Droge lucht in huis

Droge lucht in huis

Droge lucht in huis is echt super vervelend. Meestal heb ik het pas door als het te laat is. Doordat mijn lenzen bijna uit mijn ogen vallen en ademhalen moeilijker gaat door een droge neus merk ik dat de lucht in huis steeds droger wordt. Wat kun je nu doen aan die droge lucht in huis? Hoe kun je luchtvochtigheid meten en wat doet droge lucht met je gezondheid? Waarom heeft mijn oma een Venta luchtbevochtiger? Ik heb het voor jullie uitgezocht en verwerkt in een overzichtelijk artikel.

Wat is droge lucht?

Droge lucht is een lucht met een teĀ  lage luchtvochtigheid. Warme lucht is doorgaans beter in staat om vocht vast te houden dan koude lucht. Om deze reden is er dus in de herfst en winter vaak een droge lucht in huis. Doe je de verwarming aan, dan warm je de lucht op, maar er komt geen luchtvochtigheid bij. Gevolg: droge, rode ogen, kinderen met rode randen om hun neus. Ook een droge kriebelhoest en jeuk zijn soms de gevolgen van droge lucht in huis.

In de lente en zomer is dat andersom en is de luchtvochtigheid juist goed of te hoog. Er zijn mensen die beweren dat dit een van de redenen is dat mensen in de zomer minder verkoudheid, griep of corona hebben. Door de hogere luchtvochtigheid en het vochtig blijven van de slijmvliezen in neus en mond, kunnen virussen minder snel kwaad.

Is droge lucht in huis slecht voor je gezondheid?

Droge lucht of een te lage luchtvochtigheid zelf is niet slecht voor de gezondheid. Hoe je lijf reageert op droge lucht in huis is echter een ander verhaal. Door de droge lucht kunnen de slijmvliezen in je neus en mond uitdrogen. Dit kan zorgen voor een lagere weerstand en daardoor weer voor verkoudheid of andere infecties. Als je lijf door droge lucht vocht verliest kan een te lage luchtvochtigheid ook voor hoofdpijn zorgen. Allemaal erg vervelende klachten, maar zeker niet ongezond.

Ook is het bewezen dat baby’s en kleine kinderen minder goed slapen bij een droge lucht in huis. Heb je dus last van slecht slapende kinderen, meet dan eens de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Naast een vaak te hoge temperatuur is een te lage luchtvochtigheid de nummer twee oorzaak van kinderen die ’s nachts wakker worden.

Hoe kun je droge lucht meten?

Als je wilt weten hoe hoog of laag de luchtvochtigheid in jouw huis is, dan kun je gebruik maken van een hygrometer. Een hygrometer is een vrij goedkope manier om binnen of buiten de vochtigheid van de lucht te meten. Binnen een paar seconden weet je of de lucht te droog is (tussen de 30 en 40%). Meet de hygrometer een luchtvochtigheid boven de 40% dan hoef je verder niks te doen. Geeft het apparaatje om de droge lucht in huis te meten aan dat het beneden de 40% is dan kun je van alles doen om de lucht vochtiger te maken.

Droge lucht in huis oplossen

Er zijn heel veel manieren om de droge lucht in huis op te lossen. We kennen bijvoorbeeld allemaal de bakjes water op de verwarming en de mensen die natte handdoeken over de verwarming leggen. Helaas werkt dit nooit helemaal. Radiatoren staan namelijk vaak onder ramen en die ramen zullen beslaan. Vocht dat op het raam zit zal de droge lucht in de huiskamer niet tegengaan. Daarom kun je beter andere stappen ondernemen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Mijn oma kwam met de beste tip, die heeft namelijk al jaren een airco met luchtbevochtiger. Lekker koud in de zomer en geen droge lucht in huis in de winter. De volgende tips helpen ook tegen droge lucht in huis:

  • Zet de verwarming niet hoger dan 20 graden. Als je het dan nog koud hebt adviseer ik een dekentje of een extra trui.
  • Planten zijn een perfecte manier om de droge lucht in huis tegen te gaan. Naast dat ze de ruimte gezellig maken kunnen ze perfect de luchtvochtigheid in huis reguleren. Daarnaast maken ze ook nog eens verse zuurstof aan.
  • Misschien een beetje raar, maar bij mij thuis zetten we het droogrek in de winter in de huiskamer. Het vocht gaat uit de kleren en maakt de lucht een stuk vochtiger.
  • Zet een raam op een kier. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid aangevuld met verse lucht van buiten.
  • Als je geen kinderen hebt kun je verspreid door het huis bakjes met kokend water af laten koelen. De waterdamp zorgt voor een minder droge lucht in huis.
  • Probeer in de herfst en winter met de hand af te wassen. Doordat je een langere tijd met warm water bezig bent wordt de lucht vochtiger. Zo is binnen no time de droge lucht in huis verdwenen.
Droge lucht in huis
Geen reactie's

Geef een reactie