5 energievreters in huis en hoe je deze zuiniger maakt

5 energievreters in huis en hoe je deze zuiniger maakt

Energieverbruik. Ik heb er al vaker over geschreven, maar ik kan er niet genoeg op hameren dat we met z’n allen té veel energie verbruiken. Met een aantal simpele stappen is het mogelijk om én je impact op het milieu te verkleinen én je portemonnee een lol te doen. In dit artikel benoem ik 5 energievreters in huis én geef ik tips om deze minder energie te laten verbruiken.

De verwarming is één van de grootste energievreters

De centrale verwarming is misschien wel dé grootste energievreter in een woning. Een CV-ketel zorgt namelijk niet alleen voor de verwarming van je huis in de winter, maar ook voor warm water als je gaat douchen of wil genieten van een heerlijk warm bad. Om de hitte te maken verbruikt een Cv-installatie gas en elektriciteit. Aangezien we in onze moderne maatschappij afhankelijk zijn geraakt van warmte en warm water blijft energie een hoge kostenpost. Hier zijn gelukkig veel manieren om te bezuinigen.

Heb je een HR combiketel die de woning zowel van warmte als warm water voorziet, dan is bezuinigen simpel. Door een klein beetje in te leveren op gemak bespaar je een lieve duit. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming een graadje lager zetten. Vaker een trui aantrekken of meer lichaamsbeweging in huis is ook een optie. Wil je echter meer besparen, dan kun je ook gaan denken aan een nieuwe centrale verwarming met bijvoorbeeld een warmtepomp.

De laadpaal van je auto

Ook de laadpaal van een eventuele elektrische auto verbruikt een hoop stroom. Het voordeel is echter dat je met elektrisch rijden weer bespaart op brandstof kosten en elektrisch rijden is ook iets beter voor het milieu. Hoewel een laadpaal dus een echte energievreter is, zal deze minder slecht voor het milieu zijn dan een auto die rijdt op benzine of diesel.

Wil je toch besparen op de kosten van je laadpaal, kijk dan of je werkgever de mogelijkheid bied om je auto op te laden. Ook kun je natuurlijk onderweg je auto opladen bij één van de vele snellaadstations. Wil je toch thuis je auto opladen met de nieuwste en dus zuinigste apparatuur, kijk hier dan eens voor laadpalen prijzen.

De televisie kan echt veel stroom verbruiken

Hier in huis staat de televisie soms echt de hele dag aan. Vooral in de weken dat mijn zoon hier is staat Netflix echt de hele dag aan. Op zich niet erg en ook televisies worden steeds zuiniger en dus beter voor het milieu, maar goed is anders. Om die reden spelen mijn zoon en ik steeds meer spelletjes en gaan we ook naar buiten. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Mijn zoon krijgt minder ninja’s te zien en leert ook nog eens vaardigheden die hij niet van tv kan leren.

Zet je tv dus eens vaker uit om iets anders te doen. Of dit nu het voeren van een goed gesprek met je partner is, of een buitenactiviteit met je kind, alles is vaak beter dan lusteloos voor de buis hangen. Word Party kan immers nooit zo goed taal leren aan je kind als jij zelf.

Wassen en drogen

Iets waar ik mij echt over verbaasde was het verbruik van mijn wasmachine. Ik was altijd op lage temperatuur en toch ging ongeveer 1/8 van het energieverbruik naar mijn wasmachine. De wasmachine is daarmee echt een energievreter van jewelste. Als tip van mijn moeder kreeg ik mee om was dan maar op te sparen. Eén grote was is beter dan drie kleintjes. Ik was dus geen kleine wasjes meer en probeer kleding ook nog eens langer te dragen. Kleding is niet vies als je het een dag hebt aangehad en niet hebt geknoeid. Hang het even buiten of voor een open raam en je kan het makkelijk nog een dag aan.

Ovens en magnetrons kun je het beste niet te lang gebruiken

Knus een croissantje op zondagochtend, even snel een soepje opwarmen of flessen schoonmaken met een sterilisator in de magnetron. Gemak dient de mens toch? Maar een combimagnetron verbruikt echt enorm veel stroom en ook losse ovens en magnetrons zijn grootverbruikers. Een stoofpot maken in de oven of een stuk vlees langer dan drie uur garen op lage temperatuur is dus niet echt mijn ding. Sowieso is nog niet echt bekend hoe gezond de straling van een magnetron is voor een mens en het garen van een stuk vlees kan ook in een slow cooker. Denk dus eens wat vaker aan je eigen gezondheid en laat de oven en magnetron eens staan.

Energievreters
Geen reactie's

Geef een reactie