Je huis groener maken

Je huis groener maken

Je huis groener maken

Ik kan je vervelen met allerlei zaken die je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord, zoals de aarde die langzaamaan kapot gaat, dat we niet zuinig zijn op ons milieu en dat we moeten verduurzamen omdat de kinderen van onze kinderen straks geen planeet meer hebben om op te wonen. Toch ga ik dat niet doen, want dat heb je allemaal al eerder gehoord. Wat ik wel ga doen is uitleggen hoe je huis groener maken je tegelijk helpt met het besparen van geld op de korte termijn. Misschien dat deze tips jou nu helpen en tegelijk de kinderen van jouw kinderen een aarde geven waar zij zonder zorgen op kunnen leven.

Bomen in je tuin of zelfs op je balkon

Iets waar weinig mensen over nadenken is dat naast dat bomen in je tuin planten goed is voor het milieu, ze ook nog eens geld kunnen besparen. Bomen leveren namelijk schaduw, zuurstof, verkoeling en als ze wat groter zijn een mooie plek voor dieren om in te wonen of te schuilen. Bij Flowbo koop je bijvoorbeeld prachtige leibomen die kunnen zorgen voor privacy en beschutting.

Je huis groener maken met groen op je dak

Een andere manier om je huis groener te maken is door groen op je dak te planten. Nu kun je niet zomaar alle plantjes op je dak neerzetten en hopen dat je daarmee de wereld een betere plek maakt. Nee, door bijvoorbeeld gebruik te maken van Simply Sedum zorg je voor een groen dak dat naast een groene omgeving ook zorgt voor wateropslag, goeie dakisolatie en een langere levensduur van je dak.

Bewegingssensoren in plaats van een lichtknop

Dit is iets wat kan irriteren, maar wat ook zeker geld kan besparen en daarnaast ook nog eens goed is voor het milieu. Bewegingssensoren in plaats van een lichtknop is in sommige ruimten van je huis écht een oplossing. Zelf vind ik het altijd mega irritant als mensen een bewegingssensor op de wc hebben. Als je even iets te lang zit zonder te bewegen zit je ineens in het donker te poepen. Een simpele beweging is natuurlijk voldoende om het licht weer aan te laten gaan, maar kleine irritaties zijn ook irritaties. Toch kunnen bewegingssensoren helpen om je huis groener te maken. Je verbruikt immers minder stroom en als je vergeet het licht uit te doen zal dit vanzelf gaan en daarmee bespaar je handen vol met geld.

Als je bewegingssensoren gaat installeren, doe dat dan in ruimtes waar je niet lang aanwezig bent, veel beweegt of waar het niet erg is als het licht na verloop van tijd uit springt. Bij mij thuis heb ik het in de douche in de werkkamer en in de berging. Dit zijn tegelijk ook de ruimtes waar ik nog weleens vergat het licht uit te doen, dus daarmee bespaar ik ook gelijk een aardige duit op mijn groene stroom.

Maak gebruik van een verbruiksmanager

Een verbruiksmanager is een apparaat, app op je mobiele telefoon of website die je inzicht geeft in het verbruik binnen je huishouden. Door middel van een koppeling met je electriciteits- water- en gasmeter krijg je inzicht in het verbruik op ieder moment. Een verbruiksmanager geeft dus inzicht en handvatten om minder energie te verbruiken.

De kosten van een verbruiksmanager variëren van gratis op sommige websites (je kan dan functionaliteiten bijkopen) tot een paar honderd Euro voor een slimme thermostaat. Of het de investering waard is, is afhankelijk van hoe serieus je aan de slag wilt gaan met besparen en natuurlijk hoeveel je bespaart door de verbruiksmanager. Op deze manier kun je relatief snel je huis groener maken.

Installeer een warmtepomp

Een warmtepompinstallatie haalt warmte uit lucht, water of grondwater en vervangt daarmee (deels) de centrale verwarming. Door het gebruik van een warmtepomp bespaar je dus uiteindelijk op een duurzame maner op het verbruik van gas. De aanschaf van een warmtepompinstallatie kan best een prijzige bezigheid zijn. Een luchtwarmtepomp begint ongeveer bij 7.000 Euro en afhankelijk van welk soort water je als bron gebruikt kunnen de kosten van een waterwarmtepomp oplopen tot zelfs meer dan 35.000 Euro. Het rendement van de laatste is wel hoger, dus de besparing verdient zichzelf sneller terug. De aanschaf van een warmtepomp zul je wel moeten zien als een langetermijnbesparing.

Ga eens wat vaker op de fiets

Als laatste een hele simpele tip die veel mensen toch niet toe lijken te passen. Ga eens wat vaker op de fiets. Dat lijkt heel vermoeiend en komt met allerlei gedoe. Je moet namelijk je kind(eren) in het fietsstoeltje zetten, trappen en dan moet je ook nog eens met tegenwind terug naar huis. Dit zijn natuurlijk allemaal kleine excuses. Doordat je niet op zoek hoeft naar een parkeerplek, niet elke week hoeft te tanken en ook nog eens wat lichaamsbeweging krijgt heeft het fietsen van korte afstanden eigenlijk alleen maar voordelen. Ben je toch wat lui aangelegd: Ja er kunnen fietsstoeltjes op een elektrische fiets.

Je huis groener maken
Geen reactie's

Geef een reactie