Word Party is geweldig voor kleine kinderen

Word Party is geweldig voor kleine kinderen

Toen Morris een maand of elf oud was stelde ik op de Papablogger Instagram de vraag wat leuke televisie was voor de allerkleinsten. Natuurlijk had ik net als zoveel ouders kunnen kiezen voor baby-tv of de standaard YouTube-filmpjes voor baby’s. Voordat ik daaraan begon wilde ik eerst van andere ouders weten wat zij samen met hun kleine kind keken op TV. Door verschillende ouders werd ik gewezen op de animatieserie Word Party. Dit is een serie voor kleine kinderen op Netflix. Ik kijk al heel veel filmklassiekers op Netflix dus ik hoefde niet veel extra’s te doen om Word Party te vinden.

Wat is Word Party?

Word Party is een Amerikaanse animatieserie die voor het eerst in 2016 werd uitgezonden door Netflix. De serie heeft inmiddels vier seizoenen. Het laatste seizoen kwam in januari 2020 online.Of er nog een vijfde seizoen van Word Party komt is helaas nog niet bekend.

Volgens de productiemaatschappij van Word Party, The Jim Henson Company, is Word Party voor 18 maanden en ouder. Mijn ervaring is echter dat ook jongere kinderen veel plezier beleven aan de animatieserie. Op Netflix is de serie ook beschikbaar in de Nederlandse taal. De stemacteurs hebben er hun best op gedaan om ook het jongste publiek aan te spreken.

Waar gaat Word Party over?

Het doel van Word Party is om de woordenschat van jonge kinderen te vergroten. Om dit spelenderwijs over te brengen zorgen vijf geanimeerde figuren voor interessante verhalen die voor kleine kinderen herkenbaar zijn. Van het herkennen van dieren tot het uitspreken van de verschillende soorten fruit. Alles komt voorbij. Morris heeft alle afleveringen inmiddels al een keer of vier gezien en kan inmiddels ook al een aantal woordjes die in deze leerzame kinderserie genoemd worden. Het is wel jammer dat hij deze buiten de serie om niet gebruikt, maar ik denk dat dat nog met zijn leeftijd en ontwikkeling te maken heeft. Gelukkig zijn er ook nog andere leerzame kinderseries.

Welke personages kom je tegen in Word Party?

Franny het  luipaard

Het personage Franny het luipaard is de vrouwelijke leider van het groepje pratende dieren. Ze komt met allerlei goede ideeën voor de andere dieren en onderhoudt veel contact met de kijkertjes door ze aan te spreken. Franny is een geanimeerde luipaard, maar de animators hebben er een heel lief beest van weten te maken. Het luipaardje is absoluut niet eng en is voor Morris  één van de favorieten van Word Party.

Skip de Wallaby

Je denkt dat het een kangoeroe is, maar het is een walaby. Skip de wallaby zal door veel kinderen als kangoeroe bestempeld worden. Hij is echt de clown van het vijftal en zorgt voor de hoognodige hilariteit. Skip heeft in mijn ogen ook de meest menselijke trekjes in zijn gezicht en zijn lach is aanstekelijk. De oranje wallaby is echt mijn favoriet en heeft naast jeugdige bravoure ook de nodige brutaliteit die het zelfs voor mij leuk maakt om naar Word Party te kijken.

Bailey de olifant

Als je het over gevoel en empathie hebt dan heb je het over Bailey. Bailey de olifant is het hart van Word Party. Bailey heeft emoties hoog in het vaandel staan en spiegelt ook vaak de emoties van de andere baby’s in de serie. Zijn liedje “De lucht is van appelmoes” is naast heel gevoelig ook een beetje artistiek en tot op de dag van vandaag heb ik niet kunnen achterhalen wat “de lucht is van appelmoes” betekent. Bailey heeft de meeste empathie van de vijf baby’s in word party en je hoort hem vaak vragen naar gevoel van de andere baby’s.

Lulu de panda

Lulu de panda is met de komst van Tilly de schildpad niet meer de jongste van het vijftal en dat is duidelijk te merken. Zowel in het Nederlands als in het Engels gesproken is haar stem vele malen kinderlijker. Ook begrijpt ze nog niet alles. Dit wordt door de makers veel gebruikt om ook de kijkers woorden te leren. Als Lulu iets niet weet, dan wordt in woord, zang en dans een woord toegelicht. Best een belangrijke rol voor zo’n jonge panda.

Tilly de schildpad

Tilly de schildpad is een nieuwe toevoeging aan de Word Party babykamer. Tilly spreekt een andere taal dan de andere vier dieren en is daarmee heel interessant voor zowel de kijkende kinderen als voor de Word Party dieren. Tilly spreekt namelijk Chinees in plaats van Engels of Nederlands. Op deze manier slaat de producent twee vliegen in één klap. Aan de ene kant wordt de serie ook interessant voor de Chinese markt en aan de andere kant kunnen westerse kinderen een paar woorden Chinees leren.

Bijrollen in Word Party

Naast de hoofdrollen voor de vijf baby’s kent Word Party ook een aantal bijrollen. Deze bijrollen zijn niet voor mensen of dieren, maar voor een aantal apparaten die de baby’s helpen in hun dagelijkse routine of bij het ontdekken van woorden en hun betekenis.

  • Klikkie de klok wijst de baby’s aan of het tijd is om te eten, te spelen, te slapen of om naar buiten te gaan. Deze gebeurtenissen lijken volledig random te zijn gekozen, maar ondersteunen het verhaal bijzonder goed.
  • Een belangrijke rol in Word Party is weggelegd voor Woordenbiep. Dit op een televisie lijkende apparaat geeft de baby’s van Word Party ondersteuning in het vinden van de betekenis van woorden. Door de woorden met beeld te ondersteunen krijgen de baby’s en de kijkers een beeld bij wat een woord is, betekent en inhoudt.
  • Het Wasdat-ding is een soort auto waar elke keer weer een ander voorwerp in zit. Dit voorwerp geeft één of meerdere hints met betrekking tot de woorden die de baby’s kunnen leren. Er hoort een heel eigen liedje bij het Wasdat-ding wat in mijn ogen nogal hyper is.

Als je op zoek bent naar een televisieprogramma voor de allerkleinsten, dan is Word Party echt iets wat je moet gaan kijken. De fijne heldere kleuren en de taal die de babydieren gebruiken is veilig voor kinderen van alle leeftijden. De afleveringen van Word Party zijn leerzaam en mogelijk ondersteunen ze het opbouwen van vocabulaire bij kleine kinderen. Hou er wel rekening mee dat de liedjes die de dieren zingen in je hoofd blijven zitten en dat dat ook gebeurt bij de kinderen zodra ze een beetje kunnen praten. Word Party is top!

De Word Party personages
Bailey en Lulu Word Party
Word Party voor kleine kinderen
Geen reactie's

Geef een reactie