Buikgriep bij kinderen

Buikgriep bij kinderen

In de auto begon het al… “Papa, ik heb buikpijn…” Ik had onze zoon net opgehaald van de kinderopvang en zag in de rit van een kwartier ons kind veranderen van een vrolijke peuter in een zielig hoopje ellende. Doordat hij zo snel slechter werd dacht ik eerst nog aan voedselvergiftiging, maar ook buikgriep bij ons kind was een mogelijkheid. Toen we thuis waren rende we snel naar de wc, waar voor ons een helse nacht begon. Buikgriep bij kinderen is echt naar, maar gelukkig wist ik wat ik moest doen.

Hoe herken je buikgriep bij je kind?

De meeste ouders merken pas dat hun kind buikgriep heeft als het kind diarree in de onderbroek of luier heeft óf als het ineens moet overgeven. Toch is buikgriep al iets eerder te herkennen. Zo heeft je kind vaak minder zin in eten en zal het klagen over buikpijn. Als het kind nog niet of niet zo goed kan praten zal het vaak huilerig zijn. Ook zal je kind al voor de daadwerkelijke symptomen van buikgriep naar voren komen, vaak wat bleker zijn en wat meer vragen om fysieke aanraking.

Hoe herken je het verschil tussen buikgriep en voedselvergiftiging?

De symptomen van buikgriep komen vaak erg overeen met een voedselvergiftiging of voedselintolerantie. Toch zijn er verschillen.

  • Zo zal in het geval van voedselvergiftiging het overgeven en eventuele diarree binnen enkele minuten tot uren na inname plaatsvinden. Buikgriep heeft meestal een incubatieperiode van tussen de 12 en 30 uur.
  • De diarree bij buikgriep is vaak waterig en goed vloeibaar. Bij voedselvergiftiging of -intolerantie is deze doorgaans nog iets vaster van vorm en is er nog iets van een bruine kleur waarneembaar.
  • Het overgeven bij voedselvergiftiging of -intolerantie is vaak na één of twee keer braken voorbij. Bij buikgriep is dit vaak langer en zal je kind ook braken als er geen maaginhoud meer is. het zogenaamde gal spuwen is heel vervelend en kan je zowel je kind als jou een machteloos gevoel geven.
  • Buikgriep bij kinderen duurt vaak langer dan een voedselvergiftiging. Met een goeie buikgriep kun je zomaar drie dagen tot een week goed ziek zijn, terwijl een voedselvergiftiging meestal binnen een uur of acht voorbij is.

Is buikgriep bij kinderen besmettelijk?

Buikgriep is een virus. De verschijnselen die wij buikgriep noemen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het Norovirus of het Rotavirus. Deze virussen worden niet via de lucht doorgegeven, maar je kind kan besmet worden door een ander mens dat zijn of haar handen niet goed heeft gewassen nadat ze in aanraking zijn geweest met een virus. Denk hierbij aan kinderen op school of de kinderopvang, kinderopvangleidsters, ouders van vriendjes en speelgoed, deurklinken en kleding die deze mensen hebben aangeraakt.

Om het doorgeven van een virus tegen te gaan is het dan ook belangrijk om als ouder goed je handen te wassen. Ook raad ik aan de wc goed schoon te houden en in ieder geval vrij te houden van ontlastingsresten. Iedere avond goed douchen voor zowel de kinderen met buikgriep als de mensen die met jouw kind in aanraking zijn geweest is ook belangrijk. Verder kan ik aanraden om speelgoed, servies en bestek en knuffels extra goed schoon te houden.

Hoe lang duurt buikgriep kind?

