samenvatting gemaakt zodat jij ook weet hoe de premie van een autoverzekering wordt vastgesteld. Zo kun je goed voorbereid een autoverzekering afsluiten.

Wat valt er onder de WA-verzekering?

De WA-verzekering is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze is verplicht voor ieder motorvoertuig en verzekert de schade die jij als bestuurder van dat motorvoertuig aanbrengt aan anderen. Naast deze schade valt ook de schade die jij aanbrengt aan de weg of wegmeubilair onder de verzekering en is het afslepen van jouw voertuig na een ongeval meestal gedekt onder de WA-verzekering. Mocht je ooit eens met je auto vaststaan in de modder, dan is het mogelijk dat ook dit onder jouw WA-verzekering valt. Bel in dat geval eerst de verzekering.

Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering bepaald?

De prijs van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering hangt af van een aantal factoren. Verzekeraars proberen de kans op schade die jij aanbrengt aan anderen in te schatten door jou een groot aantal vragen te stellen over de auto, jouw eigen gegevens en jouw persoonlijke situatie. Hoe hoger het risico dat uit de beantwoording van deze vragen komt, hoe hoger de premie van de verzekering wordt. Een 24-jarige man uit Amsterdam met een Mercedes 190 uit 1988 zal veel meer premie betalen dan een 28-jarige vrouw uit Mastenbroek met een gloednieuwe Toyota Aygo. Daarnaast zal de verzekeraar nog een korting geven aan de hand van het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden. De factoren die invloed hebben op jouw premie zijn:

  • Gewicht van de auto
  • Het vermogen van de auto
  • De nieuwwaarde van de auto
  • Leeftijd
  • Postcode en huisnummer
  • Geslacht
  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
  • Het  aantal schadevrije jaren
  • Je betalingsverleden
  • Of je in het verleden schade hebt gereden
  • Mogelijk ook of je veroordeelt bent geweest voor een strafbaar feit.

De WA plus verzekering

Naast de WA-verzekering kun je ook nog aanvullende verzekeringen afsluiten bij de meeste autoverzekeraars. De WA-plus verzekering is de autoverzekering met dekking tegen externe invloeden niet zijnde een ander voertuig. Deze verzekering wordt ook wel de beperkt casco verzekering genoemd. Onder de dekking van deze verzekering valt meestal ruitschade, brand, inbraak en diefstal van het voertuig. Ook schade door weersinvloeden valt mogelijk onder de dekking.

De premie van een WA plus verzekering wordt vastgesteld aan de hand van de al eerder genoemde factoren. Daarnaast zal de verzekeraar de hogte van de door hen uitgekeerde schade in het verleden meenemen als factor van de te bepalen premiehoogte. Keerde jouw verzekeraar in het verleden dus minder uit, dan zal ook de premie minder hoog uitvallen. De meeste auto’s die WA plus verzekerd zijn, zijn tussen de zes en de negen jaar oud.

Je auto volledig casco verzekeren

Als je een nieuwe auto hebt, dan wil je deze graag zo lang mogelijk nieuw houden. Om jou daarin te voorzien bieden bijna alle verzekeraars een allrisk verzekering aan. Deze verzekering wordt door de meeste verzekeraars geen allrisk verzekering genoemd, omdat dit impliceert dat alle risico’s gedekt zijn. Dit is echter niet het geval. Iedere verzekeraar heeft voor de volledig casco verzekering eigen voorwaarden, maar er bestaat er geen één die echt alle schade aan het voertuig dekt.

Bij de meeste verzekeraars is alle schade zoals deze besproken is in de beperkt casco verzekering gedekt. Daarnaast komt ook dekking toegebracht door andere voertuigen er bij in de dekking. Onverklaarbare schade en schade die verhaald kan worden op het Waarborgfonds Motorvoertuigen wordt meestal ook genoemd als gedekte schade, maar de verzekeraar zal vaak op de achtergrond nagaan of de schade te verhalen valt op een derde partij. In de meeste gevallen valt pech onderweg niet onder de dekking van een allrisk verzekering.

Online verzekeraars

Het is dus heel belangrijk dat je niet zomaar een autoverzekering afsluit. Bereid je goed voor en vergelijk premies van afzonderlijke verzekeraars goed met elkaar. Kijk ook goed naar je eigen wensen. Sluit je een verzekering af bij een online verzekeraar, dan is de kans groot dat je deze niet telefonisch te pakken kunt krijgen. Dit soort verzekeraars zijn vaak goedkoper, maar boeten dus iets in op directe bereikbaarheid. Als je moeite hebt met internet en e-mail, dan is een online verzekeraar dus niets voor jou.

Hoe wordt de premie van een autoverzekering bepaald?
Geen reactie's

Geef een reactie