Waar moet je als ouder op letten voordat je in de auto stapt met je gezin?

Waar moet je als ouder op letten voordat je in de auto stapt met je gezin?

We denken er bijna niet meer bij na, maar als we met ons gezin de auto in stappen nemen we als ouders een enorme verantwoordelijkheid. Door de jaren heen zijn auto’s enorm veilig geworden, zowel voor de inzittenden als voor eventuele tegenliggers. Toch kennen auto’s nog een aantal zwakke plekken waar je als bestuurder makkelijk overheen kijkt. Waar moet je als ouder op letten voordat je in de auto stapt met je gezin?

Als ouder moet je natuurlijk vooral zorgen dat jij en je kinderen altijd veilig zijn. Geen enkel risico is voor 100% uit te sluiten, maar het is aan te raden de kans op een ongeluk zo veel mogelijk uit te sluiten. Schijnbaar kleine dingen als een slecht sluitende veiligheidsgordel of een los draadje in het dashboard kunnen zorgen voor ongemak en grote ongelukken. Om die reden heb ik een aantal zaken bij elkaar gezocht waar je als ouder en bestuurder vaak overheen kijkt. Kijk deze zaken eens na in je eigen auto en verhelp ze liefst zo snel mogelijk als je ze tegenkomt.

Een sterretje in de voorruit van je auto

In mijn autoruit zit al zeker anderhalf jaar een klein sterretje. Niet heel erg verstandig om deze te laten zitten, want bij groot temperatuurverschil of als er iets tegen de ruit aankomt kan het zo zijn dat dit sterretje ineens een enorme barst wordt. Eerder had ik zoiets van “dat sterretje zit niet in de weg, dus laat ik het zo.” Inmiddels ben ik daar helemaal op teruggekomen. Voornamelijk doordat ik zag wat een nieuwe autoruit me gaat kosten als het eenmaal zover is. Wat gaat een voorruit vervangen kosten vraag je je af? Afhankelijk van je verzekering en het merk van jouw auto en door wie je de autoruit laat vervangen kan dit tussen de €250 en€ 1000 gaan kosten.

Met het sterretje in de voorruit van mijn Ford Ka uit 2008 ben ik gelukkig vrij voordelig uit, vooral doordat ik WA plus verzekerd ben. Hierdoor hoef ik slechts een minimaal bedrag te betalen als de ruit vervangen moet worden. Het sterretje repareren bij Glasgarage kon in mijn geval zelfs gratis! Hierdoor voorkom ik dat een eventuele barst in mijn gezichtsveld een ongeluk veroorzaakt en kan ik samen met Morris veilig naar huis rijden.

Een laag bandenprofiel is gevaarlijk

Eén van de grootste oorzaken van eenzijdige ongevallen is een te laag bandenprofiel. Door een lage profieldiepte heb je met je voertuig minder grip op de weg en is de kans dat je bij glad of nat weer slipt een heel stuk groter. Werp dus af en toe een blik op de banden van je auto en vergeet niet te meten of de banden nog wel voldoen aan de wettelijk vastgestelde profieldiepte.

Dat meten kun je makkelijk doen met een Euro muntstuk. Draai met het stuur het wiel volledig naar buiten zodat je goed bij de band kunt en zet de euromunt in het profiel van de band. Als je het gouden randje boven het profiel ziet uitsteken, dan is je band aan vervanging toe. Bij winterbanden kun je het beste meten met een twee Euro muntstuk. Zie je de zilveren rand boven het profiel uit komen, dan moet je snel naar de banden garage.

Oranje lampjes in het dashboard

Over het algemeen zijn oranje lampjes in je dashboard gemaakt om je te waarschuwen. Met een oranje lampje in het dashboard van je auto kun je over het algemeen nog gewoon doorrijden, maar moet je de auto zo snel mogelijk naar een dealerbedrijf of garage brengen. Vooral bij oranje lampjes van het motormanagement en de ABS zul je snel moeten handelen. Dit kan namelijk aardig in de papieren lopen als je het negeert en kan daarbij zorgen voor gevaarlijke situaties. Wist je trouwens dat het negeren van waarschuwingslampjes in het dashboard tegenwoordig strafbaar kan zijn? Als je niet weet wat je moet doen bij pech op de snelweg ben je een gevaar voor jezelf en voor anderen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

De veiligheidsgordel sluit niet goed

Een niet goed sluitende veiligheidsgordel die wel vastklikt, maar vervolgens kan wiebelen is uitermate gevaarlijk! Je weet niet half hoeveel krachten er vrijkomen bij een ongeval en zo’n wiebelende sluiting is een indicatie dat jij of je passagiers bij een onverhoopt ongeval gewoon door de voorruit slingeren. Dat wil natuurlijk niemand, vooral niet als je weet dat het vervangen van zo’n sluiting vaak nog geen tientje kost. Zorg dus voor de veiligheid van jou en je meerijdende kinderen en vervang dit soort dingen op tijd.

De situaties die ik hierboven heb geschetst komen helaas nog heel vaak voor. Voertuigeigenaren kijken vaak over dit soort zaken heen en meestal uit gemakzucht gebeuren de grootst mogelijke ongelukken. De vaak onschuldige en kleine dingetjes zijn het eerste dominosteentje in een potentieel gevaarlijke opvolging van gebeurtenissen. Als ouder moet je dus ook de details in de gaten houden voor je met je kinderen in de auto stapt.

Sterretje in ruit auto gevaarlijk
Profieldiepte zelf meten
Oranje lampje in dashboard niet negeren
Geen reactie's

Geef een reactie