Kinderen hebben vaak tussen de een dag tot een week last van buikgriep. Daarnaast kan buikgriep ook lichamelijk en geestelijk erg vermoeiend zijn. De verschijnselen van buikgriep kunnen daardoor ook nog iets langer aanhouden. Het overgeven en de diarree kunnen misschien voorbij zijn, maar hoofdpijn en koorts kunnen soms nog even aanhouden. Er zijn geen officiële studies naar gedaan, maar mijn ervaring is dat buikgriep korter duurt wanneer ouders het risico om zelf buikgriep op te lopen voor lief nemen en hun kind veel aandacht, liefde en knuffels geven.

Wat eten bij buikgriep kind?

Toen ik jong was zei mijn moeder altijd: “Een droog beschuitje en een glas appelsap en je bent zo weer het mannetje.” Op zich geen slecht advies. Beschuit absorbeert namelijk veel vocht in de maag en appelsap zorgt door de zoet zure smaak dat de maag stabiliseert, maar je mag en kan als kind met buikgriep veel meer eten. Eigenlijk mag een kind met buikgriep alles eten wat het zelf wil en kan. Als het er daarna weer uitkomt is dat echt niet erg. Je lichaam zal toch iets van voedingsstoffen opnemen als je kind het in de mond stopt. Andere dingen die misschien fijn zijn om je kind voor te schotelen bij een goeie buikgriep zijn:

  • Crackers
  • Rijst
  • Rijswafels
  • Popcorn
  • Gekookte aardappels
  • Druiven
  • Appel

Om de één of andere reden reageren kinderen vaak op de geur van eten. Als iets erg ruikt, dan zal jouw kind eerder geneigd zijn om over te geven. Probeer dan ook om geen hele maaltijden of sterk ruikende curry’s voor te schotelen.

Wat kun je doen tegen buikgriep bij je kind?

Het enige dat je eigenlijk kan doen tegen buikgriep bij je kind is de rit uitzitten. Tijdens de buikgriep van je kind is het belangrijk dat je luistert naar wat je kind aangeeft en waar het behoefte aan heeft. Door het vele braken en de diarree zal je kind veel vocht verliezen.

Om ervoor te zorgen dat je kind tijdens de buikgriep niet uitdroogt, is het belangrijk dat je je kind veel laat drinken. De voorkeur gaat hierbij uit naar water, thee of lichte limonade. Op melk gebaseerde dranken is niet aan te raden. Deze zijn vaak zuur wat enorm werkt op de maag van je kind. Ook is het een hel om Yogi of chocomel op te ruimen of van je net geschilderde muren te krijgen,

Is er een medicijn tegen buikgriep?

Er is niet echt een medicijn tegen buikgriep. Wel kun je met bepaalde hulpmiddelen een buikgriep bij je kind zo soepel mogelijk laten verlopen. Zo kun je ORS gebruiken om uitdroging van je kind tegen te gaan. Verder is het goed om te weten dat het lichaam van kinderen met buikgriep niet voor niets alles eruit probeert te gooien. Het lichaam ontdoet zich van een virus dat het niet graag in zich heeft. Probeer dan ook om de buikgriep samen met je kind te ondergaan en neem eventueel zelf een buikgriep op de koop toe.

Moet je kind met buikgriep naar de huisarts?

Over het algemeen hoeven kinderen met buikgriep niet naar de huisarts. Wel is het aan te raden je kind goed te monitoren. Als er bijvoorbeeld bloed in de ontlasting of braaksel zit, dan is het wel raadzaam een huisarts te raadplegen. Ook als de koorts van je kind lang aanhoudt en steeds boven de 39 graden blijft is het belangrijk dit in ieder geval met een huisarts of huisartsenpost te bespreken.

Verder geven kinderen met buikgriep vaak een hulpeloos gevoel en wil je soms gewoon even feedback van iemand. Bespreek in dat geval de situatie van je kind liever met een vriend of vriendin of leg het eens voor aan oma. Die krijgt je vaak snel weer met beide benen op de grond.

Herstel buikgriep kind
Medicijn Buikgriep kind
Buikgriep Kind 3 jaar
Geen reactie's

Geef een reactie