Koop ook eens kleren voor jezelf

Koop ook eens kleren voor jezelf

Ik vind het moeilijk om kleding voor mezelf te kopen. Hoewel ik voor mijn zoon Morris bijna ieder seizoen wel nieuwe kleren koop, is het aanschaffen van een nieuwe garderobe voor mij eerder een uitzondering. Soms koop ik wel een nieuwe trui of broek, maar dan alleen als het echt nodig is. De voornaamste reden is dat ik een vrij dure smaak heb als het herenkleding betreft. Alles wat ik leuk of mooi vind, kost gelijk een lieve duit en dat geef ik dan liever uit aan andere zaken.

Natuurlijk heeft het ook te maken met het mezelf nieuwe kleren gunnen. Zonder er verder een hele diepe psycho-analyse op los te laten moet ik gewoon af en toe eens zoeken naar een leren jas heren en deze dan gewoon kopen, omdat ik dat waard ben. In plaats daarvan klik ik de zoekresultaten weg en geef ik de voorkeur aan andere zaken, zoals een nieuw dekbedovertrek of een paar nieuwe schoenen voor Morris. Tijd om daar verandering in aan te brengen dus. Ik neem jullie mee in mijn tips om jezelf meer te gunnen en vaker kleren te kopen voor jezelf.

Beoordeel de inhoud van je kledingkast

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk om eerst duidelijk te krijgen wat je hebt. Vervolgens kun je besluiten wat je nodig hebt en dat kun je weer aanvullen met wat je gewoon wilt. Neem dus even een paar uurtjes de tijd om de inhoud van je kledingkast te beoordelen. Sla tijdens de beoordeling gelijk spijkers met koppen en wees niet te lief voor jezelf! Zo beoordeel je jouw kledingkast:

  • Sorteer de kleding op maat
  • Leg alles dat te groot, te klein of stuk is op een stapel
  • Alles dat pas beoordeel je op of het nog past in het modebeeld
  • Gooi alles wat niet meer up-to-date is op diezelfde stapel
  • Beoordeel op dezelfde manier ook je ondergoed en sokken!
  • Als het goed is hoef je dit proces ieder jaar slechts één keer te herhalen

 

Als het goed is heb je nu een stapel met kleding die goed zit en past in het modebeeld en een stapel met kleding die te groot, te klein of stuk is. De eerste stapel kun je weer netjes in de kast hangen. de andere stapel zul je (waarschijnlijk met pijn in je hart) weg moeten doen. Vertel jezelf geen smoesjes, zoals dat het later misschien wel weer gaat passen of dat er zulke fijne herinneringen aan een bepaald kledingstuk hangen. Zet de kleding op Vinted of Marktplaats en gebruik het geld dat je voor deze kleding krijgt om nieuwe passende kleding te kopen.

Gun jezelf één pronkstuk

Ieder mens verdient minimaal één pronkstuk als het aankomt op kleding. Voor mij is dat mijn Hugo Boss pak, maar dat kunnen ook super dure tassen zijn of vintage jassen heren. Eigenlijk maakt het niet uit welk kledingstuk je als pronkstuk kiest, als je het maar draagt met trots! Laat dit ook het kledingstuk zijn waar je voorzichtig mee bent en dat je niet draagt terwijl je jullie baby moet voeden.

Dat je goed voor het pronkstuk in jouw kledingkast moet zorgen betekent niet dat je het niet vaak aan mag. Draag het vaak en draag het met trots. Laat aan iedereen jouw mooiste kledingstuk zien en je zult merken dat je zelfverzekerder bent en meer zelfliefde ontwikkelt. Stapje voor stapje zul je jezelf meer van dit soort kledingstukken en accessoires gaan gunnen.

Koop duurdere basics en goedkope andere kleding

Het is met kleding eigenlijk net zoals met huizen. Als de fundering goed is ben je eigenlijk al op de helft. Om die reden heb ik besloten om te investeren in duurdere basics. Met basics bedoel ik een spijkerbroek, ondergoed, sokken, eigenlijk alle kledingstukken die je meestal wat langer hebt. Ik draag dan ook zonder schaamte een best dure Calvin Klein spijkerbroek met een hoodie die ik voor nog geen € 30 In de uitverkoop bij de Bijenkorf kocht. Hou in gedachte dat het de buitenwereld doorgaans geen moer interesseert hoe duur jouw kleding is. Truien, riemen, overhemden en polo’s koop ik over het algemeen in de uitverkoop.

Als je investeert in een aantal basis kledingstukken die langer dan een seizoen mee kunnen gaan dan zul je zien dat je meer geld overhoudt om de wat goedkopere, seizoensgebonden zaken aan te schaffen. Heb je een wat hoger budget dan loont het ook zeker de moeite om te investeren in een aantal basis kledingstukken waarvan je zeker weet dat hij een tijdje in je kledingkast zullen hangen. Deze basics kun je in dat geval wat breder inzetten en misschien kun je investeren in een kneiter dure jas.

Koop doelgericht kleding

Als je vrij weinig kleding koopt, omdat je daar gewoonweg het budget niet voor hebt, dan is het aan te raden om doelgerichte kleding te kopen. Dat klinkt raar want kleding heeft per definitie een doel: namelijk niet naakt de straat opgaan, maar ik bedoel dat je kleding koopt voor een bepaalde gelegenheid of een bepaalde situatie. Doordat de gelegenheid of situatie vaak een stukje verder in de toekomst ligt, geeft dit jou de kans om hier een bepaalde periode voor te sparen of in ieder geval te anticiperen in je uitgavenpatroon.

Koop dus niet heel veel kleren in één keer, maar koop een leuk vest, omdat je weer naar de sportschool gaat, koop een mooi overhemd voor je sollicitatiegesprek of koop een nieuwe trui omdat de zomer nog niet heel erg meewerkt aan je zomergevoel. Op deze manier vul je je garderobe steeds aan met nieuwe kledingstukken terwijl je budget er niet echt onder hoeft te lijden.

kleren kopen voor jezelf
Een nieuw overhemd kopen
Geen reactie's

Geef een reactie