Wat moet je doen als je kind niet wil luisteren?

Wat moet je doen als je kind niet wil luisteren?

Als vader van een zoon van vier heb ik het niet altijd makkelijk. Hoewel mijn zoon in vergelijking tot andere kinderen vaak ideaal lijkt, wil hij best nog weleens niet luisteren. als ik A zeg doet hij B en soms negeert hij mij gewoon volkomen. Gelukkig ben ik niet snel onder de duim te krijgen en ging ik op onderzoek uit. Wat moet je doen als je kind niet luistert? Je leest het in dit artikel.

Waarom luisteren kinderen niet?

Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen van 4 jaar nog steeds leren hoe ze moeten luisteren en zich moeten gedragen. Het is normaal dat ze af en toe niet willen luisteren en dat ze opstandig kunnen zijn. Hierdoor leert je kind grenzen herkennen en gebruikt het kennis uit eerdere situaties om deze grenzen af te tasten. Het is dan ook belangrijk om niet luisteren niet te negeren, maar om duidelijke grenzen van wat toelaatbaar is te geven.

Natuurlijk heeft een kind ook gewoon weleens geen zin om te luisteren of is het expres tegendraads. Denk er ook eens bij na of datgene wat jij zegt of vraagt niet te moeilijk is om te begrijpen voor je kind. In dat geval wil een kind ook nog weleens niet luisteren en gewoon doorgaan met waar het mee bezig was. Vaak is het dus handig om na te gaan waarom jouw kind niet luistert, voordat je uit gaat vinden wat je ermee moet doen.

Blijf rustig als je kind niet luisteren wil

Als je kind niet wil luisteren, kan het helpen om rustig te blijven en duidelijke instructies te geven. Jouw kind heeft er niks aan als jij als ouder gaat schreeuwen en tieren omdat er niet geluisterd wordt. Toch is het belangrijk dat je deze reactie laat varen en andere manieren zoekt om gehoord te worden. Maakt de opdrachten kleiner, leg verwachtingen uit en bespreek de gevoelens van je kind.

Probeer de situatie te veranderen

Probeer ook te begrijpen waarom je kind niet wil luisteren en probeer de situatie te veranderen zodat ze wel wil luisteren. Bijvoorbeeld, als je kind moe is, kan het helpen om een rustmoment in te plannen voordat je iets vraagt wat ze moet doen. Luistert je kind niet uit frustratie, zorg dan eerst dat het rustig wordt en breng een leuk gespreksonderwerp of spelletje in de communicatie. Is je kind weer rustig, probeer het dan nog eens.

Net als bij woede-uitbarstingen is het niet luisteren van jouw kind geen doelbewuste actie, maar een reactie op een gevoel of situatie. Denk hierbij aan onmacht, frustratie, onkunde of gewoon het verkennen van grenzen.

Help je kind als het niet luistert

Als je kind zich emotioneel voelt, kan het helpen om te praten over wat er aan de hand is en hoe ze zich kunnen uiten op een gezonde manier. Het is ook belangrijk om consequent te zijn in de manier waarop je reageert als je kind niet wil luisteren, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

Mijn zoon heeft bijvoorbeeld enorme moeite om zijn rommel op te ruimen. Als ik hem vraag of hij wil opruimen, dan vraagt hij standaard of ik wil helpen. Doe ik dat niet, dan is het hek van de dam en kan ik hoog of laag springen, de rommel wordt niet opgeruimd. Het lijkt dan alsof mijn zoon van vier niet wil luisteren. Dat is niet het geval. Hij is overweldigd en weet niet waar hij moet beginnen. Als ik dus kort meehelp, dan ziet hij waar hij moet beginnen en maakt hij verder zelf het opruimen af.

Luisteren valt of staat met communicatie

In het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat communicatie en begrip de sleutel zijn om te helpen als je kind niet wil luisteren. Zonder van je kind een enorme softie te maken kun je best met je kind van vier praten over verwachtingen, het respecteren van grenzen en het belang van goed luisteren. Als je op die manier afspraken kan maken met je kind, dan zul je zien dat na een paar keer herhalen het luisteren al een stuk beter gaat.

Wat doen als kind niet luistert?
Kind niet luisteren
Geen reactie's

Geef een reactie