Wat moet je doen bij autopech of autoschade

Wat moet je doen bij autopech of autoschade

Wat moet je doen bij pech of een ongeluk met de auto? Veel mensen weten niet wat ze moeten doen in het geval van pech of schade, terwijl het toch heel erg belangrijk is om goed voorbereid de weg op te gaan. Of het nu gaat om lange afstanden of kleine stukjes binnen jouw dorp of stad, een goede voorbereiding bij pech of schade is het halve werk. Aangezien het weer vakantietijd is en er veel mensen zijn die de weg op gaan met een lange rit voor de boeg, wilde ik er toch nog een artikel aan wijden.

Wat is het verschil tussen pech en schade?

Als je stil komt te staan met de auto wordt er onderscheid gemaakt tussen pech of schade. Dit is voornamelijk om te kijken of er op jouw verzekering of lidmaatschap recht is op hulpverlening en vergoeding. Het is heel belangrijk om de definities van pech en schade te kennen, zodat je in geval van pech of schade onderweg goed wordt geholpen.

  • Het niet meer kunnen rijden met je auto door schade wordt veroorzaakt door een invloed van buitenaf. Iets of iemand anders heeft er dus voor gezorgd dat jouw auto niet verder kan rijden. Denk hierbij aan een eenzijdig ongeluk of een ongeluk iemand anders, maar ook een auto die een lekke band heeft nadat deze door een kuil is gereden valt onder schade.
  • Onder pech verstaan ze bij pechhulpdiensten en -verzekeringen het niet meer rijdbaar zijn van de auto, veroorzaakt door mechanisch falen. Met mechanisch falen bedoelen ze dat door gebrekkig onderhoud of door het spontaan falen van een onderdeel de auto niet meer rijdt. Denk hierbij aan een accu die het niet meer doet, waardoor de auto niet wil starten, of een auto die tijdens het rijden ineens stopt.

Wat moet je doen bij een ongeluk?

Als je een ongeluk hebt met een andere partij dan is het belangrijk dat je eerst controleert of iedereen in orde is. Het is natuurlijk afhankelijk van de situatie, maar even aan je passagiers en de andere partij vragen of iedereen in orde is is heel belangrijk. Voor een verdere afhandeling van de schade en om ervoor te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer onderweg kan is het belangrijk om deze punten te onthouden:

  • Als er gewonden zijn, bel dan gelijk 112.
  • Als het nog kan, probeer dan alle passagiers uit de auto te krijgen en wijs ze naar een veilige plek.
  • Probeer samen met de tegenpartij snel de situatie te beoordelen. Kan de auto nog verder rijden? Rij dan de auto naar een veilige locatie om daar gegevens uit te wisselen en het schadeformulier in te vullen.
  • Staat de auto stil en kan deze niet meer verder rijden, zorg dan samen met de tegenpartij dat mede weggebruikers veilig kunnen passeren. Dit doe je door jezelf zichtbaar te maken met een gevarendriehoek, veiligheidshesjes aan te trekken en zelf op een veilige plek te gaan staan.
  • Bel op de veilige plaats met je verzekering om de auto af te laten slepen.

Wat moet je doen bij een ongeluk op de snelweg of autoweg?

Om de veiligheid van alle betrokkenen en de doorstroming van het overig verkeer te garanderen gelden er op de snelweg wat andere regels. Als vanzelf sprekend kun je bovenstaande zaken al toepassen. Sta je op een snelweg (A-weg) of autoweg (N-weg) dan is veiligheid van het grootste  belang. Bij een ongeluk op snelweg of autoweg kun je dan ook het beste het volgende doen:

  • Blijf rustig
  • Als de auto nog kan rijden, breng de auto met inzittenden naar een veilige plek.
  • Kan de auto niet meer rijden, blijf dan niet in de auto zitten! Loods alle inzittenden die niet gewond zijn achter de vangrail als deze aanwezig is. De weersomstandigheden zijn hierbij compleet irrelevant. Je zit in de stilstaande auto lekker droog, maar je bent echt gevaarlijk bezig als je in de auto blijft zitten.
  • Veel mensen weten dit niet, maar als je een ongeval hebt op de snelweg, waarbij de auto niet meer kan rijden, dan moet je gelijk 112 bellen. Zij kunnen ervoor zorgen dat jouw rijbaan wordt afgekruist en dat er zo snel mogelijk hulpdiensten naar jouw locatie komen. Dit noemt men Incident Management.
  • Zorg dat je 112 alle informatie kan geven. Hiermee bedoel ik het hectometerpaaltje, jouw kenteken, dat van de tegenpartij en een telefoonnummer.
  • Volg instructies op van de gearriveerde berger of weginspecteur van Rijkswaterstaat.

