Duurzaam ondernemen is niet moeilijk

Duurzaam ondernemen is niet moeilijk

Duurzaam ondernemen was nog nooit zo makkelijk. Als kleine zelfstandige had ik er toen ik begon met mijn onderneming nooit bij stil gestaan, maar in de meeste gevallen is duurzaam ondernemen heel eenvoudig. Daarnaast zijn duurzame opties vaak nog goedkoper ook! Ik neem je als ondernemende papa graag mee in de keuzes die ik maakte om duurzaam te ondernemen.

Alles refurbished

Om te beginnen koos ik voor refurbished apparaten. Zowel mijn iPhone als mijn laptop zijn eerder door iemand anders gebruikt. Omdat ze nog goed door iemand anders gebruikt konden worden kijk ik altijd eerst bij bedrijven als Alpha-shop.nl om te kijken of ik daar nog een duurzame optie kan kopen. In mijn ervaring zijn de apparaten nog gewoon als nieuw en hoef je niet bang te zijn voor kortere batterijduur of achtergebleven informatie.

Al met al ben je dus heel verantwoord bezig als je als ZZP-er refurbished apparatuur koopt. Daarnaast zijn de opnieuw gebruikte varianten vaak voordelig geprijsd, dus kun je je geld als ondernemer weer aan zaken uitgeven die jouw bedrijf naar een hoger plan tillen.

Groene stroom als duurzame keuze voor ondernemers

Groene stroom kun je niet alleen als particulier afnemen bij energiemaatschappijen. Ook als ondernemer kun je tegenwoordig kiezen voor duurzame opties. De stroom die uit het stopcontact komt ie niet anders dan de stroom die is opgewekt door kolencentrales, maar doordat je als ondernemer betaalt voor groene stroom, stel je de aanbieder in staat de stroom op te wekken met milieuvriendelijkere opties, zoals zonne-energie of met bijvoorbeeld windmolens.

Het is zelfs mogelijk je bedrijfspand uit te rusten met zonnepanelen. Op deze manier wordt je jouw eigen energie-aanbieder en bespaar je uiteindelijk een groot bedrag op de jaarlijkse eindafrekening. Groene stroom wordt daarmee naast een verstandige keuze voor het milieu, ook een verstandige keuze voor je bedrijfsresultaten.

Paperless office

Stuurde ik vroeger nog papieren facturen en draaide ik ieder wordbestand nog uit op een A4-tje, tegenwoordig staat mijn printer er een beetje werkloos bij. Mijn kantoor is een paperless office geworden. Ik gebruik dus geen papier voor mijn werkzaamheden. Zelfs mijn papieren agenda heeft plaats gemaakt voor een groot whiteboard aan de muur. Op die manier ben ik goed op de hoogte van mijn afspraken en hoef ik niet steeds te bladeren in mijn agenda.

Nieuwe stappen in duurzaam ondernemen

Ik ben het duurzaam ondernemen steeds verder aan het doorvoeren in mijn bedrijf. De volgende stap die ik ga nemen is het duurzaam maken van mijn websites. Hoe je die duurzaam maakt? Door ze te laten draaien op servers bij bedrijven die verstandige keuzes maken als het gaat om energieverbruik. Ook probeer ik mijn websites heel snel te maken. Dit zorgt ervoor dat ze beter vindbaar zijn in zoekmachines, maar ook dat de servers minder energie verbruiken.

Als laatste stap ga ik proberen of mijn verhuurder sensors wil installeren in plaats van lichtknoppen. Op deze manier gaat het licht automatisch aan als ik een ruimte in stap, maar nog veel belangrijker. Het licht gaat ook uit als de sensor geen beweging heeft waargenomen. Dit gaat mij zeker wat geld besparen op de stroomkosten en is daarmee gelijk beter voor het milieu!

Duurzaam ondernemen
Zonne-energie Duurzaam Ondernemen
Geen reactie's

Geef een reactie