Afwassen met de hand volgens een duidelijk stappenplan

Afwassen met de hand volgens een duidelijk stappenplan

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel afwassen. Ik vind het verschrikkelijk om na het eten nog een uur lang met mijn handen in het sop te staan en de dingen die we tijdens het eten vies hebben gemaakt weer schoon te maken. Afwassen staat bij mij in het lijstje met vervelende dingen zelfs nog boven de wc schoonmaken en de ramen zemen. Aangezien ik in huis verantwoordelijk ben voor het huishouden is ook de afwas echter mijn taak. Met frisse tegenzin werk ik mij dagelijks door de vaat heen en droog ik deze vervolgens weer streeploos af. Hoe kun je de vaat doen zonder dat je er al te veel tijd mee kwijt bent en wat kun je het beste wel en niet doen als je aan het afwassen bent? In dit artikel geef ik je tips en leer ik je hoe je stap voor stap kunt afwassen.

Wat heb je nodig bij het afwassen?

Als je geen vaatwasser hebt zul je met de hand moeten afwassen. Om een nette en streeploos schone vaat te krijgen heb je het één en ander aan hulpmiddelen nodig. Afwassen kan ook zonder hulpmiddelen, maar de vaat wordt schoner als je de volgende hulpmiddelen gebruikt bij het doen van de afwas:

 • Afwasborstel
 • Warm of heet water
 • Afwasmiddel
 • Schuursponsje
 • Theedoek
 • Schoonmaakhandschoenen (optioneel)
 • Afwasteil (optioneel)
 • Schoonmaaksoda (optioneel)

Persoonlijk heb ik geen idee waarom mensen een afwasteil gebruiken. Je beperkt de ruimte waarin je kunt afwassen en zo’n teil neemt allerlei vuil op in hoekjes en kiertjes, waardoor je afwas nooit echt schoon zal zijn. Het enige wat ik mij kan bedenken is dat het handig is als je geen stop in je gootsteen hebt. Ik geen gebruik van schoonmaakhandschoenen. Hoewel ik snel last heb van droge handen is het gebrek aan contact met de vuile vaat voor mij reden om de afwas gewoon met blote handen te doen.

Stap voor stap de afwas doen

 1. Verzamel alle vuile borden, glazen, mokken, bestek, babyflessen en pannen en zet ze neer op een centrale plek. Deze stap lijkt logisch als je gaat afwassen, maar het gevoel van verslagenheid als je na een lange afwassessie nog een vies glas tegenkomt is met geen pen te beschrijven. Maak dus voor de zekerheid een rondje door het hele huis voordat je gaat afwassen.
 2. Zorg dat alle borden, pannen, glazen en ander spul wat je af gaat wassen leeg is. Doe etensresten in de prullenbak, giet glazen leeg in de gootsteen en zorg dat ook de pannen vrij zijn van het diner van eerder die avond.  Zet ondertussen een muziekje op waar je een opgewekt gevoel van krijgt. Zo zal de afwas (in ieder geval voor je gevoel) een stuk sneller gaan.
 3. Nu je alle afwas verzameld hebt en deze ook hebt vrijgemaakt van grove etensresten en laagjes drinken zul je de vaat moeten gaan spoelen. Spoel met lauw warm water alle af te wassen spullen af, zodat dit niet in het afwaswater terecht kan komen. Hiermee voorkom je dat je op de helft van de afwas de gootsteen leeg moet laten lopen om vers afwaswater te maken.
 4. Controleer of de gootsteen of afwasteil goed schoon is. Is dit niet het geval, haal dan een vochtige doek of de zachte kant van het schuursponsje door de wasbak of teil.
 5. Maak een sopje met zo heet mogelijk water en afwasmiddel. Er hoeven geen bergen met schuim op het water te staan, vaak zijn een paar druppels afwasmiddel al genoeg.
 6. De vaat is nu klaar om afgewassen te worden! Ik begin eigenlijk altijd met het afwassen van het bestek. Vorken, messen en lepels gaan je mond in en verdienen dus het meest schone afwaswater met zo min mogelijk vieze dingen erin. Anderen zullen beginnen met glazen omdat schoon afwaswater zorgt voor minder strepen op het glas. De keuze is aan jou.
 7. Hou bierglazen nog even apart. Bierglazen schoonmaken met afwasmiddel kan ervoor zorgen dat het bier dat je in de glazen schenkt gelijk doodslaat. Dit doe je dus als laatste.
 8. Nu is het tijd voor de rest van de vaat. Door het spoelen wat je eerder gedaan hebt zal het afwaswater niet snel vies worden, dus je kan naar hartenlust doorgaan met het doen van de afwas. Gebruik de grove kant van een schuursponsje voor hardnekkig vuil op een krasvaste ondergrond en gebruik de zachte kant om randen van glazen schoon te maken. Wacht nog even met het afwassen van pannen. Deze kun je het beste ergens als laatste onder een hete kraan schoonmaken met een spons of afwasborstel.
 9. Plaats de afgewassen vaat op een afdruiprek of schone theedoek. Laat hier de vaat uitdruipen en wachten tot je tijd hebt om de afwas af te drogen.
 10. Laat de gootsteen leeglopen of gooi de afwasteil leeg en maag deze schoon. Draai de kraan open en laat vervolgens heet water in de gootsteen of teil lopen. Voeg een beetje schoonmaaksoda toe. Maak hiermee de bierglazen schoon. Spoel ieder bierglas na met schoon water en laat de glazen uitdruipen op het afdruiprek.
 11. Droog nu de vaat af. Doe na het afdrogen het afgedroogde artikel gelijk in de daarvoor bestemde kast. Dit zorgt ervoor dat je vers afgewassen kopjes, schoteltjes, borden en mokken niet nog eens gewassen moeten worden als ze per ongeluk vies worden. Probeer rekening te houden met welke dingen je het meest gebruikt. Deze kun je het beste vooraan in het kastje zetten. Je hoeft glazen en bestek natuurlijk niet te poleren, maar het mag wel. Je bent echter urenlang bezig met iets waar je vaak zelf geen plezier aan beleeft.

