Babyfles uitkoken hoeft helemaal niet

Babyfles uitkoken hoeft helemaal niet

Toen de moeder van mijn zoon zwanger was, liepen we door een groot babywarenhuis en zij vertelde mij dat ze graag tien(!!) babyflesjes wilde kopen. Ik zag mijn lijk alweer drijven, want bij het gebrek aan een afwasmachine was ik sowieso de komende tijd het haasje om deze babyflessen uit te koken en af te wassen. Gelukkig wist ik de boot voor de aankoop van babyflessen nog even af te houden, zodat ik mij kon verdiepen in de babyfles. Na wat onderzoek was ik dolblij, want wat blijkt: een babyfles uitkoken hoeft helemaal niet!

Babyflessen uitkoken voor eerste gebruik

Voordat je een nieuw gekochte babyfles in de snufferd van je pasgeboren baby stopt wil ik je wel waarschuwen. De meeste fabrikanten adviseren wel dat je de babyfles nog moet uitkoken voor het eerste gebruik. Hier is dus geen verandering in gekomen. Dat lijkt mij ook logisch aangezien je niet weet waar de flessen en spenen zijn geweest. Het uitkoken van de babyflessen en spenen gaat als volgt:

  • Neem een pan die groot genoeg is om alle flessen, spenen en toebehoren in te doen.
  • Vul de pan met genoeg water
  • Breng het water met een beetje azijn (ter voorkoming van kalkaanslag) aan de kook.
  • Doe de delen van hard plastic in het kokende water en kook deze 10 minuten.
  • De spenen en ventielen kun je de laatste 3 minuten in het kokende water doen.
  • Haal de babyflessen uit het kokende water met een schuimspaan of pollepel.

Na deze eerste keer uitkoken zijn de flessen klaar voor gebruik. Daarna hoef je de flessen dus in theorie nooit meer uit te koken! Mocht je baby ziek zijn of gevoelig voor infecties, dan is het raadzaam het advies van de huisarts of specialist te volgen. Anders dan dat is uitkoken van een babyfles dus niet nodig.

Hoe maak je een babyfles goed schoon?

Het is belangrijk om te weten dat je een babyfles het beste eerst moet spoelen met koud water. Eiwitten in de kunstvoeding of borstvoeding stollen namelijk bij ongeveer 40 graden en daardoor kunnen de resten van de voeding aan de fles vast gaan zitten. Hierdoor worden de flessen minder goed schoon en kunnen bacteriën ophopen in de restanten van de melk.

Babyfles schoonmaken in vaatwasser

Als je de fles gespoeld hebt kan de babyfles in de vaatwasser. De fles en toebehoren als ventiel en speen kunnen het beste in het bovenste rek van een goed werkende vaatwasmachine met een vaatwasprogramma van 55⁰C. Het desinfecteren door middel van uitkoken is na het gebruik van een vaatwasmachine niet meer nodig.

Babyfles schoonmaken handwas zonder uitkoken

Heb je nu geen vaatwasser en moet je de flessen net als ik met de hand wassen, spoel dan eerst de fles met koud water. Vervolgens kun je de fles en de speen reinigen in schoon, heet water met een afwasmiddel. Om de binnenkant van de babyfles goed schoon te kunnen maken adviseer ik om een speciale flessenborstel te gebruiken. Hierna worden de fles en de speen goed gespoeld om de restanten van het afwasmiddel te verwijderen. Ook bij handwas is het niet nodig om de flessen uit te koken. Berg de flessen en spenen op in een stofvrije ruimte en berg ze omgekeerd op, bij voorkeur in een afgesloten keukenkastje.

Steriliseren van de babyfles is dus niet nodig

Het verbaast mij hoeveel mensen nog adviseren om de eerste drie tot zes maanden de babyfles uit te koken en dus te steriliseren. Het steriliseren van de babyfles is dus helemaal niet nodig. Dit gaat jonge ouders en medewerkers van de kraamzorg zoveel tijd schelen. Het uitkoken van de babyfles is ooit als regel ingesteld omdat de weerstand van baby’s nog niet goed genoeg zou zijn om alle bacteriën tegen te gaan. Baby’s zijn echter niet minder vatbaar geworden voor ziektekiemen en bacteriën.

Waarom is dan toch het advies van kraamzorg en RIVM om de flessen niet uit te koken? Het antwoord op die vraag is vrij simpel. Je baby komt namelijk met een stuk minder ziekmakers in aanraking dan een aantal jaar geleden. Ook is de kunstvoeding die wij geven een stuk sterieler. Hierdoor volstaat het dus om de babyflessen te spoelen en mee te nemen in de normale afwas. Geen stress dus als je baby kreunt. Dit heeft waarschijnlijk een andere oorzaak.

Veel gestelde vragen over uitkoken babyfles

Is het uitkoken van babyflessen belangrijk?

Uitkoken van babyflessen is alleen belangrijk als het helpt om eventuele bacteriën en andere micro-organismen die zich in de flessen kunnen bevinden, te doden. Dit kan de gezondheid van uw baby beschermen tegen ziekten of infecties. Zijn flessen dus heel vies, dan is uitkoken dé oplossing.

Waarom hoef ik babyflessen niet uit te koken?

Nederlands leidingwater is zo ongeveer het schoonste leidingwater ter wereld. Hier zul je weinig ziektekiemen of bacterieen in vinden. Daarnaast is de darmflora van baby’s tegenwoordig zo sterk dat ziektekiemen en bacterien slechts minimaal ongemak of buikgriep kunnen veroorzaken.

Hoe vaak moet ik mijn babyflessen uitkoken?

Eigenlijk hoef je babyflessen niet uit te koken. Als de babyflessen niet vaak gebruikt worden, kun je ze één keer per week uitkoken.

Hoe kan ik mijn babyflessen het beste uitkoken?

Het uitkoken van babyflessen kan het beste gedaan worden door ze in een grote pan met water te plaatsen en te koken voor ongeveer 3 minuten. Zorg ervoor dat de flessen goed ondergedompeld zijn in het water. Laat de flessen afkoelen voordat u ze gebruikt.

Kan ik babyflessen ook in de vaatwasser uitkoken?

Ja, babyflessen kunnen ook in de vaatwasser uitgekookt worden op een hoge temperatuur. Zorg ervoor dat de flessen goed schoongemaakt zijn voordat u ze in de vaatwasser plaatst.

Wat als mijn babyflessen zijn gemaakt van breekbaar materiaal, zoals bijvoorbeeld van glas?

Als uw babyflessen gemaakt zijn van breekbaar materiaal zoals glas, kunt u ze niet uitkoken. U kunt de flessen wel wassen met warm water en zeep en vervolgens afspoelen met kokend water.

Wat als ik geen pan of vaatwasser heb om mijn babyflessen uit te koken?

Als u geen pan of vaatwasser heeft om uw babyflessen uit te koken, kunt u ze ook steriliseren met een elektrische sterilisator of met een chemische oplossing. Lees de gebruiksaanwijzing van de sterilisator of oplossing zorgvuldig door voordat u deze gebruikt.

Babyflessen uitkoken
Babyflessen uitkoken niet nodig
2 Reactie's

Geef een reactie