Kinderzitje op een elektrische fiets

Kinderzitje op een elektrische fiets

Elektrische fietsen met een kinderzitje, je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld. Veel moeders vinden het ideaal om hun kind te vervoeren op zo’n moderne e-bike. Ook heb ik al elektrische bakfietsen gezien waar ook nog eens een kinderzitje achterop was gemonteerd. Mag je eigenlijk wel zomaar kinderen meenemen op de elektrische fiets, of zijn daar regels aan gebonden? Ik zocht het voor je uit.

Is een kinderzitje op een elektrische fiets veilig?

Als je iets op een fiets monteert dat er eerder niet op zat dan is de veiligheid van dat artikel, zoals in dit geval een kinderzitje, afhankelijk van een aantal factoren. Hou bijvoorbeeld rekening met:

  1. De kwaliteit van het kinderzitje
  2. De kwaliteit van de e-bike waar je het kinderzitje op plaatst
  3. De kwaliteit van het gebruikte bevestigingsmateriaal
  4. De kracht van de remmen van de elektrische fiets
  5. Het totale gewicht van de elektrische fiets inclusief passagiers

Als je een kinderzitje monteert op een elektrische fiets dan zul je voor het veilig vervoeren van kinderen op deze fiets rekening moeten houden met een aantal zaken. Zo gaat een e-bike vaak sneller dan een gewone fiets die gebruik maakt van spierkracht om vooruit te komen. Sneller fietsen zorgt een voor een bepaalde onveiligheid. Doordat je sneller gaat is het overige verkeer minder overzichtelijk. Ook hebben medeweggebruikers moeite met het inschatten van de snelheid van een elektrische fiets.

Gebruik enkel kinderzitjes van hoge kwaliteit op een elektrische fiets. Als het plastic scheurt als je met hoge snelheid over de weg fietst, dan heb je veel grotere problemen. Laat het zitje ook door een professional op de e-bike monteren. Deze zal minder vaak iets over het hoofd zien en heeft alle benodigde materialen om het zitje stevig op de elektrische fiets te monteren.

Een fietsstoeltje voorop de elektrische fiets

Hele jonge kinderen kun je het beste vervoeren met een fietsstoeltje voorop de elektrische fiets. Hier schuilt wel gelijk een gevaar, want voorop jouw e-bike zit meestal ook het kastje waar je de versnelling mee inschakelt en waar je je snelheid op af kunt lezen. Een essentieel onderdeel van de elektrische fiets dus. Dit onderdeel kan slachtoffer worden van grijpgrage handjes en daardoor dus stuk gaan of erger nog, ineens in een lossere versnelling schieten, waardoor er valrisico ontstaat. Zorg er dus voor dat je kind nooit bij het display van je elektrisch fiets kan komen.

Verder is het moeilijk om met een kinderzitje voorop het display van de elektrische fiets te lezen. Ook dit zorgt voor onveilige situaties, omdat je niet af kan lezen hoeveel batterij de e-bike nog heeft en je dus ook niet weet of je nog thuis gaat komen. Een oplossing is om het display te verplaatsen naar het handvat of om een nieuwe fiets aan te schaffen bij een specialist zoals 12 GO Biking.

Past een kinderzitje achterop een elektrische fiets?

Zodra de kinderen een jaar of drie zijn kunnen ze in een kinderzitje achterop de fiets. Bij elektrische fietsen is dit echter een uitdaging. Heb je bijvoorbeeld een fiets met achterwielmotor, dan zit het meeste gewicht van de fiets achter het midden, wat ervoor kan zorgen dat je bij de minste beweging op het achterwiel balanceert en lelijk ten val kunt komen. Heb je dus een achterwielmotor, dan kun je beter geen kinderzitje nemen achterop jouw elektrische fiets.

Ook als je het kinderzitje achterop je elektrische fiets wil plaatsen is het advies om de montage door een fietsenmaker of fietsenhandel uit te laten voeren. Door de plek van de accu, vaak onder de bagagedrager, is het goed bevestigen van een kinderzitje vaak een uitdaging. Of het ook op jouw elektrische fiets mogelijk is om het kinderzitje op de bagagedrager te plaatsen is het beste te beoordelen door iemand die dagelijks dit soort zaken voorbij ziet komen. Past het niet, dan kan er soms een zitje aan het frame geplaatst worden op het punt waar ook het zadel het frame in gaat. Nadeel is wel dat het zadel hiervoor vrij hoog gezet moet worden.

Mag je achterop zitten bij een e-bike?

Net als iedere fiets heeft ook de bagagedrager van een elektrische fiets een gewichtslimiet. Deze staat soms duidelijk aangegeven op de bagagedrager, maar vraag het voor de zekerheid even aan de winkel waar de elektrische fiets gekocht is. Hou er rekening mee dat een elektrische fiets vele malen sneller rijdt dan een gewone fiets en dat achterop zitten dus gevaarlijk kan zijn bij hoge snelheden. Verder kent achterop zitten bij een elektrische fiets geen wettelijke beperkingen.

Moet je kind een helm dragen als het meerijdt op de e-bike?

Het dragen van een helm is voor kinderen nog steeds niet verplicht als zij meerijden op de elektrische fiets. In andere Europese landen is er een totale helmplicht voor kinderen op de fiets, of ze nu meerijden met hun papa of mama of zelf een fiets besturen. In Nederland woedt al jaren een felle discussie over deze helmplicht, maar tot de doorvoer hiervan is het tot op de dag van vandaag niet gekomen.

Het verplichten van een helm als je kind meerijdt op de elektrische fiets zou in mijn ogen een goed plan zijn. Vaak heeft een kind pas later door dat er gevallen gaat worden en is er de mogelijkheid dat de bestuurder bovenop het kind valt waardoor de klap op auto, asfalt of weg vor het kind harder aankomt. Inmiddels is een kinderzitje op een scooter al wel verplicht, maar ook de helm voor op de snorscooter is geheel vrijwillig.

kinderzitje elektrische fiets
Geen reactie's

Geef een reactie