Voor na de afwas

Nu je helemaal klaar bent met de afwas is het aan te raden gelijk de keuken op te ruimen. Veeg met een vaatdoek al het achtergebleven vocht van het aanrechtblad en schuif daarna eventuele grove vuilresten in de gootsteen. Maak als je dat niet al gedaan had het gasfornuis goed schoon en kijk of de keukenkastjes er nog goed uitzien. Nu kun je lekker een kop koffie drinken en misschien zelfs een serie bingen op Netflix of Videoland.

Tips voor een super schone afwas

Op mijn Instagram vroeg ik mijn volgers om tips voor een super schone afwas. Naast het advies om een vaatwasser te kopen of het altijd door iemand anders te laten doen volgde er ook een aantal handige tips die ik graag met jullie deel:

 • Doe altijd gelijk na het eten de afwas. Als je de vaat laat staan dan drogen de etensresten uit en gaat dit aankoeken. Je bent met aangekoekt eten vele malen langer bezig met de afwas wat het minder leuk maakt om aan de gootsteen te staan.
 • Werk van links naar rechts. De vuile afwas staat dus aan de linker kant en de schone vaat die je nog af moet drogen zet je na het afwassen rechts neer. Op deze manier hou je een vieze en een schone kant. Dit is wel zo hygiënisch doordat vuile en schone afwas niet met elkaar in aanraking komen.
 • Gebruik een stop met een zeefje om verstopping van de afvoer na het afwassen te voorkomen. Het vuil dat van de vaat af is gekomen gaat met het leeglopen van de gootsteen mee het riool in, maar grote stukken kunnen blijven steken in de zwanenhals van de afvoer. Een zeefje in de afvoer kan veel ongemak voorkomen.
 • Droog de vaat altijd gelijk af. Door de schone afwas te laten drogen krijg je vlekken door kalk en soms zeepresten. Dit kan natuurlijk geen kwaad, maar ziet er niet echt fris uit.
 • Stel de afwas niet uit. Door het uitstellen van de vaat ga je er nog meer tegenop zien dan je al deed. Vat de koe bij de horens en doe de afwas gelijk na het avondeten.
 • Eten met suikers en koolhydraten zijn moeilijker af te wassen als ze even hebben gestaan. Heb je niet direct tijd voor de afwas, spoel dan de vaat alvast goed af met warm water om moeilijk wasbare vaat op een later moment te voorkomen.
Afwassen,sopje maken,berg schuim,de vaat doen,
Afwassen voorbereiding, afwassen benodigdheden, de vaat,
Uitdruipen afwas
Tips afwassen
Geen reactie's

Geef een reactie