Wat moet je doen bij autopech?

Pech met de auto is vaak minder ingrijpend dan een ongeluk. Toch is pech met de auto heel vervelend. Ook hier is veiligheid van de inzittenden en doorstroming van het overig verkeer heel belangrijk. Ook bij autopech is er een verschil tussen pech in stad of dorp en pech op de snelweg. Het is aan te raden om je auto uit te rusten met een set veiligheidshesje, een gevarendriehoek en spullen die je nodig hebt om simpele pech zelf te verhelpen. Zo heb ik in de auto een startkabel liggen en een extra set lampjes. Ook is mijn auto uitgerust met een volwaardig reservewiel. Als je autopech hebt en je staat niet op de snelweg, hou dan rekening met de volgende zaken:

  • Als je de pech zelf niet kan verhelpen, schakel zo snel mogelijk hulp in van je pechhulpdienst of pechhulpverzekering. Heb je deze niet, maak dan gebruik van RoadGuard. Deze pechhulpapp biedt hulp aan mensen die niet zo’n lidmaatschap of verzekering hebben.
  • Zorg dat het overig verkeer zo weinig mogelijk last heeft van jouw pechgeval. Duw de auto in een parkeervak of langs/op de stoep.
  • Probeer te bedenken wat de pech heeft  kunnen veroorzaken. Ben je door een diepe plas gereden, heeft de auto laatst nog een starthulp gehad, alles kan relevant zijn.
  • Wacht rustig op de hulpdienst en volg instructies op.

Valt de auto stil op de snelweg (A-weg) of autoweg (N-weg) door bijvoorbeeld een spontane lekke band of ineens opkomend vermogensverlies, dan gelden wat andere regels. Het is belangrijk dat de auto in geval van autopech zo snel mogelijk van de snelweg af is en om die reden is het heel belangrijk om het hoofd koel te houden. Raak niet in paniek en probeer te bedenken wat er aan de hand kan zijn. Neem desnoods een foto met je mobiele telefoon van het dashboard. Hou je vervolgens aan de volgende regels:

  • Blijf niet in de auto zitten! Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken, maar de gevaarlijkste plek op de snelweg is in een stilstaande auto.
  • Als het veilig is om de auto te verlaten, ga dan achter de vangrail staan.
  • Bel vanachter de vangrail 112 om aan te geven dat je stil staat op de snelweg. Geef duidelijk het hectometerpaaltje door.
  • Wacht op de bergingsdienst en volg instructies op.
  • Ga niet op de snelweg lopen.
  • Gebruik altijd veiligheidshesjes en de gevarendriehoek.
  • Blijf rustig.

Tips bij pech en schade met de auto

Als afsluiter geef ik hier nog een aantal tips bij pech of schade met de auto. Een goed voorbereid mens telt voor twee. Ik hoop dat dit artikel je heeft kunnen helpen bij de vragen die je hebt over autoschade of autopech.

  • Als je met de auto vast komt te zitten in de modder of sneeuw, dan is er vaak geen dekking als je deze locatie zelf hebt opgezocht. Sleeptouw in de auto is bij glad weer dus geen overbodige luxe.
  • Verkeerd tanken wordt niet door alle verzekeraars en pechhulpdiensten vergoed, aangezien het hier een invloed van buitenaf betreft waar de bestuurder zelf schuld aan heeft. De meeste bergingsdiensten kunnen eventueel wel helpen, maar hou er rekening mee dat de kosten kunnen worden doorberekend.
  • Tijdens de overgang van het zomer- naar winterbanden is er altijd een groot aantal lekke banden. Vaak komt dit door een verkeerd bevestigd of kapot ventiel. Veel verzekeraars zien dit als schade en niet als pech.
Wat moet je doen bij autopech of autoschade
Geen reactie's

Geef een reactie