Waarom vaders net zo belangrijk zijn voor meisjes als voor jongens

Waarom vaders net zo belangrijk zijn voor meisjes als voor jongens

Al tientallen jaren weten we dat een moederfiguur belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind en dat zij de emotionele ontwikkeling en affectie stimuleert. Maar ook een vaderfiguur brengt vele voordelen in het leven van een kind, voor zowel een jongen als voor een meisje. Benieuwd welke voordelen een vader met zich meebrengt en wat het verschil is in de manier dat een vader omgaat met zijn zoon of dochter? Babysits geeft een antwoord op deze vragen!

Waarom is een vader belangrijk voor een kind?

Zodra vaders betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen, stimuleren zij meerdere goede eigenschappen en belangrijke ontwikkelingen. Een kind die is opgegroeid met een vaderfiguur is meer positief en minder onzeker, heeft meer zelfvertrouwen en is meer nieuwsgierig. Hiernaast bevordert de vader de sociale, cognitieve en empathische ontwikkelingen van kinderen. Dit zorgt ervoor dat zowel jongens als meiden beter presteren op school en later ook op hun werk. Door al dat stoeien, voetballen, bomen klimmen etc. leren zowel jongens als meisjes veel van hun vader. Zij leren hier beide om meer te durven, door te zetten en moediger te zijn. Met je vader spelen is niet alleen super leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling!

Zijn er verschillen in vaders van dochters en vaders van zonen?

Een vader is ontiegelijk belangrijk voor zowel jongens en meisjes. En voor beide brengt een vader veel voordelen met zich mee. Ondanks dit blijkt uit onderzoek dat de relatie van een vader met zijn dochter anders is dan de relatie met zijn zoon (bron: Behavioral Neuroscience, 2017).

Een vader van een dochter…

 • Is vaak meer beschermend.
 • Zingt vaker samen met zijn dochter.
 • Gebruikt vaker emotionele woorden zoals huilen, eenzaam en tranen.
 • Beïnvloedt het zelfbeeld en zelfvertrouwen van een dochter.
 • Gebruikt meer analytische woorden.
 • Gebruikt meer woorden die te maken hebben met het lichaam zoals, buik, wangen en gezicht.
 • Vindt het vaak wat lastiger om over bepaalde onderwerpen te praten, zoals bijvoorbeeld de pubertijd of seksuele voorlichting.
 • Beïnvloedt de kijk van zijn dochter op andere mannen.

Een vader van een zoon…

 • Gaat gemiddeld ‘wilder’ om met zijn zoon dan met zijn dochter. Zo stoeien ze bijvoorbeeld vaker. In dit geval ligt het er natuurlijk aan wat de zoon of dochter leuk vind. Het kan heel goed dat een jongen helemaal niet houdt van stoeien en klimmen, maar dat een meisje dit juist hartstikke leuk vindt.
 • Weet hoe het is om een jongen te zijn. Dit zorgt ervoor dat vaders van een zoon vaak het idee hebben dat ze het opvoeden net iets makkelijker vinden.
 • Heeft vaak het idee dat hij meer gelijke interesses heeft met zijn zoon.
 • Gebruikt meer woorden die te maken hebben met successen zoals, winnen, succes, top en super.

Het blijkt dat vaders ietwat anders omgaan en reageren op hun zonen dan hun dochters. Maar vergeet niet dat elke vader anders is en ook elke zoon en dochter. Uiteindelijk gaat het er niet om of je een meisjes-vader of jongens-vader bent, maar of je als vader je best doet om er te zijn voor je kind(eren).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl), dé oppas community van Nederland. Oppas gezocht? Met meer dan 39.000 oppassen vind je bij Babysits gemakkelijk een oppas in de buurt!

Waarom vaders net zo belangrijk zijn voor meisjes als voor jongens
1 Reactie

Geef een reactie