Is Yakult gezond of gewoon een slokje drinkyoghurt?

Is Yakult gezond of gewoon een slokje drinkyoghurt?

In mijn zoektocht naar gezonder leven en gewicht verliezen probeer ik een hoop. Van bewegen tot gezond koken en van gember shots tot nieuwe routines. Hoewel ik veel nieuwe dingen van te voren uitzoek, wil ik ook nog weleens zonder nadenken iets toevoegen aan die routine. Zo ook de dag beginnen met een flesje Yakult. Maar is Yakult gezond? Ik voer blind op de reclame en het advies dat ik ooit kreeg van een huisarts. Inmiddels weet ik dat als ik van dokters uit moet gaan, dat ik dan allang niet meer geleefd zou hebben en reclames zijn al helemaal geen goede informatiebron. Daarom zocht ik het voor jullie uit: Is Yakult gezond?

Is Yakult gezond?

Het antwoord op de vraag “Is Yakult gezond?” is niet heel eenvoudig te beantwoorden. Het makkelijke antwoord is namelijk: Het is niet slecht voor je, maar de geclaimde positieve effecten zijn ook niet aangetoond. Wordt Yakult door een arts aanbevolen, dan wil ik je aanraden goed door te vragen. Deze arts neemt zijn vak namelijk niet erg serieus. Er zijn goedkopere en betere manieren om de positieve effecten van Yakult te evenaren of zelfs te overtreffen.

Het drankje zit bijvoorbeeld vol met suiker! In een flesje Yakult Original zit 8,8 gram suiker. Het “gezonde” drankje in een flesje van 65 milliliter heeft daarmee bijna net zo veel suiker als een pakje Fristi. Reken je het om naar 250 milliliter, dan zit er zelfs 27 gram suiker in! Dat is 6 gram suiker meer dan een glas Coca Cola. Yakult is dus vooral een heel zoet drankje.

Wat is Yakult?

Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank. Het zuiveldrankje is in 1935 op de markt gebracht door de Japanse Microbioloog Minoru Shirota. De inmiddels overbekende Lactobacillus casei Shirota ontdekte hij in de jaren 20. In Nederland is Yakult sinds 1994 op de markt, maar toen bestond het merk Yakult dus al dik 60 jaar.

Sinds die tijd heeft Yakult veel gezondheidsclaims gedaan over hun drankje, die ze later allemaal weer in moesten trekken. De enige gezondheidsclaims die het merk nog doet is dat de L. casei Shirota bacterie levend de darmen bereikt en dat het past in een goede leefstijl. Een andere claim mag het merk van Europese voedselwaakhond EFSA niet doen. In Zwitserland mag het merk echter wel claimen dat het drankje bevorderlijk is voor de darmgezondheid. Gezien de ingredienten en de grote hoeveelheid suiker kan ik het drankje echter niet gezond noemen.

Waar is Yakult goed voor?

Yakult is voornamelijk goed voor de portemonnee van de producent. Daarnaast kan het flesje probiotica  voornamelijk geen kwaad. Drink je er liters van, dan is het ook goed voor diabetes en overgewicht, maar het is overdreven om zo’n klein flesje Yakult daar de schuld van te geven. Het is echter ook overdreven om Yakult gezond te noemen. Reclame-uitingen uit het verleden en verschillende omslachtige berichten geven mij het idee dat Yakult goed zou moeten zijn voor mijn darmen. Yakult zelf noemt je darmen “je tweede hersenen” en probeert daarmee te zeggen dat het gebruik van probiotica (die 20 miljard bacteriën) essentieel is voor een gezonde leefstijl.

Dit is absoluut niet waar. Een mens kan een heel leven lang zonder gezonde bacteriën, mits hij of zij gezond eet, genoeg beweegt en ook mentaal gezond blijft. Die gezonde bacteriën zitten namelijk ook gewoon in ons eten. Ben jij echter zo’n type dat leeft op twee zakken chips en een fles cola per dag, dan zou probiotica wel iets voor jou en je darmen kunnen betekenen. Daar komt echter één grote maar bij: Doe dat niet met Yakult, maar informeer bij je huisarts of apotheek wat voor jou het beste kan werken.

Kun je Yakult drinken als je zwanger bent?

Mocht je toch besluiten om Yakult te drinken, dan is dat natuurlijk geen probleem. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar mag je Yakult drinken tijdens de zwangerschap? Zowel Yakult als het voedingscentrum geven aan dat het drinken van Yakult tijdens de zwangerschap geen probleem is. Aan de andere kant zijn er onderzoeken die aanduiden dat Yakult auto-immuunziekten kunnen veroorzaken. En aangezien je alle voedingsmiddelen die je tot je neemt deelt met je baby, lijkt het mij verstandig om te matigen of te stoppen met het drinken van Yakult tijdens de zwangerschap.

Kun je Yakult aan je kinderen geven?

Hoewel Yakult vol zit met suiker, kun je dit drankje zonder problemen aan je kinderen geven. Of ze de smaak van het drankje fijn vinden is een tweede natuurlijk, maar Yakult geeft op haar website aan dat Yakult veilig is voor kinderen. Of het gezond is om Yakult te drinken laat ik daarbij in het midden. Drankjes met veel suiker, zoals drinkyoghurt en fruitdrankjes zouden sowieso minimaal aan kinderen gegeven moeten worden, maar als de kleine er om vraagt, dan is weerstand vaak onmogelijk. Ik heb echter nog nooit een kind om Yakult horen vragen. denk daarom zelf na voor je Yakult aan je kind geeft. Heeft je kind buikgriep of andere darmproblemen, dan is er vaak een andere en betere oplossing dan probiotica.

Yakult: Baat het niet dan schaadt het niet

Al met al dus niet echt een heel positief verhaal. Yakult is niet zo gezond als het bedrijf en de reclamebureaus je willen laten geloven. Hoewel er ook een variant is met minder suiker, is ook de suikervervanger niet bijster gezond. Wat mij betreft valt Yakult in de categorie “baat het niet, dan schaadt het niet”. Toch ligt er gevaar op de loer. Verwacht je mega resultaten van “een klein flesje Yakult” en stel je daarom andere behandelingen uit, dan is het drankje in potentie wel gevaarlijk en dus ongezond.

Yakult Original Gezond
Ingredienten en voedingswaarden Yakult
Yakult is ongezond
Geen reactie's

Geef een reactie