Conditie opbouwen om daar later de vruchten van te plukken in je gewichtsverlies

Conditie opbouwen om daar later de vruchten van te plukken in je gewichtsverlies

Zoals jullie wellicht al hadden meegekregen, ben ik het laatste jaar bezig met afvallen. Doordat ik de laatste maanden veel hardloop en wandel vermindert mijn lichaamsgewicht elke maand geleidelijk. Om te kunnen hardlopen had ik echter wel conditie nodig en ik kan je vertellen: conditie had ik niet toen ik begon met afvallen. In dit artikel leg ik jullie uit hoe je je conditie op kunt bouwen om daar later de vruchten van te plukken in je gewichtsverlies.

Pak de fiets

In juli van dit jaar had ik een klein auto-ongeluk, waardoor de auto total-loss was en ik gedwongen werd de dingen in het dagelijks leven met de fiets te doen.  Stiekem was dit natuurlijk een kleine “wake up call” van het universum dat ik met mijn luie lijf uit de (auto)stoel moest komen en moest gaan werken aan mijn conditie. Drie maanden lang deed ik alles met de fiets. Boodschappen, onze zoon naar de kinderopvang brengen en bezoekjes aan de moeder van mijn zoon waren een ware inspanning, maar zeker positief voor de opbouw van mijn conditie.

Deze single dad ging na twee weken zonder moeite heel Breda in het rond om de planning te laten werken en ik merkte dat mijn conditie gaandeweg steeds beter werd. Dankzij mijn FitBit zag ik ook dat mijn hartslag steeds minder snel ging bij inspanning en hoewel de route hetzelfde bleef heb ik in drie maanden tijd een kwartier afgesnoept van een rondje om Breda. Best een prestatie al zeg ik het zelf.

Neem de trap in plaats van de lift

Nog een goeie manier om je conditie te verbeteren is door de trap te nemen in plaats van de lift. Ik woon zelf op de vierde verdieping van een flatgebouw en ik kan me eigenlijk niet meer heugen dat ik met de lift ben geweest. Ik ga in de weken dat onze zoon bij mij is gewoon samen met die zoon van begane grond naar de vierde verdieping en weer terug, maar als hij er niet is pak ik alle verdiepingen even mee voor ik mijn huis binnen ga.

Traplopen is goed voor je hart en voor je conditie. Ik merk dat ik inmiddels zonder problemen de acht verdiepingen van mijn flatgebouw pak. Heb je nou geen flatgebouw, kijk dan eens of je op je werk met de trap kunt gaan of dat er ergens een openbaar gebouw is waar je kan “werken aan je conditie”. Is dit niet het geval dan is er in de sportschool vast een stair climber die je kan gebruiken.

Maak gebruik van een activity tracker

Ideaal voor het verbeteren van je conditie is het gebruiken van een activity tracker of smart watch. Deze zal op zichzelf niks doen voor de verbetering van je uithoudingsvermogen, maar meet wel alle activiteit die je uitvoert op een dag. Naar mate de work outs bij mij intensiever werden, maakte de FitBit plaats voor een Apple Watch en bij het hardlopen gebruik ik een borstband om mijn hartslag te meten. Meten is immers weten, ook bij het opbouwen van je conditie.

Wandelen is de ultieme conditiebouwer

al sinds juli van vorig jaar ben ik dagelijks een wandeling gaan maken. Was ik in het begin na een wandeling van een half uurtje al helemaal buiten adem, tegenwoordig maak ik wandelingen van soms vier of vijf uur. Door goed je voortgang te meten in je activity tracker en af en toe net een grens voorbij te gaan, heb je binnen de kortste keren een knaller van een conditie. Daarnaast heb je om te wandelen eigenlijk helemaal niks anders nodig dan gemakkelijk zittende kleding, schoenen en een goeie dosis zin.

Bouw je lichaamsbeweging steeds een stukje uit

Het is belangrijk om je lichaamsbeweging steeds een stukje uit te bouwen. Je conditie zal niet veel beter worden als je een jaar lang het zelfde rondje van een kwartier blijft lopen of als je steeds dezelfde route naar de school van je kind gaat nemen. Maak de routes steeds langer, kies eens een weg met een steile helling of kijk eens of je kan wandelen in een bos met een iets minder goede ondergrond. Doordat een slechte ondergrond meer weerstand biedt, is ook dit goed voor je conditie.

Conditie verbeteren
Geen reactie's

Geef een reactie